Aksaray'da Içme Ve Tarimsal Sulamada 6 Ay Kullanabilecek Su Miktari Kaldi

Aksaray'da Içme Ve Tarimsal Sulamada 6 Ay Kullanabilecek Su Miktari Kaldi

Aksaray Belediyesi, düzenlenen etkinlikte içme ve tarimsal sulamada sadece 6 ay kullanabilecek su kaldigini açikladi. Kent merkezine getirilen hazine kutusundan çikan suyun gelecek 50 yilin en degerli hazinesi oldugu belirtilerek, vatandaslar su tasarrufu konusunda uyarildi.

Aksaray Belediyesi, 4 Aralik Dünya Su Kayiplari Günü’nde sira disi bir programa imza atarak, kent meydanina getirdigi hazine kutusuyla "Gelecek 50 yilin en degerli hazinesini" açiklayarak merak uyandirdi. 15 Temmuz Milli Irade Meydani’nda en degerli hazinenin açiklanacagini megafonla duyuran belediye görevlileri, tüm vatandaslarin dikkatini çekti. Hazine kutusunun basina toplanan vatandaslar merakla kutunun açilmasini beklerken, açilan kutudan gelecek 50 yilin en degerli hazinesi olarak su çikti. Belediye yetkilileri, Aksaray’in hem içme hem de tarimsal sulamada sadece 6 ay kullanabilecegi su kaldigini belirterek, vatandaslari suyun tasarruflu kullanilmasi konusunda uyardi.

Suda tasarruf edilmesi gerektigini vurgulayan Aksaray Belediyesi proje tanitim görevlisi Beyza Nur Gök, Aksaray’in hem içme hem de tarimsal sulamada kullandigi suyun kaynaginin Mamasin Baraji oldugunu belirtti.

Mamasin Baraji’nin son durumu hakkinda bilgi veren Gök, kutudan çikan suyla birlikte standa gelen tüm vatandaslara tasarruf sekillerini anlatti. Su anki doluluk orani yüzde 18 olan Mamasin Baraji’nda tasarruf edilmezse son 6 ay kullanilacak miktarda 30 milyon 610 bin metreküp su kaldigini duyan vatandaslar, birbirilerine tasarruf önerisinde bulundu.

Beyza Gök, “Belediye Baskanimiz Evren Dinçer’in talimatiyla 4 Aralik Dünya Su Kayiplari Günü’ne dikkat çekmek için böyle bir proje hazirladik. Standimizi kurduk, önce halkimiza seslendik ve onlarin merak etmesini sagladik. Onlar da merak etti kutunun içerisinde ne oldugunu ve standimiza dogru yaklastilar. Sonra biz su farkindaligina dikkat çekmek için kutumuzun içinden suyumuzu çikardik. Dünyanin yüzde 70’inin sularla kapli oldugunu, yalniz içme suyunun çok kisitli bir miktarda oldugunu ve bunun için daha çok dikkat etmeleri gerektigini söyledik. Aksaray kurak bir memleket oldugu için Aksaray’imizin içme ve tarimda kullandigi suyun yarisi Mamasin Baraji’ndan elde edilmektedir. Mamasin Baraji’nin da su anki doluluk orani yüzde 18’dir. Bu da yaklasik 30 milyon 610 bin metreküp su yapiyor. Bunu kullandigimizda sehrimizin 6 ay suyu olmus oluyor. O yüzden halkimizi bilinçlendirmek için böyle bir proje gerçeklestirdik” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile