Aksaray'da Kati Atik Depolama Tesisinde Atiklar Enerjiye Dönüsüyor

Aksaray'da Kati Atik Depolama Tesisinde Atiklar Enerjiye Dönüsüyor

Aksaray Belediyesi’nin sürdürülebilir atik yönetimiyle projelendirdigi 80 milyon yatirim bedeline sahip Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde 4 bin konutun enerji ihtiyaci karsilaniyor. Tesis tam kapasiteye ulastiginda 10 bin konuta esdeger enerji gücü bu tesisten karsilanacak. Ayrica ayristirma sonrasinda tesisin sahip oldugu kompost ünitesi sayesinde elde edilen organik gübreler sehirde park ve bahçelerde kullanilacak.

Aksaray Belediyesi sifir atik yönetimini en iyi uygulayan belediyeler arasinda yer alirken, yenilenebilir enerji temininde ciddi anlamda kazanimlar elde ediyor. Belediye Baskani Evren Dinçer’in girisimleriyle baslatilan Aksaray’da sürdürülebilir çevre yönetimini destekleyen projelerin arasinda yer alan Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde atiklar çevreye ve insana zarar gelmeyecek sekilde güvenle bertaraf ediliyor. 377 dönüm arazi üzerinde 80 milyon yatirim bedeline sahip Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde geçtigimiz aylarda enerji üretimi baslatildi. Mekanik Ayirma Tesisi (Geri Kazanimi Mümkün Atiklarin Ayristirilmasi), Kompost Ünitesi (Kompost-Organik Gübre Üretimi), II. sinif düzenli depolama sahasi (Lot-1, Lot-2, Lot-3) ve Depo Gazindan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi (Elektrik Enerjisi Üretimi) olmak üzere 4 bölümden olusan tesiste ünitelerin devreye alinmasiyla tam kapasiteye ulasacak.

“Yarinlarimizdan emanet aldigimiz dogayi daha yasanilabilir kilmak için Sifir Atik Projemizi sürdürüyoruz” diyen Belediye Baskani Evren Dinçer, Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisine getirilen evsel atigin günlük olarak islenerek bertaraf edildigini belirtti.

Belediye Baskani Dinçer, Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde 4 bin konutun enerji ihtiyacinin karsiladigini, yakinda yeni ünitelerin de devreye alinmasiyla enerji üretiminin çok daha iyi seviyelere ulasacagini bildirdi. Baskan Dinçer, “Kati Atik tesisimizde düzenli depolama sahalarinda uygun tekniklerle bertaraf edilen atiklari enerjiye dönüstürüyoruz. Böylece sürdürülebilir çevre yönetimi sagladigimiz gibi atiklari ekonomiye kazandirmis oluyoruz. Bu tesisimizin kazanimlari bunlardan ibaret degil. Tesisimiz risk faktörü olusturan karbon azaltimi ile doga ve çevreye karbon salinimini önleyecek. Atiklarin degerlendirilmesi sonrasinda kompost ünitemiz sayesinde elde edilen organik gübreleri park, bahçe ve çevre düzenlemelerinde degerlendirecegiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile