Aksaray'daki 244 Yillik Kiliseden Çevrilen Cami Imam Bekliyor

Aksaray'daki 244 Yillik Kiliseden Çevrilen Cami Imam Bekliyor

Aksaray’in Güzelyurt ilçesi Akyamaç Mahallesinde 1800’lü yillarda Rumlar tarafindan Hristiyanlarin önemli azizlerinden Aziz Georgios adina kilise olarak yaptirilan ve 1990’li yillarda camiye çevrilen tarihi binanin 10 yildir imami bulunmuyor.

1800’lü yillarda Rumlar tarafindan Hristiyanlarin önemli azizlerinden Aziz Georgios adina Aksaray’in Güzelyurt ilçesi Akyamaç Mahallesine yaptirilan kilise, 1990’li yillarda camiye çevrildi. Bir süre cami olarak ibadete açik olan tarihi binanin yaklasik 10 yildir imami bulunmuyor. Mahalle sakinlerinin yillarca ibadetini yaptigi cami tarihi yapisiyla da dikkat çekerken, mahalle muhtari Sinasi Melendizli mahalle sakinleriyle birlikte caminin ibadete açilmasini bekliyor.

Tarihi kiliseden çevrilen camiyle ilgili bilgiler veren muhtar Melendizli, “Burasi 1800’lü yillarda Rumlar tarafindan kilise olarak yapilmis 1990’li yillarda da camiye çevrilmistir. O günden sonra burada namaz kiliyorduk. Ancak 10 senedir imam olmadigi için bos bekliyor. Burayi turizme kazandirmak için Aksaray Belediye Baskani Evren Dinçer baskanimiz söz verdi. Bu yaz burayi restore edip hem turizme hem de ibadete açarak hizmete geçirecek. Biz önceleri namazimizi burada kiliyorduk, burasi çok kalabalikti ama su anda bos” dedi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Müftüsü Veysel Isildar ise "Bu ve benzeri camilerimizin kapali olmasi söz konusu degil. Camimiz ibadete açik. Bu ve bunun gibi olan Aksaray’da yaklasik 122 tane camimiz var. Biz bunlara münhal kadro diyoruz. Yani, kadrosu var ama bir baska yere tayin istemis gibi. Kirsaldan sehre dogru tayinlerde böyle bir talep ve akis var. Bunun sebebi de su. Diyelim ki kirsala gelen kardesimiz orada 2 yilini doldurduktan sonra ailevi sebeplerden dolayi, çocugunun okulu, hastane gibi diger sosyal sebeplerden dolayi sehir merkezlerini daha çok talep ediyor. Bu sekilde de bu camimiz böyle bir talep neticesinde kadrosu bosalmistir. Biz her ayin ilk sali gününde bu bos kadrolari doldurmak için sinav açiyoruz. Buralara talep olmasi halinde veya mecburi sebeplerden görev yeri degisikliginden dolayi oraya bir atama yapildiginda o cami dolacaktir. Böyle dolmazsa Diyanet Isleri Baskanligimizin açiktan atama dedigimiz, yani Türkiye genelinde kaç tane cami bos ise buna göre planlamalar yapiliyor. Son aldigimiz bilgilere göre yaklasik 2 binin üzerinde görevlimizin hazirliklari yapiliyor, bunlar aldiklari puana göre tercihler yapip yerlesecekler" diye konustu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile