Aksaray Tarım Platformu Tbmm’de

Aksaray Tarım Platformu Tbmm’de

Aksaray’da Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, HAYKOP Başkanı Kadir Yayar, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Miktat Küçük’ten oluşan Aksaray Tarım Platformu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ni ziyaret ederek AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ile görüştü.


Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Aksaray’ın Tarım Platformu’nun çalışmalarını yakından takip ettiğini söyledi.

Aksaray’ın bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ve İç Anadolu Bölgesi’nin olduğu gibi Türkiye’nin de tarım ve hayvancılıkta parlayan yıldızı olma yolunda ilerlediğini belirten Milletvekili Alaboyun, Tarım Platformu üyelerini birlik, beraberlik ve sıkı çalışmalarından ötürü tebrik etti. Milletvekili Alaboyun, Aksaray ile ilgili olarak yaptığı tüm çalışmaların altında mutlaka Tarım Platformu ile karşılaştığını belirterek, Aksaray için ele ele her türlü çalışmayı birlik ve beraberlik içerisinde çok daha verimli olarak başarabileceklerini ifade etti.

Aksaray’da gerçekleştirilecek olan Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın Aksaray’a ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını belirten Alaboyun, Aksaray’ın dış havzalardan su getirme projesi için de gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Aksaray Tarım Platformu ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Tarım Platformu olarak Aksaray’ın gelişiminde ilerleme kaydedecek her türlü çalışmaya birlik ve beraberlik içerisinde imza attıklarını ifade etti.

Aksaray’da ilk olarak Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenlediklerini aktaran Başkan Koçak, “Biz göreve geldiğimiz günden bu yana Aksaray için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda da Aksaray’da bir ilke imza atarak Tarım ve Hayvancılık Fuarı organize ettik. Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı bir il için bu Tarım ve Hayvancılık Fuarı gerçekten çok önemliydi. Fuar ile birlikte birçok alanda gelişim sağlayacağız. Örneğin teknolojiyi çiftçilerimizin ayağına getirerek, çiftçilerimizi kısmen eğitimden geçiriyoruz. Ayrıca tarım ve Hayvancılık Fuarı ile Aksaray ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Biz birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Bizim için mesele Aksaray ise gerisi teferruattır” şeklinde konuştu.

SU İHTİYACI DİLE GETİRİLDİ
Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ise, Aksaray’daki kuraklık alanında yapılan çalışmalarda elde edilen verileri Milletvekili Alaboyun’a sunarak, Aksaray’ın su ihtiyacını bir kez daha dile getirdi. Özellikle 2013 yılında ve 2014 yılının ilk ayları olması rağmen çok cüzi bir yağış aldıklarını, bunun da her geçen gün kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya gelen Aksaray için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, Ankara’daki tüm makamlara sunduğu dış havzalardan su getirme projesini Milletvekili Alaboyun’a iletti.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise hayvancılık konusunda bilgiler vererek, hayvancılığın geliştirilmesi için desteklemelerin çeşit ve miktarlarının artırılması gerektiğini söyledi.

Aksaray’da kuraklık belirtilerinin ve su kotasının hayvancılığın önünde ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Başkan Aktürk, “Su kotası uygulamasının yumuşak bir geçişle uygulanması gerekir. Daha az su ile yetişen ürünlere daha çok destek verilerek havza bazlı ürün desteklemesine geçilmesi, küçükbaş hayvancılığın özendirilmesi ve küçük baş hayvancılığa daha çok destek verilmesi gerek. Bu nedenle küçükbaş hayvancılığa daha fazla önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Mamasın Barajı’nın süratle kapalı sisteme geçirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Başkan Mahmut Aktürk, açık sulama sisteminin suda ciddi oranda kayıplara neden olduğunun altını çizerek, “Açık sistemde giden su dağıtım esnasında yüzde 30 oranında kayba neden oluyor. Vahşi sulamada da toprak ihtiyacından fazla su aldığı için yüzde 20 su kaybı olurken, toplamda yüzde 50 oranında bir su kaybı oluyor. Buda çok ciddi bir kayıp. Bunun biran evvel yapılarak basınçlı ve yağmurlama sistemine de destek verilerek üreticiler yönlendirilmeli” dedi.

Aktürk, Aksaray için yapılacak her olumlu çalışmaya Tarım Platformu olarak her alanda destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile