Aksoy 'Yasanan Dogal Afetleri Sadece Iklim Degisiklikleriyle Açiklayamayiz'

Aksoy 'Yasanan Dogal Afetleri Sadece Iklim Degisiklikleriyle Açiklayamayiz'

Prof. Dr. Necmi Aksoy, yasanan bu iklim olaylarinin sadece küresel isinmaya baglanamayacagini belirterek sürdürülebilir bir yasam için insanlarin dogaya karsi daha düsünceli ve saygili olmalari gerektigini söyledi.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi, Orman Fakültesi (DUOF) Herbaryum Operatörü, Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, orman yanginlari, kuraklik, sel gibi iklim olaylari hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Aksoy, yakin zamanda ülkemizin çesitli bölgelerinde yasanan yangin, sel ve kurakligin bitki örtüsü ve biyolojik çesitlilik ile ilgisini paylasti. Iklim degisikligine bagli dogal afetlerin yasandigi yerlere bakildiginda insan faktörünün görüldügünü söyleyen Prof. Dr. Necmi Aksoy, yeryüzündeki biyolojik çesitliligin en zengin oldugu ve insan etkisinin en fazla oldugu yerlerde bu afetlerin yasandigini vurguladi. Dünyanin her yerinde bu tür afetlerin yasandiginin altini çizen Aksoy, Kaliforniya’da, Amazon’da, Rusya’da, Çin’de hatta Peru-Sili de bile bu tür geçis iklim özelliklerinin görüldügünü söyledi.



Yayinlanan iklim raporlarinda, yasanan bu iklim olaylarinin sadece küresel isinmaya baglanamayacagini vurgulayan Prof. Dr. Necmi Aksoy, sürdürülebilir bir yasam için insanlarin dogaya karsi daha düsünceli ve saygili olmalari gerektiginin altini çizdi. Suçu iklim degisikligine atmadan proaktif çalismalar yapilmasini ifade eden Necmi Aksoy, eger bu çalismalar yapilmazsa, düzensiz göçlerin artacagi bilgisini verdi.

Orman yanginlari ile Akdeniz bitki örtüsü arasindaki iliskiden bahseden Prof. Dr. Aksoy, Akdeniz ormanlarinin dünyadaki önemi üzerinde durarak, bu cografyada yapilan küçükbas hayvanciligin yanginlar üzerindeki etkisini anlatti. Orman altinda büyüyen çayirlarin ve kisa bitki örtüsünün orman köylülerinin yaptigi hayvancilik sonucunda temizlendigini dile getiren Prof. Dr. Necmi Aksoy, azalan hayvancilik nedeniyle otlarin ve orman alti bitki örtüsünün kurumaya terk edildigini ve kuruyan bu bitkilerin de en ufak bir tehditte yanginlara sebep oldugunu vurguladi.

Kentlesme sistemimizi tekrardan gözden geçirmemiz gerektigini sözlerine ekleyen Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, her yere ayni planla yerlesim yeri yapilamayacagini, farkli bölgelere, oranin cografyasina uygun planlarin yapilmasi gerektiginin altini çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile