Aksu Sulama Birligi Üreticileri Uyardi Açiklamasi 'Bu Sene Su Az, Ikinci Ürün Olarak Misir Yerine Susam Ekin'

Aksu Sulama Birligi Üreticileri Uyardi Açiklamasi 'Bu Sene Su Az, Ikinci Ürün Olarak Misir Yerine Susam Ekin'

Aksu Sulama Birligi, açik arazide ilk hasadi Agustos ayinda alacak üreticinin, ikinci ürün olarak misir yerine susam ekmesinin daha dogru olacagi konusunda çiftçileri uyardi.

Bu sene ülke genelinde yeterli yagislarin olmamasindan dolayi yasanan su sikintisi sebebiyle Aksu Sulama Birligi, üreticilere ilk hasadi yaptiktan sonra, ikinci ürünü ekmemeleri konusunda mesajla bilgilendirme yapti. Ikinci ürün olarak misir yerine, susam ekilmesinin daha dogru olacagi konusunda tavsiyelerde bulundu.

“Devletimizin bu anlamda tesvik, destekleme ve hibesi var”

Su ve sulama konusunda otorite kurulusun DSI oldugunu ifade eden Aksu Sulama Birligi Baskani Mevlüt Engin, “Yörede çiftçilerin eski aliskanliklarindan dolayi vahsi sulama yapiliyor. Sera ve belli agaç türleri damlamaya geçildi. Devletimizin bu anlamda tesvik, destekleme ve hibesi var. Damlama sulamanin su tüketimini azaltmada ciddi katkisi olmakta. Bunlar vatandaslarimiz tarafindan bir nebze yerine getiriliyor ama bazi ürünlerde dogasi geregi pamuk, misir gibi ürünler, salma suyla sulandigi için su tüketimi fazla. Rezervde su olunca yörede de su tüketimi ve su kullanma aliskanligi biraz fazla oluyor. Yillardir rezervde böyle bir sorun yasamayinca bol suya alisilmis. Burada rezerve bakilinca, sezon içerisinde çok rahat harcanamayacagi yada karsilayamayacagi degerlendirildigi için ikinci ürünlerin ekilmemesi. Ikinci ürün tabiri DSI literatüründe birinci ürünü sularsin ürünü alirsin, yerine ikinci ürünü ekersin. Onu da sularsin. Iste bu sene bu ikinci ürünün ekilmemesi. Ekilirse magduriyet yasanacagi, yeterli suyun alinamayacagi degerlendirildi” diye konustu.



“Vatandasa bunu öneriyoruz”

Birlik olarak ikinci ürün olarak susam ekilmesi yönünde önerinin oldugunu kaydeden Engin, “Susamin, yöredeki çiftçi aliskanligi özellikle ilk ekerken ‘tav suyu’ verilen suyun akabinde, büyük bir oranda su istememesi. Ürünün selameti ve garantisi açisindan, suyu bulamadim yada yetersiz oldu serzenisinin önüne geçmek için vatandasa bunu öneriyoruz. Hem DSI’nin destegi hem de ilçe idarecilerinin destegi ile biz su ana kadar çok ciddi bir magduriyet yasatmadik ve yasanmadi” dedi.



“Sadece Antalya’ya has bir durum degil”

DSI’nin yaptigi hesaplamalarda bitki suyu ihtiyacinin sahaya verildigini dile getiren Mevlüt Engin, “Aliskanliklar asilamiyor. Sezon içerisinde DSI’nin almis oldugu bir karar, sebeke disina su verilmemesi yönünde yada ekilmemesi yönünde. DSI’nin talimatlari geregi tek yillik ürünlere proje sahasinin disinda suyun bolsa verilebiliyor. Bu sene bol olmadigi için vatandasa ekmeyin diyor. Bu sene sebeke disina ekerseniz su verememe durumu var. Çünkü projeye ancak yetecektir” seklinde konustu.



"Birinci ürünü sulayip, ikinciyi de ekerseniz bir magduriyet yasarsiniz"

Vatandaslara gönderdikleri mesajla ilgili de bilgi veren Engin, “Birinci ürünü sulayip, ikinciyi de ekerseniz bir magduriyet yasarsiniz. Yasaktir ya da cezalidir denmedi. Bu magduriyet nedir. Daha önce 3-5 kez sularken simdi belki 2 kez sulamayla yetinecek. Belki biraz verimde, belki biraz kalite de azalma olacak. Ekeninde bu bilgileri bilerek ekmesi öneriliyor. Sadece Antalya’ya has bir durum degil. Belki biz en iyi durumda olan yöreyiz. Biliyorsunuz Anadolu’da ciddi bir kuraklik yasaniyor. Ilimiz de bundan etkilendi. Baraj rezervleri etkilendi. Biz daha kontrollü daha disipline ederek vatandaslarimiza yapacagimiz bilgilendirmelerle yardimci olacagiz” dedi.



“Su rezervi geçen yila oranla azdi”

Eski yillara nazaran suyun az ama o kadar vahim bir durumda olmadigini da kaydeden Mevlüt Engin, “DSI’nin verdigi veriler, Aksu projesi 187 bin dekar net sulama sahasina sahip. 110 bin ile 130 bin dekar arasinda sulu tarim yapiliyor. Aksu sulama projesi sadece Aksu ilçesi degil. Serik sinirlarini da kapsiyor. Gebiz, Abdurrahmanlar, Asagi oba ve bu yöreleri de kapsiyor. Bu sene Nisan ve Mayis ayinda yagan yagmurlarla açik arazinin su ihtiyaci karsilanmadi. Sadece seralarin su ihtiyaci karsilandi. Var olan su yetiyordu. Geçen sene Haziran basinda sulama yapilan ürünler, bu sene Mayis basinda yaptiklarini söylüyor vatandaslar. Bir ay önceden basladi sulama. Su rezervi de geçen yila oranla azdi. 2 türlü durum söz konusu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile