Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Yalova Temsilcisi de olan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından öğrendiği mesleği çok sevdiğini ve insanların tedavi için kendisinden aldığı ürünlerden şifa bulmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Aktarlıkla ilgili eğitimler aldığını belirten Doğan, "Zeytinburnu'nda tıbbi bitkiler bahçesinden Dr. Abdülkerim Alpınar başta olmak üzere alanında uzman kişilerden eğitim aldım. Fitoterapi (bitkilerle tedavi) kurslarına gittim. Seminerlere ve bilgi odaklı çalışmalara katıldım. Mesleğimizi iyi noktalara getirmek için elimden ne geliyorsa yapma kararındayım. Bu meslekle ilgili birçok çalışmamız, fikrimiz var" ifadesini kullandı.
Mesleğinin herkes tarafından yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan Doğan, bu alanda yasal düzenlemeye gereksinim duyulduğunu anlattı.
Çoğunlukla aktarlığın babadan oğula geçtiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:
"Mesleğimizde karşılaştığımız sıkıntılarla ilgili bir çalışmam var. Bilgi birikimimden faydalanıyorum. Yaşım genç olmasına rağmen bu mesleği iyi biliyorum. Çünkü babadan oğula bu mesleği yaptığımız için çekirdekten yetiştim. Tek amacım; sektörü belli bir konuma getirmek. 'Aktarzane' isminin patentini aldım. Tıpkı eczanelerdeki 'E' harfi gibi bizim de aktarzanenin baş harfi olan 'A' harfi, bu işi yapan işletmelerin tabelası olacak. Aktarların da bir tabelası olmalı. Onların da bir vizyonu, misyonu olmalı. Bütün bunlar da isimle başlar. İsim çok önemliydi, bunu başardık. Bu isimle gurur duyuyorum. Bunun yanında artık mesleğimizin daha ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Devlet büyüklerinin bu konuyla ilgili bize destek olmalarını istiyorum. Bütün aktarların bir çatı altında toplanması gerekiyor. Gerçek aktarlar da bıktı, bu işi bilmeden yapanlar da bıktı, biz de bunlardan bıktık."
- "Herkes işine sarılmalı ve işini ciddi bir şekilde yapmalı"
Safa Doğan, şifalı bitkilerin çok hassas ürünler olduğuna dikkati çekerek, bunların steril ortamlarda satılması gerektiğini belirtti.
Şifalı bitkilerin satıldığı ortamların eczaneler gibi olmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Doğan, "Aktar arkadaşlarıma sesleniyorum. Dükkanda boş oturma devri bitmiştir. Herkes işine sarılmalı ve işini ciddi bir şekilde yapmalıdır. Ürünlerin temizliğine, imal ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeliler" diye konuştu.
Doğan, kurumsal kimlik kazanılması halinde aktarların da eczacılar gibi nöbet sistemiyle çalışacağını sözlerine ekledi.
'Aktar Dükkanlarına 'a'Tabelası Asılması' İçin Çalışıyor
Yalova'da, aktarlığı babasından öğrenip eğitim alarak kendisini geliştiren Safa Doğan (27), Türkiye'de meslek mensuplarının tek çatı altında toplanması ve eczanelerdeki gibi kendilerinin de iş yerlerine "A" harfi asabilmesi için çalışma yürütüyor.