Akvaryuma 'Hayat' Veriyor

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Radyasyon Onkoloji Bölümü Birim Sorumlusu Selçuk Durmaz'ın hobi olarak başladığı bitkili akvaryum tasarlama işi, zamanla tutkusu haline geldi.


Selçuk Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıldır bitkili akvaryum yaptığını ve bunlarla yarışmalara katıldığını söyledi.

Geçen yıl Balkan ülkeleri arasında düzenlenen 400 litre ve üzeri bitkili akvaryum yarışmasında dokuzuncu olduğunu dile getiren Durmaz, bir internet sitesince düzenlenen yarışmalarda da 6 birincilik, 2 ikincilik ve 2 de üçüncülük elde ettiğini bildirdi.

Durmaz, bu yıl da Adist Ulusal Bitki Akvaryumu Tasarım Yarışması'nda birinci olduğunu belirterek, "Uluslararası Unıtex Planted yarışmasına da iştirak ettim. Yarışmanın sonucunu bekliyorum" ifadesini kullandı.

Tasarımlarıyla bir manzarayı, bir doğa fotoğrafını akvaryuma uyarladığını, bunun için yurt dışından getirttiği bitkileri kullandığını aktaran Durmaz, "Tasarımlarımız bazen bir vadi, bazen bir orman oluyor. Farklı figürlerle, seçtiğimiz, istediğimiz konsepti akvaryuma yansıtmaya çalışıyoruz. Bunlara bağlı olarak tetra denen balık grupları var. Yaklaşık bir iki santim boyunda değişen, farklı farklı renkleri olan ve sürü balığı olarak tabir edilen balıklar. Biz bu balıklarla en son konseptimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Maliyetli ve zahmetli bir iş" diye konuştu.

Bitkili akvaryum tasarımına önceleri bir hobi olarak başladığını ifade eden Durmaz, yarışmalarla gelen başarıların ardından kendisini tamamen bu işin içinde bulduğunu söyledi.

Evinin bir odasında bu işi yaptığını ifade eden Durmaz, "Bazen sevdiğim bir fotoğrafı, bir görüntüyü düşünüp akvaryuma yansıtmaya çalışıyorum. Bu bazen internette önüme gelen bir fotoğraf, bazen bir kartpostal veya tamamen kafamda oluşturduğum bir doğa görüntüsü oluyor. Bazen de bir makro çekimi yansıtmamız da söz konusu olabiliyor" dedi.

- Bir akvaryumun hazırlanması 5-6 ay alıyor

Akvaryumun tasarım aşamasının zorluklarına değinen Durmaz, şöyle konuştu:

"İlk olarak figürümüzü seçiyoruz ve tasarımın temelini oluşturuyoruz. Kaya ve kumu seçiyoruz. Bir ırmak görüntüsü oluşacaksa, beyaz renkte ya da farklı renkte bir ırmak görüntüsü seçiyoruz. İlk ana tema oluşuyor. Daha sonra bitki aşaması geliyor. Bitkilerin bazı moss türleri var. Yosun türleri var. Orta taban bitkileri, arka plan bitkileri veya zemin saran bitki türleri var. Bunlar 1-5 santim arasında değişiyor. Bu bitkilerle bir çim görüntüsü oluşturuluyor. Seçtiğimiz bitki türlerini aldıktan sonra da asıl işler başlıyor. Beş-altı aylık süreç son aşamayı getiriyor. Tabii bu aşamalar sadece dikip bitirme değil. Farklı kullandığımız pens türleri va makaslarımız var. Bu makas türleriyle, budamalarla asıl görüntüyü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bazen bir ağaç kökünü daha gerçekçi yapmak, bazen bir çim saha olayını daha gerçekçi yapmak adına farklı budama işlemlerinden sonra akvaryum son aşamaya geliyor."

Maden vadisi akvaryumu üzerinde çalıştığını belirten Durmaz, "Seçtiğim konsepte göre bir vadi oluşturmaya çalıştık. Ağaç kökü figürlerimiz var. Bir maden yolu oluşturmaya çalıştık. Bunun için farklı kaya türleri bulduk. Afrika'dan ithal yati veya mango diye adlandırılan kökler var. Bunlarla ağaç figürleri oluşturmaya çalışıyoruz. Kum renkleriyle farklı bir su akıntısı oluşturduk. Bazı bitki türlerimiz var. Bunlar da zemin saran bitki türleri, arka plan, orta plan olarak adlandırılan bitki türlerimiz var. O bitki türlerinden tercihlerimize göre, tasarımımıza uygun olacak şekilde seçiyoruz ve dikim işlemi başlıyor. Beş-altı aylık süreçte bu bitkilerin yayılması ve budamalarımızla, ufak tefek müdahalelerimizle en son olarak konsepti ortaya çıkarmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Selçuk Durmaz, Türkiye'de ve Malatya'da akvaryumun su ve balık olarak düşünülmesi nedeniyle gerekli desteği göremediğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile