Geçen yil Eylül ayinda ilk çalismanin basladigi Akyaka Kalesinde bir taraftan konservasyon çalismasi sürerken, diger taraftan kazi çalismalari yürütülüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’nün izni ile Mugla Valiligi ile Ula Belediyesi desteginde sürdürülen çalismalarda kalenin dogu giris kapisi ve çevresinde kazilar yürütülüyor.
Akyaka Bizans Kalesinin yer aldigi antik dönemde deniz kiyisinda yer almis olmasi muhtemel olan tepe tüm çaglar boyunca önemini korumus. MÖ 7’inci yüzyil ve sonrasina ait yerlesim kalintilari yer alan tepenin üst kisminda MS 12’nci yüzyilda günümüze degin görece iyi durumda korunagelmis bir Bizans kalesi insa edilmis.
Yüzyillardir yogun bir bitki örtüsü altinda gizlenen kale ve çevresindeki kalintilarin anlasilmasi için yaklasik 40 dönümlük alanda ot ve bitki temizligi gerçeklestirildi.
Bizans kalesinin yaklasik 300 metre uzunlugundaki bölümü kuleleriyle birlikte kazilarak açiga çikartildi. Çalismalarda acil müdahale gerektiren kisimlarda duvarlarin tamiratlari gerçeklestirilmeye devam ediliyor.
Idyma Antik Kenti Kazi Baskani Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Baran, antik kentte bugüne kadar kazi çalismalarinin Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü izni ile yürütüldügünü, 1 Temmuz 2021 tarihi itibari ile Cumhurbaskanligi karari ile kazi baskanligina dönüstürüldügünü söyledi.
Baran, “Bugüne kadar Mugla Valimiz Sayin Orhan Tavli’nin kazi çalismalarimizda çok büyük bir emek ve katkisi var. Ayni sekilde rahmetli Ula Belediye Baskanimiz Ismail Akkaya’nin girisimleri ile biz burada kazi çalismalarina basladik. Idyma antik kenti günümüzden yaklasik 2 bin 700 yil öncesine kadar uzanan köklü bir geçmise sahip. Hatta eski kaynaklardan milattan önce Utima denilen bir kent ile isim benzerligi 4 in yila kadar çok daha eski bir kent olabilecegini bize gösteriyor. Idyma antik kenti Gökova Mahallemizde yer aliyor. Burada Akyaka’da Inisdibi Mahallemizde ise Idymanin bir antik mahallesi mevcut. Biz kazi çalismalarini buradaki kalintilar üzerinde basladik. 2 bin 700 yil öncesinden buluntularimiz var. Ama en dikkat çekici olan kalintilarimiz Bizans döneminde insa edilmis olan garnizon kale. Yaklasik Bin 100’lü tarihlerde insa edildigini düsünüyoruz. Çok kisa bir süre kullanilmis. Sonra Selçuklular ve Osmanlilarda buluntu veren kültür tabakalarimiza ulasmaya basladik. Yaklasik 12 dönümlük bir araziyi kapsayan 600 metre uzunlugunda sur duvarlari bulunan bir Bizans kalesi, Simdilik Akyaka Kalesi olarak adlandiriyoruz. Yaklasik 3 metre kalinliginda harçli moloz taslardan yapilmis sur duvarlari mevcut. Kazi çalismalarinda önceligimiz bu sur duvarlarini açiga çikarmak. Bir an önce saglamlastirmasini yaparak ziyarete hazir hale geçirmek. Su anda yaklasik 300 metrelik bir bölümünü tamamladik. Dogu’daki ana kapinin kazilarina yogunlastik. Ana kapi da açildiktan sora burada ziyaretçilerimizi daha saglikli bir sekilde karsilayabilecegiz. Ören yeri düzenlemelerimiz ile de insanlarimizi deniz, günes turizminin yaninda kültür turizmini de ön plana çikarmis olacagiz. Çalismalarimiz devam ettikçe daha fazla kalintilarin açiga çikacagini, Mugla’mizin, Ula’mizin ve Akyaka’mizin çok güzel bir kültür varligi ile kültür turizmine hizmet edecegini düsünüyoruz” dedi.
Akyaka Bizans Kalesi'nin Giris Kapisi Ayaga Kaldiriliyor
Mugla’nin Ula ilçesi Gökova Mahallesi’nde bilinen tarihi 2 bin 700 yil öncesine dayanan Idyma antik kentinin uzantisi Akyaka Mahallesi’ndeki Bizans Kalesinde kazi ve konservasyon çalismalari devam ediyor.