Akyaka'nın Doğal Akvaryumunda Tahribat İddiası

Akyaka'nın Doğal Akvaryumunda Tahribat İddiası

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde, bin 200 metre uzunluğunda ve doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresi'nde, kanun ve yönetmeliklere rağmen çevre tahribatına devam edildiği ileri sürüldü.

Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nca düzenlenen, "Kadın Azmağı Yok Olmasın" başlıklı sempozyumla mesele masaya yatırıldı. Yücelen Otel’deki sempozyuma Muğla Vali Yardımcısı Ali Kemal Başar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur, Ula Kaymakam Vekili Salih Gürhan ve Belediye Başkanı Nadi Şenkal, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) yetkilileri ve çevreciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan platform üyesi Devrim Bayer, ekolojik bir uygarlık anlayışıyla biraraya geldiklerini belirterek, “Bu platform, bu anlayışla kuruldu. Gerek ÖÇK gerekse yerel yönetim tarafından yapılmış projelere, daha önce alınmış kararlara ve yasalara rağmen Azmak büyük tehdit altında. Bütün önlemlere rağmen Kadın Azmağı’nı koruyamadık. Nerede yanlış yaptık?” dedi.

Vali Yardımcısı Başar ise, “Doğa acımasızdır, canı yandığında intikamı acı olur. Bu cenneti, gelecek nesillere nasıl taşırız? Ben beşinci kuvvet olan sivil toplum hareketine önem veririm. Akyaka, ilginç mimarisi ve doğal değerleriyle koruma altında. Geçen yıl koruma kullanma usul ve esaslarını belirleyen yönergeyi çıkardık. Bu yönerge, Kadın Azmağı’nın anayasasıdır. Bu anlamda çalışmalar başlatıldı. Sizlerle birlikte kararlar alıp uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.Akyaka Yerel Yönetim Platformu Başkanı Serdar Denktaş, Kadın Azmağı Deresi'nin dünü, bugünü ve yarınını anlatan bir sunum yaptı. Gerek Akyaka gerekse Kadın Azmağı'yla ilgili pek çok koruma kararları alındığını, kanun çıkarıldığını, üniversite işbirliğiyle projeler uygulandığını dile getiren Denktaş, “2008 tarihi, Kadın Azmağı için önemlidir. Bu tarihte yeni koruma kararları alınırken yönetim planları oluşmadan Azmak üzerindeki baskılar hızlandı. ÖÇK tarafından 'Doğal çizgi değiştirilmez' dendiği halde Azmak’ta doğal kıyı değişmeye başladı.

2011 de önemli bir tarih, Akyaka'nın Dünya Sakin Şehirler Birliği (Cittaslow) üyeliği kabul edildi. Bu yıl aynı anda birçok olumsuz gelişme yaşandı. 60’a yakın Cittaslow kriteri var. En önemli başlık doğa ama şu an bu toplantı yapılırken Azmak kenarında doldurma faaliyeti devam ediyor. Azmak kıyıları ticari alana dönüştü. Doğal yaşam döngüsü sonlandırıldı. Bu arada Azmak Kenarı Çevre Düzenleme Projesi uygulamaya koyuldu. Bu uygulamada da tahribatın önüne geçilmedi. Valiliğe, ÖÇK’ya başvurular yapıldı ama sonuç alınamadı. Şimdi geleceğe dair ne söyleyebiliriz? Çok şey söyledik, kavramların içini boşalttık. O nedenle bu sempozyum, bir iradenin oluşması anlamında çok önemli. Eğer bu iradeyi oluşturamazsak, ileride Akyaka’yı gelecek kuşaklardan çaldığımız bir cennet olarak anımsayacağız.” şeklinde konuştu.

Başkan Çalca ise üç yıl önce başlattıkları Azmak kıyı düzenlemesinde ilgili kıyıyı korumak ve yeniden doğaya kazandırmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Çalca, “Azmak kıyısında özel mülkiyetler var. Özel mülkiyet sahiplerinin ağaçları, sazları kesmesine engel olamıyoruz. Engel olabilmek için bazılarının ağaçlarını satın aldık. Bunun yanında özel mülkiyetlerinin yüzde 95’inin kıyıya terkini sağladık. Önce tekne çekek yeri sorununun çözülmesi gerekiyor.” dedi.

Konuşmaların ardından sorulara geçildi. Bazı katılımcıların Platform Başkanı Denktaş’ın yüzüne karşı soru sormak istemesi üzerine gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Vali Yardımcısı Başar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur ve Başkan Şenkal salonu terk etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile