Akyürek: İnsanlar Yaşadığı Şehirlerden Mutlu Olsun

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kentleşmede insan faktörünün öneminin altını çizerek ''Şehrin imarı, yol, köprü gibi diğer altyapı düzenlemelerinin yanı sıra insanların huzur ve mutluluğunu sağlamayı birinci hedef yapmamız gerekiyor Biz bunu fark etmiş olan nadir şehirlerden birisiyiz'' dedi.

New York'ta BM Genel Merkezi'nde düzenlenen ''Sürdürülebilir Kentleşme'' toplantısına katılan Akyürek, alım, insanlar yaşadığı şehirden mutlu olsun, yani şehirden ne bekliyorsunuz dediğinizde, 'mutluluk' kelimesi ön plana çıksın. Konya'da bu daha çok kullanılır, sebebi şudur: Konya, Mevlana şehridir. Mevlana'nın ifadesi, 'Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmeyiz'. Sevginin ekildiği topraklarda mutluluk yeşerir, bunu anlatmak istedik.

'' -BM-HABİTAT Konferansına evsahipliği-
Türkiye'nin 2016 BM-HABİTAT Konferansına evsahipliği yapmak isteyen aday ülkelerden biri olduğunu anımsatan Akyürek, ''1996'da İstanbul'da düzenlenen HABİTAT konferansı çok başarılı geçmişti. Ama şimdi Türkiye daha değişti. Yani son 10 yılda Türkiye bir başka Türkiye oldu. 2016'daki toplantı Türkiye'de yapılırsa, Türkiye'nin 20 yıllık gelişimi incelenmiş olur, şaşırtıcı gelişim oldu, o fark edilmiş olur, ama biz de 20 yıl önce yapamadığımız birşeyi yapıyoruz, Konya olarak da bir bölümüne evsahipliği yapmak istiyoruz'' dedi. Konya'nın bunu 20 yıl önce yapamayacağını söyleyen Akyürek, ''Niçin yapamazdık? Konaklama tesislerimiz, konferans salonlarımız müsait değildi, şehrin gezilip görülecek alanları, tarihi eser restorasyonları yeterli değildi, şimdi biz bunları hazırladık, hepsi hazır'' dedi.

Akyürek, ''Türkiye'nin 2016 HABİTAT adaylığını canı gönülden destekliyoruz, İstanbul'la birlikte Konya'da da toplantının bir bölümünün düzenlenmesini istiyoruz, biz buna hazırız. Türkiye de buna hazır, aslında artık Türkiye'de birçok şehir var, 1996'da bu yoktu. Son 10 yıldaki gelişmeler hepimizi daha cesaretli kıldı, kendimize artık daha çok güveniyoruz'' diye konuştu. -AK Parti Burdur Milletvekili Yıldırım- BM'deki toplantıya katılan AK Parti Burdur Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi Hasan Hami Yıldırım da AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Konya Belediyesinin yaptığı çalışmaları BM'deki toplantıda anlattığını hatırlatan Yıldırım, ''Tabii Türkiye'de pek çok belediyemiz- tabii bunların içinde Konya öne çıkan bir belediyemiz- benzer çalışmalar yapıyorlar. Konya'yı bu yaptığı çalışmalarla bütün dünyanın tanımasını istiyoruz ve HABİTAT çatısı altındaki başka ülkelere de örnek olsun istiyoruz'' dedi. Konya'nın çalışmalarının BM'de büyük takdir kazandığını vurgulayan Yıldırım, benzer sorunların dünyanın pek çok ülkesinde ve kentinde olduğunu, ancak Türkiye'de bunlara karşı bulunan çözümlerin ''dünyada çok olmadığını'' vurgulayan Yıldırım, ''Türkiye'nin bu başarısının arkasında mutlaka hükümetimizin desteği var. Biz de hükümetimizin kentleşmeye yönelik politikalarını yeri geldikçe burada anlatıyoruz'' dedi.

-Türkiye'de hızlı kentleşme-
Türkiye'de kentleşme oranının yüzde 75'i geçmesinin ne gibi etkilerinin olabileceğinin sorulması üzerine Yıldırım, ''Kısa süre içinde, nüfusun dörtte üçünün şehirlere göç etmiş olması pek çok ülkede olduğu gibi bizde de ciddi problemlere yol açıyor, büyük şehirlerde yığılmalara yol açıyor'' dedi. ''Bu yığılma pek çok yeni fırsatı da ortaya çıkarıyor'' diye konuşan Yıldırım, ''Kırsal alanda veremediğimiz pek çok kamu hizmetini çok daha nitelikli olarak şehirlerde verme imkanınız ortaya çıkıyor. Tarımdaki gizli işsizliği şehirlerde bir şekilde verimli iş gücüne dönüştürebiliyorsunuz, bunlar fırsat yönü. Problem yönü ise bu kadar insana yeni istihdam alanı ve yeni nitelikli konut alanları sunmanız lazım'' dedi. Bu kapsamda Türkiye'nin benzer ülkelerle karşılaştırıldığında ''ciddi bir başarı öyküsü'' olduğunu ifade eden Yıldırım, son 10 yıldaki toplu konut projelerinin, Beldes, Köydes gibi projelerin, şehirlerin genel olarak yaşanabilirliğini artırdığını belirtti. ''Son dönemde Türkiye'de çevre yatırımlarına harcanan kaynak aslında benzer durumdaki ülkelerin bütçesinden fazla'' diye konuşan Yıldırım, kırsal hayatın beklenen ve özlenen bir hayat olmadığını, kentleşmenin, modernleşmeyi, dünyayla bütünleşmeyi ve dünya hayatına katılımı artıran bir unsur olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde nüfusun en az dörtte üçünün şehirlerde yaşadığına dikkati çeken Yıldırım, medeniyet kelimesinin de şehirleşmeden türeyen bir kelime olduğunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile