Alaca'da Artan Aniz Yanginlari Vatandaslari Tedirgin Ediyor

Alaca'da Artan Aniz Yanginlari Vatandaslari Tedirgin Ediyor

Çorum’un hububat üretiminde önemli merkezi olan Alaca ilçesinde, son günlerde artan aniz yanginlari vatandaslari ve itfaiye ekiplerini tedirgin ediyor.

Çorum’un tarim yönünden en zengin ilçesi olan Alaca’da tarlalarin zaman zaman kimligi belirsiz kisi ya da kisilerce aniz yakilmak için atese verilmesi, ilgili kurumlarin yani sira ilçede yasayan herkesi tedirgin ediyor. Yol kenarindaki tarlalarda anizlarin yakilmasi, sadece dogaya degil telefon ve elektrik direklerine de zarar veriyor. Çikarilan aniz yanginlari rüzgarin da etkisiyle genis bir alanda etkili olurken, itfaiye ekipleri muhtelif noktalarda yasanan yanginlara yetismekte güçlük çekiyor. Ekipler, aniz yanginlarini söndürebilmek için gün boyu seferber oluyor. Söndürme mesaisi bazen gece yarisina kadar devam ediyor.

Aniz yanginlari çevredeki birçok faydali canliyi da yok ederken yakinlarindaki ormanlik alanlar için de tehlike arz ediyor, risk olusturuyor. Ormanlik alanlara yakin alanlarda atese verilen anizlar itfaiye personelini de diken üstünde birakiyor. Yanginlarda yanarak devrilen telefon direkleri ile kopan havai hatlar sebebiyle yerlesim birimleri ile telefon ve elektrik hizmetleri aksiyor. Yakilan anizlar, yakinlarindaki yerlesim birimlerini de tehdit ederken, vatandaslar da olusturdugu çevre kirliliginden sikayet ediyor.

Yasaklanmasina ragmen bölgede bir türlü önüne geçilemeyen aniz yanginlarinda, kolluk kuvvetleri tarafindan yakalanan kisilere hem idari hem de çevreyi de tahrip etmekten yüksek oranli cezalar uygulaniyor. Ancak güvenlik güçleri anizlari atese verilen kisileri tespit etmekte güçlük çekiyor. Kimligi belirsiz kisi ya da kisiler kendi tarlalarindan ziyade farkli kisilerin tarlalarini atese vererek yangini baslatiyor. Yangin kisa sürede çevredeki tüm alani kapliyor. Aniz yanginlarinin aksamlari karanlik olan saatlerde çikarilmasi da itfaiye ekiplerinin isini zorlastiriyor. Bu çerçevede ilçe genelinde 1 hafta içerisinde on farkli bölgeden baslayan aniz yangini itfaiye ekipleri tarafindan söndürülürken gün içerisinde ise dört ayri bölge Eskiyapar, Kicili, Çelebibag ve Sarisuleyman köylerinde yanginlara müdahale edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile