Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Alaçatı Ot Festivali nedeniyle 500’e yakın satış ve tanıtım standı kuruldu. Stantlarda, yerel el ürünleri, Alaçatı’nın otlarından yapılan börek, tatlı ve çeşitli yiyecekler satışa sunuldu. Festivalin birinci gününde, Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi’ni gezen ziyaretçiler, Tarım Bakanlığı Tarla Bitkileri Araştırma Daire Başkanı ve Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi (BFN) Ulusal Koordinatörü Dr. İsa Özkan, BFN Ege Bölge Koordinatörü Dr. Ayfer Tan, Alaçatı Otları Uygulama Bahçesi Sorumlusu Aysun Yenice ve Çeşme Belediyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Sinem Tetik’ten uygulama bahçesindeki bitkiler hakkında bilgi aldı.
"DOĞAYI TAHRİP ETMEMEMİZ GEREKİYOR"
Uygulama bahçesinde bir açıklama yapan Tarla Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Dr. İsa Özkan, doğada var olanları kullanarak hayatiyetimizi devam ettirebildiğimizi belirterek, "Biyoçeşitliliği koruyabilmemiz için neler yapmamız gerektiği konusunda araştırmalar yapıp gereken adımları atıyoruz. Bu amaçla Gen Bankaları oluşturduk. Bu Gen Bankaları’ndan bir tanesi İzmir’de. Önümüzdeki yıllarda Ankara’da büyük bir botanik bahçesi faaliyete girecek. Yaklaşık olarak 12 bin türe sahibiz. Avrupa’da en fazla çeşitlilik bizde. Tohumla korunması gerekenleri Gen Bankaları’nda, bitki olarak korunması gerekenleri Arazi Gen Bankalarında koruyoruz. Temel hedefimiz, insanların sağlıklı beslenmesi. Bütün kaygılar ve çalışmalar bunun üzerine inşa ediliyor. Doğayı tahrip etmememiz gerekiyor. Doğru ve sürdürülebilir kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.
"UYGULAMA BAHÇESİNDE FARKINDALIK OLUŞTURDUK"
Alaçatı halkının bazı yabani ve yenebilen bitkilerin ortaya çıkmasında katkısı olduğunun altını çizen Dr. Ayfer Tan da "Festival biraz da bu yüzden başlamış oldu. Bu uygulama bahçesini farkındalık oluşturduk. Uygulama bahçesine öncelikle yabani bitkileri getirdik. Daha sonra eski ev bahçelerindeki bazı bitkileri de getirdik. Uluslararası bir proje olan Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi’nde de (BFN) Alaçatı partner oldu. Böylece Alaçatı bitkilerini dünya da tanımış oldu" dedi.
YEMEK ATÖLYESİ
Ziyaretçiler, Alaçatı’da koruma altında olan Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesini de gezerek, sakız ağaçları hakkında bilgilendiler.
Festivalde, biyoçeşitlilik, biyogüvenlik,biyokaçakçılık gibi konularda çeşitli konferansların yanında çeşitli ot yemeklerinin yapıldığı Yemek Atölyeleri’nde de yemeklerin yapılışı anlatılarak lezzetlerin tadına bakıldı. Festivalin ikinci gününde çeşitli yabani otların tanıtıldığı ve toplandığı doğa yürüyüşü, üçüncü gününde ise geçmiş yıllarda da renkli görüntülerin ortaya çıktığı festival korteji gerçekleştirilecek. Üçüncü günün sonunda ise Anason Orkestrası ve Grup 27 birer konser verecekler. Festivalin son gününde, en fazla ot çeşidini toplama ve en güzel ot yemeği yarışmaları düzenlenecek. 10 Nisan’a kadar sürecek olan festival, dans gösterisi ve ödül töreni ile sona erecek.
Alaçatı Ot Festivali Başladı
Her yıl on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ve bu yıl yedincisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali başladı. Festival nedeniyle Çeşme’deki otellerde boş yer kalmadı.