Alanya'da Turizm Sezonun 12 Aya Yayılması

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "Türkiye'de yılda 30-34 milyar dolarlık bir gelirin elde edildiği turizmde yaz kış farkının kapanması halinde 7 milyar dolar seviyesinde para daha ekonomiye kazandırılabilir" dedi.

Başkan Sili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıyı kesimlerinde yaz kış turizmi arasında ciddi bir fark olduğunu söyledi.

Alanya ilçesinde yaz potansiyelinin ancak yüzde 30'unu kışın gerçekleştirdiklerini dile getiren Sili, "Alanya'da 600'ü aşkın tesisin kış sezonunda ancak yüzde 30'u açık kalabiliyor. Üstelik kışın doluluklar da yaz doluluk oranının yarısından biraz fazla oluyor" ifadesini kullandı.
Türkiye turizminin 1980'li yıllarda başlayan 'milyonlara ulaşabilir miyiz?' düşüncesinin bugün 34 milyonlara ulaştığını belirten Sili, yılda 3 milyonun üzerinde turist ağırlayan ilçede ise kış sezonunun hareketlenmesi halinde yılda 5 milyon rakamına ulaşabileceklerini bildirdi. Sezonun uzatılması ve turizmin 12 aya yayılması anlamında ciddi bir çaba içerisinde olduklarını ifade eden Sili, "Bu çabalardan da hemen sonuç alınamayacaktır. Bu iş bir süreç gerektiriyor" dedi.

Bu çalışmaların bir günde yapılacak iş olmadığını anlatan Sili, şöyle konuştu:
"Bu biraz da ulaşımla alakalı. Örneğin Gazipaşa Havalimanı ile 2011 yılında 2 bin, 2012'de 86 bin ve 2013'te de 360 bin yabancı yolcu geldi. Başbakanımızın yapmış olduğu açıklama doğrultusunda Gazipaşa Havalimanı'nın 1.5 milyonlara ulaşması demek kış turizminin de önemli bir noktaya geleceği anlamına geliyor. Keza bize rakip olan İtalya, İspanya, Fransa, Yunanistan gibi ülkelerde de 12 ay turizmde ciddi bir sorun var. Ancak bizde imaj olarak bir kere deniz, kum, güneş oturmuş vaziyette. Onu biraz daha açmak adına daha hızlı hareket edebiliyoruz. Dezavantajımız ise onların uçuş süresi daha kısa. Bizde biraz daha uzun ve bu da uçak maliyetlerinin artması anlamına geliyor ama hem kalitemiz hem de standardımızla bunu kapatacağımıza inanıyorum."
Devlet kanalıyla sektöre yapılan teşvikler ve Türk yatırımcısının çabaları sayesinde 34 milyon rakamına ulaştıklarını hatırlatan Sili, "Türkiye'de yılda 30-34 milyar dolarlık bir gelirin elde edildiği turizmde, özellikle deniz kum güneş üçlemesine sahip kıyı bölgelerinde, yaz kış doluluk farkının kapanması halinde 7 milyar dolar seviyesinde bir para daha ekonomiye kazandırılabilir" diye konuştu.

Kış turizminde tatilcinin profilinin yaza göre değiştiği bilgisini de veren Sili, özellikle üçüncü yaş denilen tatilcilerin, ekonomik anlamda belirli bir düzeyde olduğunu ve tatile ne kadar para ayırabilecekleri konusunda sorunlarının olmadığını dile getirdi. Bu gruptaki insanların uygun gördükleri her dönemde tatile gelebilme şansına sahip olduğunu ifade eden Sili, "Kış mevsimini talep edenlerin yüzde 90'ı üçüncü yaş turizmi kapsamına giriyor. Ağırlıklı olarak 60-65 yaş üzeri insanlar bunlar. Bu insanları ilçemize çekmek için de çalışmalarımız mevcut" dedi.

Sili, Alanya'nın Akdeniz çanağından gelen turistin yüzde 30'unu ağırladığını ve yazı yüzde 85 doluluk oranıyla geçirdiklerini hatırlatarak, 150 binin üzerinde yatağa sahip ilçenin 5 milyon rakamlarına ulaşmasının ise hayal olmadığını sözlerine ekledi.
Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör ise turizmin çeşitlendirilmesi halinde kış turizminden Alanya için bahsedebileceklerini söyledi.

Alanya'da kış turizmi için gerçekleşecek en önemli yatırımlardan birinin golf sahaları olduğunu dile getiren Güngör, "Alanya ilçesinde 5 adet golf sahası projesi var. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun büyük gayretleriyle golf sahalarının yapımı için önemli adımlar atıldı. Bu golf sahalarının devreye girmesi, Akdağ Kayak Merkezi'nin hayata geçirilmesi gibi projelerle kış turizminde Alanya'nın bir ivme yakalayabileceği kanısındayım" şeklinde konuştu.

Güngör, sadece bu projelerle yetinilmemesi gerektiğinin de altını çizerek "Alanya'da Aromatik Cennet Vadisi, Sapadere Kanyonu gibi projelerin artması gerekiyor" dedi.

Çim kayağı, buz pateni gibi alternatif turizm projeleriyle kış mevsiminin sosyal ve sportif etkinliklerle zenginleştirilmesi gerektiğini de ifade eden, Güngör, "Artık kış turizminden daha rahat bahsedebiliriz. Projelerin hayata geçirilmesi ve yaşaması için gerekli olan altyapılar devreye giriyor. Gazipaşa Havalimanı'nın devreye girmesi bile Alanya ve bölge turizmi için çok önemli bir faktör" dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile