Alanya Turizmi Tartışıldı

Alanya Turizmi Tartışıldı

Antalya’nın Alanya İlçe Kaymakamlığı ve Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi tarafından, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ortaklığıyla düzenlenen “Geleceğin turizmi İçin Sektör-Üniversite İşbirliği” temalı çalıştay Alanya İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.


Alanya İşletme Fakültesi doktora öğrencileri tarafından seminer dersi kapsamında gerçekleştirilen çalıştay, açılış konuşmaları ve panelin ardından üç ana başlık altında sürdürüldü. Üç gruba ayrılan katılımcılar “İnsan Kaynakları”, “Alanya Turizminin Önündeki Engeller ve Fırsatlar”, “Paydaşlar Arasında İşbirliği ve İletişim” konularında görüşlerini belirtti.

Çalıştayda elde edilen sonuçları içeren kitapçığın ise ilerleyen günlerde yayınlanarak tüm paydaşlara iletileceği belirtildi.

“ALANYA'YA TURİZM DESTİNASYON KONSEYİ KURULMALI”
Çalıştayın açılış konuşmasını Alanya İşletme Fakültesi Dekanı İbrahim Güngör yaptı. Güngör, “Alanya turizmi ile ilgili şahsi fikrimi söylemek istiyorum. Alanya turizmini istenilen seviyeye getirebilmek için ‘Alanya Destinasyonu Konseyi’ kurmalıyız. Bu konseyin yaptırımı olmalı. Bu konsey herkes tarafından kabul gören bir konsey olmalı. Bu konsey, Alanya destinasyonunun turizmle ilgili anayasasını hazırlamalı. Tüm Alanya destinasyonunda bütün kurum ve kuruluşlar, turizmle ilgili herkes bu hedefe kilitlenmeli. Konseyin belirlediği anayasaya herkes uymalı. Böyle bir konsey kurulmazsa Alanya'yı hep birlikte bir yere yürür hale getirmezsek, istenilen seviyeye ulaşmamız mümkün değildir” dedi.

“KONSEY KURULMASI GEREKİYORSA MUTLAKA KURULMALI”
Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ise yaptığı konuşmada, yeni turizm sezonunun açıldığını belirterek, “Her sezon açılışında heyecan, telaş, koşuşturmaca ve güzel mesajlar veriliyor. Bu süreçlerin sonrasında bunların hepsi kaybolup gidiyor. Bir sene sonraki sezon açılışına doğru tekrar bir silkeleniyoruz. Tekrar bir şeyler yapalım noktasına geliyoruz. Eğer bir konsey kurulması gerekiyorsa mutlaka kurulmalı. Ama konseyin yaptırım gücüyle ilgili sorun yaşayıp da o vakitte etkisiz eleman gücüyle o sürece girmek, turizmin önündeki bürokratik engellerin sayısının bir adet daha arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. O yüzden gerçekten böyle bir ihtiyaç varsa iyice değerlendirip iyi bir çalışma sergilemeliyiz” ifadelerini kullandı.

“ALANYA'NIN GELECEĞİNİ BİRLİKTE PLANLAMALIYIZ”
Alanya İşletme Fakültesi Yr.Doç.Dr. Engin Üngüren ise şunları söyledi:
”Öncelikle ülkeleri incelediğimizde 3 grup çerçevesinde, iktisadi güç, ekonomik güç, eğitim-bilim gücü ile ele alıyoruz. Ama bunların bir başlangıç noktası var. Son yıllarda bilim ve eğitim alanındaki güç, Batı'dan Doğu'ya kaymaya başladı.

ABD Milli Bilim Kurulu'nun değerlendirme raporuna göre ABD, her yıl araştırma ve geliştirmeye Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası kadar kaynak ayırıyor. Bu anlamda ABD'ye yaklaşabilen bir ülke yok. ABD, bilim araştırma alanında tüm dünyanın yaptığı harcamanın yüzde 30'unu harcıyor. Avrupa'nın oranı ise yüzde 22. Yani araştırma ve geliştirmeye harcanan paranın yüzde 52'si Batılı ülkeler tarafından yapılıyor. Ancak Çin'in son 10 yıl içinde gösterdiği artış inanılmaz düzeyde. Bu nedenle Alanya turizm dinamikleri, yarın nerede olacağını bilmek istiyorsa bilime ve eğitime ne kadar yatırım yaptığına ve bugün nerede olduğuna bakmalı. Bu çerçevede geleceği birlikte planlamamız gerekiyor.”
İNSAN KAYNAKLARI KALİTESİNİN DÜŞÜŞ SEBEPLERİ
Çalıştayda Prof.Dr. Kazım Develioğlu ise yaptığı konuşmada, sektördeki insan kaynakları kalitesinin düşüşüne bağlı sebepleri açıklayarak, “Mevsimsellik, eğitimsiz personel, eğitimli personelin sektörde tutunamaması, sertifikasyon programlarının olmaması, çalışanların ekonomik beklentilerinin karşılanmaması, başarıların ödüllendirilmemesi, personelin görüşlerinin alınmaması ve kararlara katılamaması, yöneticilerin kendilerini geliştirememesi gibi etkiler turizm sektöründeki insan kaynakları kalitesini düşürmektedir” dedi.

“EMEK VERMEDEN BAŞARIYA ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Temsilcisi Ayşegül Karaca ise konuşmasında şunları kaydetti:
”Alanya’nın en önemli sorunu mevsimsellik. Bu sorunu paydaşlarla ve ortak mücadele ile çözebiliriz. İnsan kaynağı bizim için maliyet mi yoksa kıymet mi? Bu sorunun cevabını kıymet olarak verebildiğimizde başarıya o zaman ulaşabiliriz. Sektörümüz emek yoğun bir sektör. Bu sektöre emek vermeden başarıya ulaşabilmemiz mümkün değil. Alanya’nın sorunları aşabilmesi için büyük projelere imza atması çok önemli.”
Geleceğin Turizminde Sektör-Üniversite Çalıştayı’nda, “Geleceğin Turizminde İnsan Kaynakları” 1. Grup Moderatörü Prof.Dr. Kazım Develioğlu oldu. Grup üyeleri ise Zehra Kanmaz, Çağlar İşözen, Ayşegül Karaca, Mehmet Nedanlı, Servet Şakiroğlu, İsmail Çopur, Nalan Güneş, Fatih Ersoy, Nuri Çeliker, Paşa Mustafa Özyurt, Necati Çelik, Mevlüt Uyar, Hüseyin yüksek, Harun Demirci, Zehra Polat’tan oluştu.

“Alanya Turizminin Önündeki Engeller ve Fırsatlar” konusunun konuşulduğu 2’nci grubun moderatörlüğünü Yardımcı Doç.Dr.Aydın Çevirgen üstlenirken, katılımcılar ise Seher Türkmen, Ufuk Durna, Mehmet Emin İnal, Mikail Ülker, Mevlüt Kılınç, Aytekin Manici, Mehmet Tığlı, Memiş Ayhan, Onur Oku, Deniz Ören, Merve Aydoğan Çiftçi, Hakan Biçici, Serdar Gür, Cüneyt Özpamuk, Duran şimşek, Esra Mankan’dan oluştu.

“Paydaşlar Arasında İşbirliği ve İletişim” başlıklı 3’üncü grubun moderatörü Doç.Dr.Kemal Kantarcı olurken katılımcılar ise Abdullah Akbaş, Zeki Güzel, Şükrü Demir, Hasan Çavuşoğlu, Kerem Sidar, Ekrem Curnal, Birgül Oturanel, Osman Murat Çeviker, Hüseyin Şenli, Hakan Tokay, Murat Yetgin, Ahmet Kayır, Murat Çeviker, Hüseyin Çelik, Nuri Demir, Sevgin Akış Roney’den oluştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile