Alanya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından turizm sezonunun da başlamasıyla birlikte Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere, Zabıta Müdürü Hasan Akın, Otelciler Pansiyoncular, Lokantacılar, Kafeteryacılar ve Hediyelik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, Zabıta Amiri Bülent Filiz, Zabıta Komiserleri, Zabıta Personeli, restaurant, kafeterya, lokanta ve bar sahipleri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Alanya Belediyesi Zabıta Müdürü Hasan Akın, işletmelere yönelik hijyen, gürültü ve hava kirliliği konularında yeni bir bilgilendirme seminerleri başlattıklarını söyledi.
Akın, “Zabıtanın ceza yazan değil, yasal mevzuatların uygulanmasının yerine getirilip getirilmediğini denetleyen olarak algılanmasını istiyoruz. Amacımız kimseye ceza yazmak değil. Gördüğümüz kadarıyla da esnaflarımızın yüzde 95’i mevzuatlara uyuyor. Bunu da Belediye Encümenine gelen tutanaklardan anlamak mümkün. Bugünkü katılım ve seminere ilgi bizleri mutlu etti. Bilgilendirme seminerlerimizi tüm işletmelerimize uygulayacağız” dedi.
İLK SEMİNERE 300 İŞLETME KATILDI
Alanya Belediyesi Çevre Mühendisleri Sibel Taşdibek, Salih Akay ve Gıda Mühendisi Kemal Sevimlier tarafında verilen seminere ilk etapta 300 işletme katıldı.
Çevresel Gürültü ve Hava Kirliliği konularında bilgiler veren Çevre Mühendisi Sibel Taşdibek, vatandaşlar tarafından yanlış değerlendirilen canlı müziğin, Çevre Bakanlığı tarafından yapılan tanımını açıkladı.
İşletmelerdeki canlı müziğin sadece bir ya da birkaç solist tarafından yapılan müzik olmadığını, her hangi bir cihazdan ya da enstrümandan yapılan müziğin de canlı müzik kapsamında değerlendirildiğini kaydeden Taşdibek, konuyla ilgili soruları yanıtladı.
1 LİTRE ATIK YAĞ, 1 MİLYON LİTRE İÇME SUYUNU KİRLETİYOR
Atık yağların çevreye verdiği zararlara da değinen Çevre Mühendisi Sibel Taşdibek, işletmelerde bulundurulması zorunlu yağ filtrelerinin mekanik ve teknik özelliklerinden bahsetti. Taşdibek, 1 litre atık ağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek gelecek nesillere bırakılacak en değerli mirasın nasıl yok edildiğine dikkat çekti.
HACCP’İN DÜNYACA GENEL KABUL GÖREN 7 İLKESİNE VURGU YAPILDI
Hijyen konularına ait yasal mevzuat, alınması gereken önlemler, uyulması gereken kurallar ve yapılan denetimler ise Alanya Belediyesi Gıda Mühendisi Kemal Sevimlier tarafından anlatıldı. Uygun koşullarda saklanmayan gıdaların biyolojik, kimyasal ve fiziksel risklerine ve bunların insan sağlığı açısından tehlikelerine değinen Sevimlier, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Yönetim Sistemi (HACCP) dünyaca kabul görmüş 7 ilkenin altını çizdi. ISO Sevimliler, 22000 Gıda Güvenliği’yle ilgili soruları da yanıtlayarak işletmelerin sürekliliği açısında önemine vurgu yaptı.
Zabıta Müdürü Hasan Akın, merkezdeki işletmelerle başlayan eğitim seminerlerinin, doğu ve batıdaki tüm esnaf gruplarını da içine alacak şekilde devam edeceğini kaydetti.
Alanya Zabıta'sından Gürültü, Hava Kirliliği Ve Hijyen Semineri
Alanya Belediyesi restaurant, kafeterya, lokanta ve bar işletmelerine yönelik çevresel gürültü, hava kirliliği ve hijyen semineri başlattı.