Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, yaptığı açıklamada, uzun zamandır süregelen güzel bir geleneği yaşatmaya çalıştıklarını, piyasada kara barut bulmakta güçlük çektikleri için, iftar vakitlerini bildirmek üzere eski kuru sıkı top atışı geleneğini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Tekin, top atışı yerine Ramazan boyunca iftar vakitlerini duyurmak için ses bombası kullandıklarını dile getirdi. Tekin, "Osmanlı’dan günümüze kadar Ramazanlar’da iftar ve sahur vakitlerini duyurmak için haber vermek için eskiden dökümden yapılmış savaş topları patlatılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ile artık belediyelerde bu gibi hizmetleri ses bombaları ile patlatarak nostaljik geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Alaplı’nın’nın çoğu kesim, top sesi ile iftar açıyor. Zabıta memurumuz tarafından iftar vakti ses bombası patlatılarak güzel geleneğimizi ses bombasıyla da olsa yaşatmaya çalışıyoruz. Ramazan gelenekleri ve adetleri her yerde olduğu gibi ilçemizde de devam ediyor. 1900 yıllarda iftar saatlerinde ramazan topu atışı iskeleden gerçekleştiriliyordu. Bildiğimiz top atışı olurdu.12 Eylülden sonra top atışana ara verildi.
1990 yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte ses bombaları çıktı. Bugüne kadarda iftar saatinde dolgu alanından ya da Atatürk parkından zabıta ekipleri tarafından ezanın okunmasıyla birlikte ses bombası patlatılıyor. İlçemizde iftarını top sesiyle açmak isteyen vatandaşlar, iftar saatinde kapı ve pencerelerde bekliyorlar" dedi.
Alaplı'da 117 Yıllık Ramazan Geleneği Yaşatılıyor
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yıllardan beri geleneksel olarak kullanılan Ramazan topu uygulaması yerini, gelişen teknoloji ile birlikte ses bombasına bıraktı.