Alaplı'da fındığa karşı alternatif olarak kivi yetiştiriliyor

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde fındığa alternatif bulundu. Ortacı Köyünde yaşayan Rafet Durgut, fındık bahçesini keserek yerine diktiği 20 kivi fidanı

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde fındığa alternatif bulundu. Ortacı Köyünde yaşayan Rafet Durgut, fındık bahçesini keserek yerine diktiği 20 kivi fidanı ile başladığı kivi üretiminde organik kivi üretimini başardı.

Alaplı' da geçimini fındık ile sağlayanlara yeni geçim kapısı daha bulundu. Fındık bahçesini keserek burada kivi yetiştirmeye başlayan ve 20 kivi fidanı ile yola çıkan Alaplılı Rafet Durgut, kivi üretiminde daha da ilerlemek istediğini söyledi. 9 yıl önce bir merak ile başladığı kivi üretimine fındık ağaçlarını keserek bu işe dönüş yaptığını anlatan Durgut, "Kivi çok proteinli bir meyve olduğu için 'nasıl üretiliyor' diye merak ediyorduk. Daha sonra kivi fidanları elde ettik. Önce evimin yanına fidan diktik. Orada iyi büyümediler. Daha sonra fındıkları keserek 500 metrekare alanda 20 fidan diktim. Diktiğim kivi fidanlarının ürünlerini de almaya başladım." dedi.

Kivi üretiminin fındık üretimine göre daha kolay ve zevkli olduğunu kaydeden Durgut, fındık üreticilerine seslenerek, bir kivi ağacının 7 sene içerisinde 70 kiloya kadar ürün verdiğini ve daha fındık üretimine göre daha zahmetsiz olduğuna dikkat çekti. Alaplı'da kivi yetiştiriciliğinde sorun yaşanmadığını da belirten Durgut " Fındık fiyatı kilogramı şu anda 3.70 TL kadar yapıyor. Bir kivi ağacı 7-8 yaşına geldiğinde 60-70 kilogram kivi veriyor. Ne kadar gübre atarsak, ne kadar bakım yaparsak yapalım Fındık ağacının da en iyisi 4 kilogram fındık veriyor. Benim 20 ağacımda yaklaşık 1,5 ton kadar kivi var. Kivi daha kolay ve daha zevkli yetiştiriliyor. Ben bu kivileri organik olarak yetiştirdim. Fındık üreticilerine sesleniyorum, Durumu müsait olan fındık üreticileri kiviciliğe başlasın. Fındığa tek alternatif kiviciliktir. Alaplı ilçesinde kivi üreticileri arasında bir an evvel kivi birliğinin kurulmasını istiyorum." diye konuştu.

Durgut, ziraat mühendislerinin kivi üretimi konusunda daha çok bilgilendirme toplantısı yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile