Kemik iliği naklinin nasıl yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Canan Albayrak, “Hastanın tedavisinde kemik iliği nakli gerekli ise önce anne baba ve kardeşlerin HLA ‘Human Leucocyte Antigen’ doku tipi antijenlerine bakılıyor. Uygun bir verici varsa nakil işlemi gerçekleştiriliyor. Eğer uygun verici yoksa teyze hala dayı amcanın kan tetkikler ile HLA doku antijenler araştırılıyor. Yine uygun donör bulunamazsa Türkiye’deki ve dünyadaki ilik bankalarına başvuruluyor. Türkiye’deki ilik bankaları giderek büyüyor Kızılay’a baş vurup bir tüp kan vererek ve kemik iliği vericisi olmak isteğine dair bir form doldurularak ilik bankasına verici olarak kayıt yaptırabiliriz. Bu şekilde bir insana can verebiliriz. Kemik iliği vermek kan vermeye benzeyen bir işlemdir. Aferez merkezinde 2-3 saatte koltukta oturarak damardan kök hücremizi verebiliriz” diye konuştu.
“UYGUN İLİK BULMAK ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUNDUR”
Kemik iliğinin kendi kendine çoğalan bir doku olduğunu ifade eden Albayrak, “Kök hücre vermek organ kaybına neden olmaz. İşlem ağırlıklı değildir. TÜRKKÖK, Türkiye’de ilik bankasını geliştirmek için çalışıyor. Kemik iliği bağışı yapacak kişiler Kızılay’a başvurup bu işlemi yapabilirler. Kemik iliği nakli hayat kurtarır ancak uygun ilik bulmak çok önemli bir sorundur. Vatandaşlarımızın kök hücre bağışından korkmaması ve bir tüp kan ile Kızılay’a başvurması çok önemlidir. Kök hücre bağışı yaparak bir insana kaybetmek üzere olduğu hayatını yeniden bağışlamış olursunuz” şeklinde konuştu.
Albayrak Açıklaması 'Kök Hücre Vermek Organ Kaybına Neden Olmaz'
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kan Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Albayrak, kemik iliği naklinin lösemi gibi birçok malign (kötü huylu) hastalığın ve doğuştan kan hastalıklarının tedavisinde gerekli olduğunu, kök hücre vermenin organ kaybına neden olmadığını söyledi.