Alçak koltuktan Tayland'a atama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in alçak koltuğa oturttuğu ve bir süredir merkeze çekilen Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u Tayland'a atadı. İsrail'e yeni bir büyükelçi atanmadığı için, ilişkiler resmen müsteşarlık düzeyine inmiş oldu. İsmi, taciz iddialarına karı...



Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in alçak koltuğa oturttuğu ve bir süredir merkeze çekilen Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u Tayland'a atadı. İsrail'e yeni bir büyükelçi atanmadığı için, ilişkiler resmen müsteşarlık düzeyine inmiş oldu. İsmi, taciz iddialarına karışan Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal ise Yeni Zelanda'ya gönderildi

Dışişleri Bakanlığı'nda 8 elçi ve büyükelçinin yeri değiştirilirken, bakanlıkta son dönemde çeşitli krizlerin aktörleri haline geldikleri için merkeze çağrılan büyükelçiler Oğuz Çelikkol ile Ali Yakıtal uzak başkentlere atandı. Resmi Gazete'de dün yayımlanan kararnameye göre, İsrail'in alçak koltuğa oturttuğu Büyükelçi Çelikkol Türkiye ile 'düşük yoğunluklu ilişkisi bulunan' Tayland'a atandı.


NİSANDA GERİ ÇEKİLMİŞTİ
Büyükelçi Çelikkol, yaşanan gerilim nedeniyle nisan ayından beri Ankara'da bulunuyordu. Dışişleri kulislerinde, 'Çelikkol'un başka bir merkeze atanmayı değil, Ankara'da bir genel müdürlük beklediği' konuşuluyordu. Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ile görüşmesinde, İsrailli diplomata göre çok alçak bir koltukta oturtulmuş ve ülke basınının durumu fotoğraflamasına izin verilmişti. Ayalon da daha sonra yaptığı açıklamada, 'niyetlerinin Çelikkol'u küçük düşürmek olmadığını, sadece İsrail'in hiçbir devlet karşısında küçük düşürülemeyeceğini anlatmak olduğunu' söylemişti.
Çelikkol'un bir başka başkente atanmasıyla Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği makamı resmen boş kalmış oldu. Bir süre önce, bu göreve atanması için Kerim Uras'ın ismi üzerinde uzlaşmaya varılmış, ancak ataması haziran ayında yayınlanan Büyükelçiler Kararnamesi'nde yer almamıştı.

İSRAİL'E YİNE ATAMA YOK
AkŞam'a bilgi veren diplomatik kaynaklar, 'Uras'ın adının kararnamede yer almamasının İsrail tarafından siyasi bir tutum olarak algılanması gerektiğini' vurguladı. Ankara, Mavi Marmara krizinin ardından, İsrail'in 'resmi olarak özür dilemesini ve ölen ve yaralananların ailelerine tazminat ödemesini' istiyor. Uras'ın da bu koşullar yerine getirilmeden resmi olarak atanmayacağı vurgulanıyor.
Uras, geçmiş dönemlerde Almanya, İngiltere ve KKTC'de görev almış deneyimli bir diplomat olarak biliniyor. 2003-2007 yılları arasında Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği'nde müsteşarlık görevini yürüten Uras, Büyükelçi Baki İlkin'in yardımcısı olarak görev yapıyordu.

YAKITAL YENİ ZELANDA'YA
Hakkında çıkan taciz iddiaları nedeniyle ilk önce görevinden alınan daha sonra da mahkeme kararıyla Roma Büyükelçiliği'ne geri dönen Ali Yakıtal ise Yeni Zelanda'ya gönderildi. Yakıtal'ın Roma Büyükelçiliği döneminde, müsteşarı O.T.'ye cinsel tacizde bulunduğu iddia edilmiş, Bakanlık Teftiş Kurulu 15 Şubat'ta Yakıtal'ı merkeze çekmişti. Büyükelçi Yakıtal, 21 Temmuz tarihli Danıştay kararı ile görevine geri dönmüştü.
Kararnameye göre Türkiye'nin Yeni Zelanda Büyükelçisi Mehmet Taşer, Arjantin Büyükelçisi Hayri Hayret Yalav ve Türkmenistan Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı merkeze atandı. Kosova Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler Arjantin Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Genel Müdür Yardımcı ve Elçi Songül Ozan ise Kosova'ya, Genel Müdür Yardımcısı ve Elçi Şevki Mütevellioğlu da Türkmenistan'a büyükelçi olarak terfi ettiler.

Mahmut GÜRER


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile