Aldiklari Ilk Yardim Egitimi Sayesinde Hayat Kurtariyorlar

Aldiklari Ilk Yardim Egitimi Sayesinde Hayat Kurtariyorlar

Gaziantep’te saglik kurumlarinin yani sira emniyet ve jandarma personeli de aldiklari ilk yardim egitimi ile vatandaslarin hayatlarina dokunuyor.

Gaziantep Il Saglik Müdürlügünün yeni hizmet binasinda Acil Saglik Hizmetleri Baskanligina bagli “Ilk Yardim Egitim Merkezi” açildi. Gaziantep Il Saglik Müdürlügü Acil Saglik Hizmetleri Baskanligi’na bagli “Ilk Yardim Egitim Merkezi”nde Il Saglik Müdürlügüne bagli kurumlarin personelinin yani sira Il Emniyet Müdürlügü, Il Jandarma Komutanligi, Hava Kuvvetleri Komutanligi ve diger kamu kuruluslarinin personeline gelen talepler dogrultusunda sertifikali ilk yardim egitimleri ücretsiz veriliyor. Merkezde katilimcilara yasanabilecek muhtemel ilk yardim durumuna müdahale edebilmeleri amaciyla teorik egitimlerin yani sira uygulamali egitim veriliyor.

Son 1 yilda 932 kisiye egitim verildi

Bu kapsamda son bir yil içerisinde Gaziantep Il Saglik Müdürlügü tarafindan saglik kurumlari disinda emniyet ve jandarma basta olmak üzere 506 kisiye ilk yardim egitimi ve 426 kisiye de ilk yardim farkindalik egitimi verildi.

Yeni ilk yardim egitim merkezinin hem fiziki sartlarinin daha uygun olmasi hem de ulasimin daha rahat olmasiyla verilecek egitim ve kursiyer sayisinin artmasi hedefleniyor. Merkezde egitimler ise ilk yardim egitmen sertifikasina sahip saglik personeli tarafindan veriliyor. Ayrica, Saglik Bakanligi “Ilk Yardim Yönetmeligi”ne göre “test ve uygulamali” olarak verilen egitimler sonucunda yapilan sinavlarda basarili olanlara “Ilk Yardimci Belgesi” sertifikasi veriliyor. Okullar basta olmak üzere birçok alanda ilk yardimin hayat kurtardigini söyleyen Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Beytullah Sahin, emniyet ve jandarma personeli ile kamu kuruluslarindaki personele ilk yardim egitimi vererek toplumda farkindalik olusturmayi amaçladiklarini söyledi.



Öncelikli olarak Il Emniyet Müdürlügü, Il Jandarma Komutanligi, Kara Kuvvetleri Komutanligi, Hava Kuvvetleri Komutanligi personeline, ayrica gelen talepler dogrultusunda diger kamu kuruluslarinin personeline de sertifikali ilk yardim egitimlerinin ücretsiz olarak verildigini bildiren Sahin, “Gaziantep Il Saglik Müdürlügü yeni hizmet binamizda Acil Saglik Hizmetleri Baskanligi’na bagli ‘Ilk Yardim Egitim Merkezi’ni kapasitesini artirarak açtik. Merkezimizde emniyet ve jandarma personelimize 2 gün sürecek hem teori hem pratik egitimleri veriyoruz” dedi.

Ilk yardimin, herhangi bir kaza veya yasami tehlikeye düsüren durumlarda saglik görevlileri gelinceye kadar hayatin kurtarilmasi ya da durumun kötüye gitmesini engellemek amaciyla olay yerinde tibbi araç gereç olmadan yapilan ilaçsiz uygulamalar oldugunu belirten Sahin, bu kapsamda verilen egitimler ile dogru ilk yardim müdahalelerinin ögretildigini belirtti.

Kaza yerinde ilk 5 dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilk yardim ile ölümlerin ve hayati risklerin önlenmesinin mümkün oldugunu ifade eden Sahin, “Ilk yardim istenmeyen durumlara karsisinda profesyonel saglik ekibi gelinceye kadar mevcut sartlar içerisinde ilaçsiz yapilabilecek bir takim islemler ve uygulamalari içeriyor. Yapilacak o basit islemlerin ne kadar basit gibi görünse de aslinda hayat kurtaracak ciddi sonuçlara vesile olacak uygulamalardir. Daha çok toplumla iç içe olan kalabalik ortamlarda bulunan kurumlarimiza biz ücretsiz olarak bu egitimleri yayginlastirarak veriyoruz” diye konustu.

Münifpasa Ortaokulu Müdürü Cengiz Temiz de aldigi egitim sayesinde okullarindaki bir ögrenciye müdahale ettiklerini söyledi.



Ögrencilerinden yemek sirasinda birinin nefes borusuna kaçan yemek nedeniyle bogulma tehlikesi yasadigini anlatan Temiz, hizla gelisen duruma aninda müdahale ettigini ve ilk yardim egitimi sayesinde heimlich manevrasini basariyla uygulayarak ögrencisini kurtardigini ifade etti.

Egitime Il Emniyet Müdürlügünden katilan Ibrahim Bey ise merkezdeki egitimlerin önemli oldugunu ve herkesin ilk yardim egitimi almasi gerektigini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile