Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde bu konuda yoğun mücadele verildiğini ancak Türkiye’de, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla kadınlarımıza bu hakkın çok daha önce verildiğini ifade etti.
Kadın-erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye’ye geçişin çok sayıda devrimle mümkün olabildiğini anlatan Aldırmaz, “1926’da meclis tarafından yürürlüğe giren Medeni Kanun’la, Türk kadınına uzun süre önce kaybettiği hakların iade edilmesinin temeli oluşturuldu. 5 Aralık 1934’te yürürlüğe giren bir yasayla kadın erkek eşitliği alanında bütün haklar ‘Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanınmasıyla verildi.
Günümüzde aydınlar ve BM tarafından yaygınlaştırılmaya çalışılan kadın haklarıyla ilgili görüş ve fikirler, Atatürk tarafından çok önce dile getirilmiş ve çoğunluğu hayata geçirilmiştir” dedi.
Günümüz dünyasında kadınına toplumsal faaliyetlerin her alanında eşit haklar tanımayan ülkelerin gelişme ve zenginleşme şansı kalmadığını kaydeden Zihni Aldırmaz, şöyle devam etti:
“Kadın ve erkek toplumun eşit unsurlarıdır. Kadınını eve kapatan toplumlar, nüfusunun yarısını üretimden uzak bırakmaktadır. Kadın ve erkeğin eşit bireyler olarak hayatın içinde olması, bir ülkenin uygarlık düzeyini ortaya koyan unsurların başında gelmektedir. Türkiye’de kadın haklarıyla ilgili yapılması gerekenleri Cumhuriyet kurulur kurulmaz uygulamaya geçiren Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarız. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum.”
Aldırmaz Açıklaması
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda ülkemizde birçok Avrupa ülkesinden daha önce çeşitli haklar tanındığını ve kanunlar çıkarıldığını söyledi.