Dünyada gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin tamamının üretime endeksli politikalar yürüttüğünü kaydeden Alemdaroğlu "Buna örnek vermek gerekirse, mesela Çin. Önceleri bin malın üzerine ‘Made in China’ yazdığında tedirgin olurduk. ‘Çin malı’ der kötülerdik. Ama Çin kendini üretimde öylesine geliştirdi ki dünyanın en iyi markalarının baş üretim merkezi haline geldi. Ve dünyanın en büyük teknoloji markalarının üzerine adını yazdırdı" dedi.
"Üretimin olmadığı yerler, bölgeler, ülkeler birçok şeyden mahrumdur" diyen Alemdaroğlu "Üretimin olmadığı yerde kaliteli iş gücü de bulmanız zor olur. Kaliteli beyinler, kalifiye elemanlar meziyetlerini kullanmak isterler ama Trabzon’da kullanacak yer olmayınca göç etmek zorunda kalıyorlar. Bu şehrin nice evladı, Bursa’da, İzmit’te, Adapazarı’nda, Kayseri’de, Konya’da, Gaziantep’de, İstanbul’da büyük işlerin, büyük şirketlerin, çok büyük organizasyonların başındalar. Trabzon bu manada geri kaldı, bazen tam olarak ne istediğini bilemedi, bazen istediğini alamadı, yapamadı. Kısır döngüler içinde dönüp durdu. Artık bunu aşmak, için harekete geçmek gerek. Trabzon’da sanayi olmaz diye diye olacak birçok işi de bu şehirden uzaklaştırdılar. Trabzon bölgenin en büyük liman kentidir. Kafkasların, Orta Doğu’nun, Avrupa’ya köprüsüdür. Tarihi İpekyolu ticaret hattının, en merkezi şehridir. Ve önceliklerini iyi belirlerse bu eski kimliğine ticaret merkezi unvanına yeniden kavuşabilir" diye konuştu.
"Öncelik orta ölçekli sanayiye verilmeli"
Alemdaroğlu, Trabzon’daki orta ölçekli sanayicilerin de üretim anlamında yeterli atılımı yapamadıklarını, eksik kaldıklarını ifade ederek "Güzel şehrimiz Trabzon’umuzun sanayicilik anlamında önemli eksikler vardır. Bu manada Yatırım Adası’nı çok önemsiyoruz ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Trabzon’a büyük bir değer ve hareketlilik katacaktır. Aynı şekilde OSB’lere verilen önem ve oradaki işlem hacimlerinin her geçen gün artması bizleri sevindirmektedir. Buna rağmen özellikle orta ölçekli sanayicilerin farklı dallarda üretim yapması gerekirken yapmaması, üretim yerine depoculuk aracılık yapmayı tercih etmeleri, Trabzon’un sanayicilik anlamında gelişmesini engellemektedir. Şehirde üretim çeşitliliğini arttırmamız gerekir. Yeni şeyler üretilmesi gerekir. Bu manada proje üretenlere destek olunması gerekir. Farklı tezgahlar açılmadığından ötürü maalesef üretici firmalar da Trabzon’da yalnız kalıyor. Orta ölçekli sanayinin daha fazla üretim yapması için bölgemize sağlanan teşvik ve desteklerin arttırılması gerekmektedir. Bölgemizde üretim ne kadar fazla olursa, sanayi o kadar gelişir, işlenen madde ne kadar fazla olursa o kadar çok kalifiye elemanınız olur. Hammaddenizi kendi şehrinizde üretir ve işlerseniz, işte o zaman Trabzon sanayi şehri olur, üretim şehri olur, kalifiye elemanlarını göç vermez, kaliteli beyinleri göç alır. Bugün Trabzon’da meslek liselerinden binlerce meslek sahibi gencimiz mezun oluyor, halk eğitim kurslarında her yıl binlerce kursiyere meslek öğretiliyor, bu gençler dışarıda ne iş yapıyor. Ya dolmuşta, ya markette, ya başka bir yerde. Kendi mesleğini bir çoğu yapmıyor, yapamıyor. İşte üretimin ve sanayinin önemi burada ortaya çıkıyor. Bu öğrenciler mezun olduklarında Trabzon’da endüstri alanında, sanayi alanında öğrendikleri mesleklere paralel işler bulduğu zaman Trabzon istediğini almış olur. Biz TÜMSİAD olarak bu manada proje üretimi anlamında Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu manada şehrin tüm dinamiklerinin elini taşın altına koyması gerekmektedir" dedi.
Alemdaroğlu Trabzon'dan Kalifiye Eleman Göçüne Dikkat Çekti
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçen Alemdaroğlu, Trabzon’da sanayileşmenin yetersiz olması ve artmaması nedeniyle üretimde çeşitliliğin olmadığını ve bu nedenle sürekli olarak farklı illere bir kalifiye eleman göçü yaşandığını söyledi.