Liv Hospital Samsun Gögüs Hastaliklari Klinigi’nden Uzm. Dr. Aziz Uluisik, alerjik astim hastalarina uyarida bulundu. Astimin, mikrobik olmayan kronik bir akciger hastaligi oldugunu dile getiren Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Astimli hastalarin havayollari normale göre daha duyarli olup; çesitli alerjenler, sigara dumani, kokular ve üst solunum yolu enfeksiyonlari gibi tetikleyici faktörler nedeniyle daralarak nefes almayi zorlastirmaktadir. Alerjiyi tetikleyen etmenler aslinda alerjik astimi da tetiklemektedir. Bahar aylarinda ortaya çikan polenler her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporlari ve küf gibi etkenlerdir. Bunlarin yaninda, stres, hava kirliligi, duman, klimalarin üfledigi hava da alerjik astiminin tetikleyicileri arasinda yer almaktadir. Burada önemli olan alerjinin hangi organda kendini gösterdigidir. Alerji solunum yollarini, akcigeri, cildi ya da gözleri etkileyebilmektedir. Bu etkilenen organlara bagli olarak alerjik rinit, alerjik konjonktivit, alerjik astim ve alerjik cilt lezyonlari görülebilir” diye konustu.
Baharda polenler çogalinca astim hastalarini zor günler bekliyor
Astimin tüm dünyada 300 milyon insani etkileyen, Türkiye’de ise yaklasik her 12-13 yetiskin ve 7-8 çocuktan birinde görülen bir rahatsizlik olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Bahar aylarinda polenlerin çogalmasi, alerjik astimi olan kisilerin hayatini olumsuz etkiliyor. Bu dönemde alerjenlerden korunmak ve tedavinin aksatilmamasi büyük önem tasiyor. Polen mevsimi ilkbahar olarak bilinmesine ragmen, agaçlarin çiçek açma mevsiminin erken oldugu bölgelerde subat ayindan baslayip, sonbahar sonuna kadar devam etmektedir. Agaç polenleri subat-nisan, çayir polenleri mayis-temmuz, yabani ot polenleri ise en çok agustos-ekim aylarinda görülür. Ekim- kasim aylarinda ayrica havalarin serinlemesiyle polenlere ek olarak rutubet küf mantarlarinin üremesi sonucunda çürümüs bitki artiklari üzerinde büyüyen mantar sporlari, duyarliligi olan kisilerde solunum yolu ile alindiginda alerjik reaksiyonlara yol açar” seklinde konustu.
Polenlerden kaçinmak zor
Polenlere karsi tedbirli olunmasi gerektiginden bahseden Uzm. Dr. Uluisik, su bilgileri paylasti:
“Diger alerjenlere göre polenlerden kaçinmak biraz daha zordur. Bu nedenle alinacak bazi tedbirlerle kisinin maruz kaldigi polen miktari azaltilabilir. Araba ve evlerin pencereleri sabah saat 05.00-10.00 arasinda olabildigince kapali tutulmali, havalandirma bu saatler disinda yapilmalidir. Disaridan eve gelindiginde hemen giysiler degistirilerek yikanmali, mümkünse burun içi de dâhil olarak banyo yapilmalidir. Özellikle saçlarin yikanmasi, buraya yapisan polenlerin temizlenmesi açisindan yarar saglar. Çamasirlar disarida kurutulmamalidir, üstlerine polen yapisabileceginden mümkünse polen mevsiminde çamasir kurutma makinesi kullanilmalidir. Evde ve arabadaki klimalarin polen filtreleri sik sik degistirilmelidir. Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldirilmasinda faydali olabilir. Polen mevsiminde toz, sigara dumani, boya kokusu, parfüm gibi irritanlardan (tahris edici maddelerden) uzak durmak, polen alerjisi olan kisinin sikâyetlerinin agirlasmasini engelleyebilecek önlemler arasindadir.”
Uygun testlerle tani koyularak tedavide basari sansi artabilir
Taninin koyulmasi ve tedavi sürecine de deginen Uzm. Dr. Uluisik, “Tüm alerjik hastaliklar ve alerjik astim tanisinda alerji testlerinden biri olan deri prick testleri, taninin dogrulanmasi ve tedavisi açisindan önem tasimaktadir. Test sonucu ögrenilecek alerjenlere göre alinacak hava yolu, temas ve beslenme konusundaki önlemlere bagli hastaligin kontrol ve tedavisinde basari sansi yükselecektir” seklinde açiklamasini sonlandirdi.
Alerjik Astim Hastalarina Polen Uyarisi
Astimin tüm dünyada 300 milyon insani etkileyen, Türkiye’de ise yaklasik her 12-13 yetiskin ve 7-8 çocuktan birinde görülen bir rahatsizlik oldugunun bilindigini belirten Gögüs Hastaliklari Uzm. Dr. Aziz Uluisik, “Bahar aylarinda polenlerin çogalmasi, alerjik astimi olan kisileri olumsuz etkiliyor. Polen mevsiminde toz, sigara dumani, boya kokusu, parfüm gibi tahris edici maddelerden uzak durmak, polen alerjisi olan kisinin sikâyetlerinin agirlasmasini engelleyebilecek önlemlerdir” dedi.