Alerjik Reaksiyonlar Gün Geçtikçe Artiyor

Alerjik Reaksiyonlar Gün Geçtikçe Artiyor

Özel Ümit Batikent Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Yüzüak, gögüs hastaliklari ve alerjik reaksiyonlarin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Alerjik reaksiyonlar ile gögüs hastaliklarinin saglik alaninda oldukça önemli ve birbiriyle sik sik iliskilendirilen konular oldugunu belirten Dr. Yüzüak, “Günümüzde alerjik reaksiyonlar, insanlarin yasamlarini derinden etkileyen yaygin saglik sorunlarindan biridir. Alerjiler, bazen yasami tehdit eden ciddi durumlara yol açabilirken, bazen de günlük yasami rahatsiz eden belirtilerle kendini gösterebilir” diye konustu.



"Bu reaksiyonlar dünya genelinde oldukça yaygindir ve giderek artmaktadir"

Alerjiyi bagisiklik sisteminin, zararsiz maddelere karsi normalde tepki vermemesi gereken bir sekilde tepki vermesi durumu olarak tanimlayan Dr. Murat Yüzüak, “Bu tepki, alerjik reaksiyon olarak adlandirilir ve vücutta çesitli semptomlara yol açabilir. Alerjik reaksiyonlar dünya genelinde oldukça yaygindir ve giderek artmaktadir. Özellikle besin alerjileri ve alerjik astim gibi durumlar sik görülmektedir. Bunun arkasinda yatan nedenler arasinda genetik yatkinlik, çevresel faktörlerin etkisi ve modern yasam tarzi yer almaktadir” dedi.



Gögüs hastaliklari ve alerjik reaksiyon iliskisi

Dr. Yüzüak, gögüs hastaliklari ile alerjik reaksiyonlar arasinda siklikla bir iliski oldugunu belirterek söyle devam etti:

“Alerjik astim, solunum yollarini etkileyen ve astim semptomlarina neden olan bir durumdur. Alerjenlere maruz kalmak, astim ataklarina yol açabilir. Ayrica, alerjik rinit (saman nezlesi) ve bronsit gibi durumlar da gögüs hastaliklariyla iliskilendirilmistir. Alerjik reaksiyonlarla en sik iliskilendirilen gögüs hastaliklari arasinda alerjik astim, alerjik rinit, kronik bronsit ve KOAH gibi solunum yolu hastaliklari yer alir. Bu hastaliklarin çogu alerjenlere maruz kalmanin tetikledigi semptomlara sahiptir. Alerjik reaksiyonlar, gögüs hastaliklarinin semptomlarini siddetlendirebilir ve kontrol altina alinmasini zorlastirabilir. Örnegin, alerjik astimi olan bir kisi, alerjenlere maruz kaldiginda solunum problemleri yasayabilir ve astim atagi riski artabilir. Alerjik rinit ise burun tikanikligi, hapsirma ve burun akintisi gibi semptomlara neden olarak yasam kalitesini olumsuz etkileyebilir."

Nasil mücadele edilir?

Alerjik reaksiyonlarla mücadele etmek için hangi tedavi seçeneklerinin kullanildigina iliskin konusan Yüzüak, konusmasinin devaminda, "Alerjilerle basa çikmak için ilk adim, alerjenlerden kaçinmaktir. Alerjik reaksiyonlarin tedavisinde birkaç farkli yöntem kullanilabilir. Ilaçlar, semptomlari hafifletmek ve kontrol altina almak için kullanilir. Ayrica, immünoterapi (alerji asilari) alerjik reaksiyonlarin altinda yatan immünolojik mekanizmalari hedefleyerek uzun vadeli tedavi seçenegi sunar" ifadeleri kullanildi.

Yanlis bilinen dogrular

Alerjilerle ilgili yanlis bilinen birçok seyin olduguna dikkat çeken Dr. Yüzüak, sözlerini söyle sürdürdü:

"En yaygin yanlislardan biri, bir alerji testinin mutlaka gerekliligi üzerinedir. Ancak alerji testleri, semptomlara neden olan belirli alerjenleri belirlemekte yardimci olabilir, ancak her zaman kesin bir tani koymak için tek basina yeterli degildir. Bu nedenle, bir uzmana danismadan önce kapsamli bir degerlendirme yapilmasi önemlidir. Alerjiler, günümüzde yaygin ve ciddi saglik sorunlarindan biridir. Ancak dogru bilgi ve uygun tedavilerle, alerjik reaksiyonlarla basa çikmak mümkündür.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile