Alev Alatlı’dan Gençlere: Facebook ve Twitter'dan Uzak Durun

İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı ve Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyeti Başkanı yazar Alev Alatlı, gençlere 5 yıllık kişisel plan yapmalarını, dünyayı iyi anlamalarını ve çok kitap okumalarını tavsiye etti.

İyi eğitim almalarını istediği gençlerden şımarık davranışlardan kaçınmalarını, Türkçe ve İngilizceyi iyi derecede öğrenmelerini isteyen Alatlı, iyi eğitim olmadan kariyerin de olmayacağı vurguladı. Alatlı, "Abuk sabuk Facebook ve Twitter'dan uzak durun. Yoksa ileride pahalıya ödersiniz.” şeklinde uyarılarda bulundu. Kariyer yapmak isteyen öğrenciler ile işverenleri bir araya getirmek amacıyla İŞKUR Nevşehir İl Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenen 'Kariyer Fuarı' başladı.

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde başlayan fuarın açılışında konuşan İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel, geçmişteki geleneksel iş arama ve iş bulma faaliyetlerinin günümüzdeki teknolojik gereksinimlerin getirdiği ivme ile geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

2000’li yılların başından itibaren özellikle yeniden yapılanma sürecinde, işsizlikle mücadele ve işgücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması çalışmalarında önemli bir görev üstlendiğine dikkat çeken Temel, İŞKUR’un klasik iş ve işçi bulmaya yönelik çalışmalarını yerine getirdiklerini hatırlattı. Temel, kurumun diğer taraftan da pasif işgücü programlarını, işgücü piyasası araştırmalarını, ulusal istihdam politikası oluşturmaya yönelik katkı ve işgücünün mesleki kalifikasyonu ile iç gücü piyasasına uyumunu hedefleyen aktif işgücü programlarını etkin ve kararlı bir şekilde devam ettirdiğini kaydetti.

"BİLGİ, ATOM BOMBASINDAN DAHA ETKİLİ" Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız ise kariyer sahibi olmak isteyen gençlere bir dizi önerilerde bulundu. Toplum hayatında seçilecek meslekte başarılı olabilmenin en temel yönünün yol haritasının doğru şekilde çizilmesi gerçeğinden geçtiğinin kaydeden Parmaksız, 30 yıllık bir süreç ile anlamlandırılan önemli bir yol haritasının çizilmesi ile Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde Türkiye’nin önünü açması ile günümüzde dünya ile ortak hareket edebilme kabiliyetine ulaşan bir yapının oluşmaya başladığını söyledi.

Bilginin en önemli güç haline geldiği günümüzde gençlerin kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Parmaksız, 7 yıllık bir geçmişe sahip Facebook’un kurucusunun bugün 15 milyar dolarlık bir potansiyele, Twitter kurucusunun da kısa bir zamanda 5 milyar dolarlık bir güce ulaştığını aktardı. Bugün şehir ve bölge ile değil artık dünya ile bir yarış içerisinde olunduğuna dikkat çeken Parmaksız, her alanda vazgeçilmez bir büyük pazarın oluştuğu dünyada, Türkiye’nin bu pazardan hak ettiği düzeyde yararlanması gerektiğini vurguladı. Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da Kariyer Fuarı'nı Nevşehir Üniversitesi olarak önemsediklerini dile getirdi. İŞKUR ile geçmişte de önemli projeler ortaya koyduklarını hatırlatan Kılıç, bundan sonra da bu ilişkilerin daha da güçlenerek sürdürülmesi kararlılığı içerisinde olduklarını söyledi.

Gençlerin hayatlarında iyi bir iş ve iyi bir eş seçmelerinin de ciddi bir gereksinim olduğunu vurgulayan Kılıç, bunları sağlıklı bir şekilde karşılayanların en huzurlu bireyler olacaklarına vurgu yaptı. "GENÇLER FİKİRLERİNİ UYGULAYABİLMELİ" Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise bastırılmış bir toplum hayatının içerisinden gelen biri olarak hayatın her evresinde kendi yerine bir başkasının karar mekanizması oluşturma çabası içerisinde olunduğuna işaret etti. Ünver, bu durumun, fikirlerin sağlıklı bir şekilde dile getirilmesinin önünde önemli bir engel olduğunu kaydetti.

Susturulmuşluğun aşılabilmesi gerektiğini her zeminde dile getirdiğini kaydeden Ünver, gençlerin de düşündüklerini hiç çekinmeden ifade etmelerini istedi. Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da kariyer ve mesleğin istihdam alanında bireysel, toplumsal, yerel ve global anlamda ele alınabileceğini söyledi.

Vali Savaş, gençlerin ilgi duydukları meslekleri severek yapmalarının, mesleki başarı profilini de attıracağını ifade etti.

"İYİ EĞİTİM ŞART" İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı ve Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyeti Başkanı yazar Alev Alatlı, 'Kariyer Fuarı' kapsamında 'Yeni Dünyada Kariyer' konulu bir konferans verdi. Konferansının başlangıcında kendisinin paşa kızı olmadığını, padişah sülalesinden de gelmediğini ifade eden Alatlı, "Kolejlerde falan da okumadım. İlkokulu Ağrı’da her gün 2 metre kar altında elimde tezek taşıyarak okuyabildim. Asker kızı olduğum için Türkiye’nin dört bir yanında ortaokulu ve liseyi okudum. Ben paşa kızı da değilim. Kendi çabalarımla bir yerlere geldim. Genç nesil eğitimli olmayı beceremediği sürece 'dert' olacaktır. Gençlerin sevindirik olmaması, aklını başına alması, çok okuması ve kendine beşer yıllık hedefler seçmesini öneriyorum. Abuk sabuk Facebook’lardan Twitter'lerden uzak durun. Yoksa ileride pahalıya ödersiniz.” şeklinde uyarılarda bulundu. "TEMEL BİLİMLER İYİ BİLİNMELİ" Gençlerin içinde bulunduğu en büyük tehlikelerden birisinin de Türkçeyi iyi bilmemelerinden kaynaklandığını kaydeden Alatlı, "Türkçe eğitimimiz kötü. Bu her alana yansıyor. Matematik, fizik, kimya eğitimleri yok gibi bir şey. Fizikle saç modelliği bölümü aynı puanla öğrenci alıyor. Öğrenciler fizik, kimya, matematik okumak istemiyor. Nedeni basit. Kariyer yok, para yok, iş yok. Ama Türkiye ilerleyecekse bunları çok iyi bilen araştırmacılar yetiştirmesi şart. Türkiye’nin vakit kaybetmeden dev araştırma merkezleri kurup, fizik, kimya, matematik alanlarında iyi eğitim almış gençleri bol maaşla çalıştırmalı, ileri teknoloji üretmeleri noktasında önlerini açmalıdır. Ben Amerika’da burslu olarak master yaparken günde 400 sayfa kitap okuma şartı vardı. Buna da herkes harfiyen uyuyordu. Amerikalı bizden zeki, akıllı falan değil, tek farkı hedefi var ve çalışıyor, okuyor. Bizde de eksik yön bu. Okumalı, çok çalışmalı, hedef koyup elde etmek için tüm yolları denemeliyiz. Üniversitede hocalar eksik kalıyorsa kendimiz araştırmalıyız. Mutlaka İngilizceyi iyi derecede öğrenmeliyiz. Dünyayı gezmeli, görmeli, tanımalı ve anlamalıyız." diye konuştu.

"ROL MODEL YOK" Türkiye'de gençlere rol model olacak insanların kalmadığını da savunan Alatlı, "Bizim gençlik zamanımızda çok vardı. Bu ülkede Atatürk itilip kakılır, bilim adamları saygınlıklarını kaybeder oldu. Politikacıları yerden yere vurmak herkesin salahiyeti altına girdi. Konuşamıyoruz, tartışamıyoruz. Çünkü temel bilimlerden yoksun, okumadan yetişiyoruz. Bu durumda nasıl kendimizi anlatacak, saygınlık kazanacak, dinleteceğiz? Çin ilerliyor diyenlere gülüp geçiyorum. İlerleme demek insanların mutlu, refah içerisinde yaşadığı toplumların olması demektir. Çin’de gökdelenlerin arkasında pirinç lapası yiyen insanlar ordusu varken ilerleme demek komiktir. Bizde de çöplükten ekmek, yiyecek, eşya toplayan çocuklar var. Bunun adına nasıl ilerleme denebilir? Gelişiyoruz ama kesinlikle yeterli değildir. Gençler internetten sörf, twit, aşk işleri değil dünyada neler olduğunu öğrenmelidir. İngiltere, Amerika, Fransa gibi ülkeler elit işleri kendine bırakırken ayak işlerini diğer ülkelere havale etmektedir. Bunu iyi okumalı, kreması yüksek işlerin peşine düşmeliyiz. 21. yüzyıl, teknoloji çağı. Fizik, kimya, matematiksiz bu çağda başarı hayaldir. Başarılı bir eğitim sisteminde İŞ-KUR, KOSGEB gibi kurumlara ihtiyaç yoktur. Eğitim sistemi iyi olmayan ülkeler böyle yan dallara yatırım yapar." ifadelerini kullandı.

Kariyer Fuarı'nın ilk günü törene katılanların toplu şekilde stantları gezmesi ile sona erdi. Kariyer Fuarı, yarın gerçekleştirilecek etkinliklerle sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile