Alevi Raporu

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Raporu ile ilgili olarak, "Takdim ettiğimiz bu ilk raporun oluşmasında sizlerin de fark ettiği gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın ciddi bir katkısı vardır" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, üç ayda bir Alevi Raporu adı altında bir rapor yayınlayacağını Mülkiyeliler Derneği‘nde düzenlenen bir toplantıyla açıkladı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Raporu adlı hak ihlali raporunu yayınlamaya başladıklarını duyurdu.

Özel, Alevilerin haklarının Türkiye‘de her zaman tartışma konusu olduğunu belirterek, "Alevilik, bir inanç olarak kabul edilmedi, ret ve inkar politikalarıyla yok edilmek istendi ve en doğal hakları müzakereye açıldı. Örneğin, AK Parti‘nin Alevi açılımı toplantılarından sonra yayınlanan nihai raporunun 25. sayfasında müzakere sürecinin tarafları ‘Aleviler, Sünniler ve Devlet‘ şeklinde takdim edildi. Alevilerin kimlik sorunlarının çözümü, Sünni kitlenin insafına, hoşgörüsüne, inayetine bırakıldı"

ifadelerini kullandı.

Alevi Raporu‘nun 3 ayda bir yayınlanacağını söyleyen Özel, Alevilerin Türkiye‘de karşılaştığı eşitsizliklere yer verileceğini ifade etti. Ayrıca, İngilizce, Almanca ve Fransızca‘ya çevrileceğini kaydeden Özel, insan hakları alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara, valiliklere, medya kuruluşlarına, özellikle Avrupa ve Amerika‘da bulunan insan hakları kurumlarına, Avrupa Parlamento milletvekillerine, büyükelçiliklere, kanaat önderleri, siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine göndereceklerini

belirtti. Özel, "Takdim ettiğimiz bu ilk raporun oluşmasında sizlerin de fark ettiği gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın ciddi bir katkısı vardır" dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özel, Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın ciddi katkısı olduğu ve nasıl bir katkı verdiği konusunda, "Burada bir ironi yapılmış. Başbakan Erdoğan‘ın katkısı gaflarıyla, hatalarıyla katkısı vardır. Bu Bektaşi bir üsluptur" dedi.

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üye Stefan Füle‘nin Alevilerle ilgili raporuna değinen basın mensubu, Özel‘e bu konudaki düşüncelerini sordu. Özel, Alevi Çalıştaylarına kendisinin de katıldığını söyleyerek, din dersi ve nüfus cüzdanlarındaki din hanesi ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne dava açtıklarını belirtti. Özel, Avrupa Birliği‘nin AK Parti‘yi açtıktan desteklediğini ileri sürdüğü ve konu hakkında hiçbir şey yapmadıklarını hatırlatarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne tekke

ve zaviye konusunu niye götürmediklerinin sorulduğunu ve her götürdüğümüz dava üç katı dönüyor‘ diye götürmediklerini ifade etti.

Özel, Alevi sorununun siyasallaştırılarak, türban sorunu gibi bir sorun haline getirildiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Alevi sorununu Türkiye‘nin bir utancı olduğunu kaydederek, ayrımcılıkla ilgili kanunun İnsan Hakları örgütlerini talep ettiği biçimde Parlamento‘ya sevk edilmesi gerektiğini ifade etti. Seçim sürecinde Alevileri eleştiren, küçük düşüren sözlerin kullanıldığını kaydeden Türkdoğan, nefret suçlaması söylemini de cezalandıracak ‘Nefret Suçları Yasası‘nın çıkarılmasını istedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile