Alevi ve Sünniler, Annelerin Annesi Hz. Fatma'yı Birlikte Andı

Alevi ve Sünniler, Annelerin Annesi Hz. Fatma'yı Birlikte Andı

Cem Vakfı İzmir Şubesi ile Yeni Oluşum Derneği, Anneler Günü dolayısıyla örnek bir programın altına imza attı.

İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen, "Örnek Anne Hz. Fatıma ve Ehl-i Beyt Ailesi" konulu programa, Alevi ve Sünni vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği gecede, duygu dolu anlar yaşandı. Alevi ve Sünnilerin yan yana oturduğu programda mersiye ve deyişler okundu, anneleri anlatan şarkılar seslendirildi. Ehl-i Beyt ve Hz. Fatıma (RA) anıldı. Geceye konuşmacı olarak katılan Diyalog Avrasya Platformu Eşbaşkanı Harun Tokak, Hz. Fatıma'nın sadece Hz. Hasan (RA) ve Hz. Hüseyin (RA)'in annesi değil, kıyamete kadar gelecek altın halkanın da annesi olduğunu söyledi.

Alevi Dedesi Zeynel Sevin ise Hz. Muhammed (SAV)'in bir parçası olan Hz. Fatıma'nın, cennet kevseri olduğunu kaydetti.

Cem Vakfı ve Yeni Oluşum Derneği'nin işbirliği ile düzenlenen Anneler Günü etkinliğinde konuşan gazeteci yazar Tokak, ailenin ve annenin önemini anlattı. Anne ve babadan oluşan bir evin cennet bahçelerinden bir bahçe olduğunu vurgulayan Tokak, annenin evin direği olduğuna dikkat çekti. Hz. Nuh tufanında sular yükselirken annelerin, çocuklarını korumak için yüksek yerlere doğru tırmandığını anlatan Tokak, "Anne ister mümin ister kafir ister Budist olsun, her zaman annedir. Hz. Nuh (AS) zamanındaki tufanda en son bebekler ölmüş, çünkü anneler taşıyabildikleri yavrularını, sular yükseldikçe hep dağların zirvesine tırmanmış. Sular geldikçe onlar kaçmışlar, tırmanmışlar, tırmanmışlar. En sonunda sular anneleri de yutmaya başladığında bebeklerini ölmemesi için başlarının üzerine kaldırmışlar. Bingöl'de canlı bomba olan kişiyi durdurmak için üzerine atlayan da bir anneydi. Anneler bu işte, anne şefkati hiç değişmiyor. Yeryüzünde her anne, sadece evlatlarının annesidir." dedi.

Hz. Fatma'nın, sadece evlatları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in annesi değil, kıyamete kadar gelecek altın halkanın da annesi olduğunu anlatan Tokak, "O, hepimizin annesidir. O aynı zamanda âlemlere rahmet olan Hz. Muhammed'in hem kızı hem de annesiydi. Yeryüzünde böyle kadın hatırlıyor musunuz? Peygamberimiz zaman zaman ona, 'Babasının annesi' diye hitap ederdi. Allah, herkese böyle bir anne nasip etsin." dedi.

Hz. Fatıma'nın bütün insanlığın annesi olduğunu ifade eden Tokak, "Bütün İslâm dünyasında ortak bir aile modeli vardır. O da Hz. Ali (RA) ve Hz. Fatıma ailesidir. Onlar hiç şirke bulaşmamışlardır, hiç puta tapmamışlardır. Hayatları boyunca bir gölge gibi Peygamber Efendimiz'i takip etmişlerdir. Bütün Anadolu evlerinde bu aile modeldir." ifadelerini kullandı. Tokak, Zülfikâr'ın sahibi Hz. Ali'nin eşi olan Hz. Fatıma'nın, destanlara sığmayacak bir kadın olduğunu vurguladı. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gibi imamları yetiştiren bir kişi olduğunu kaydeden Tokak, "Yeryüzünde aile çöküyor. Aile çökerse milletler, devletler, insanlık çöker. Dünyamız bugün o yuvayı arıyor. Bize Hz. Fatıma'nın, Hz. Ali'nin ruhu lazım. Model aile, Hz. Ali ile Hz. Fatıma ailesidir. Biz o anneye, aileye dönmeliyiz ki yeryüzü cennete dönsün. 15 asırdır onun hasretini yaşıyoruz. Bize Hz. Fatma'nın ruhu lazım." diye konuştu.

Dede Sevin de Anneler Günü'nü kutlayarak başladığı konuşmasında, Hz. Fatıma'nın manevi tarafının anlatılmakla bitmeyeceğini söyledi.

Onun bir adının da "Kevser" olduğunu hatırlatan Sevin, "Hz. Fatma'nın, Kur'ân–ı Kerîm'deki ismi Kevser'dir. Kevser, bolluk bereket demektir. Cennet havuzunun adıdır. Ehl–i Beyt'in direğidir. Cennet, annelerinin çiçeğidir. Onun faziletleri saymakla bitmez. Ümmetin en hayırlı kadını, Fatıma annemizdir. Kadınların en şereflisidir. O, Nebi'den bir parçadır. Nur yüzlüdür, ay gibi parlaktır. İffetlidir. Nebi soyunu devam ettiren annedir." diye konuştu.

Yeni Oluşum Derneği Başkanı Günseli Esma Türkoğlu da Hz. Fatıma'nın insanlığın anası, iyilik denizinin incisi olduğunu belirterek, kendisini rehber edindiklerini söyledi.

Gecede Harmandalı Cemevi'nden Zakiri Şahmerdi Şimşek, mersiye ve deyişler okudu. Anneleri anlatan türküler seslendirildi, misafirlere gül dağıtıldı. Programın sonunda yılın anneleri seçilen, Yeter Demir ve kâğıt toplayarak kazandığı paralarla öğrencilere burs veren Fatma Tuluk'a plaket verildi.

İzmir Vali Yardımcısı Zülküf Dağlı ise Harun Tokak'a plaket verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile