Alevlerin Arasinda Kahramanca Mücadele

Alevlerin Arasinda Kahramanca Mücadele

Manisa’nin Gördes ilçesi Boyali Mahallesi’nde baslayan ve Salihli ilçesine kadar ilerleyen orman yanginini söndürme çalismalari 4. günde devam etti. Manisa Büyüksehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve orman ekiplerinin yogun çabasiyla, yanginin bazi mahallelerde evlere ulasmasi son anda engellendi. Yanginin tehdit ettigi birçok kirsal mahalle de güvenlik amaçli tahliye edildi. Yanginla ilgili son durumu paylasan Manisa Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Gürhan Inal, “Bütün arkadaslarimiz alevlerin içerisinde kahramanca çalisiyor” dedi.

Gördes ilçesine bagli Boyali Mahallesi’nde 4 gün önce baslayan yangin, rüzgarin da etkisiyle hizla büyüdü. Kontrol altina alinmasi giderek güç hale gelen yangin, Gördes Baraji’ni da asarak Salihli’nin kirsal mahallelerine ulasti. Manisa Büyüksehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Orman Genel Müdürlügü’ne bagli ekipler, gece gündüz yanginlara havadan ve karadan müdahalelerini sürdürdü. Gördes’e bagli Yeniköy ve Karayakup’tan sonra, dün ve bugün de Salihli’ye bagli Hacihidir, Kemer, Kale ve Kurttutan mahallelerinde yasayan vatandaslar da tahliye edildi. Bosaltilan mahallelerde, hayvanlar da kamyonlara yüklenerek yangindan uzaklastirilmaya çalisildi. Yanginin ulastigi Salihli’deki dört kirsal mahallede önlem alan jandarma ekipleri mahallelere girisleri yasakladi.

“Ekip arkadaslarimizla beraber uykusuz bir sekilde canla basla çalisiyoruz”

Manisa Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Gürhan Inal, 4 gündür süren yanginlara iliskin son bilgileri aktardi. Baskan Inal, “Tüm ekiplerimizle burada sahadayiz. Büyüksehir Belediyesi itfaiyesi olarak, sahada 16 itfaiye araci ve yaklasik 90 personelimiz bulunuyor. Itfaiyeci arkadaslarimizi tüm ilçelerden çektik, var gücüyle çalisiyorlar. Yangin suan Hacihidir Mahallesi tarafina dogru ilerliyor. Rüzgar da yönünü bu köye dogru çevirmis durumda. Su anda Dalkara Mahallesi’ndeyiz. Yangin ileride bulunan dag yamacinda görülebiliyor. Su an sadece bu köyde 8 aracimiz var. Tüm ekiplerimizle köye gelmesin diye önünü kesmeye çalisacagiz. Ayni zamanda Orman Itfaiye ekipleri de burada ve onlara da su vermekteyiz. Onlar da yanginin köye gelmemesi için çalisiyorlar. Salihli tarafindaki Hacihidir Mahallesi’nde de ekiplerimiz var. Onlari da o bölgede konumlandirdik. Hatta su an jandarma tarafindan Hacihidir Mahallesi de bosaltiliyor. Bölgede bütün ekip arkadaslarimizla beraber uykusuz bir sekilde canla basla çalisiyoruz. Biliyorsunuz, Gördes’te Karayakup Mahallesi bosaltildi. Bunun yaninda Kale ile Kurttutan Mahalleleri de tahliye edildi.” dedi.



Yangin iki mahalleyi teget geçti

Baskan Inal, köylerin bosaltilmasinda bölgedeki ekiplerle irtibat halinde olduklarini belirtti.

Dün aksam saatlerinden itibaren, itfaiye ve orman ekiplerinin kahramanca çalismasi sonucu, yanginin Kale ve Kurttutan mahallelerine ulasmasinin engellendigini söyledi.

Baskan Inal, “Tahliyeler Sayin Valimizin talimatiyla, jandarma tarafindan bölge halkinin can güvenligi için gerçeklestiriliyor. Dün Kale Mahallesi’nde yogun duman ve çok asiri rüzgar vardi. Orman ekipleri ile ekiplerimiz koordineli bir sekilde çalisarak, hep beraber yanginin köye siçramasini engelledik. Hepimiz için zor bir çalismaydi. Alevlerin içerisinde bütün arkadaslarimiz kahramanca çalisti. Su an Gördes’e bagli Dalkara Mahallesi ve Salihli’ye bagli Hacihidir Mahallesi mevkiindeki tepelerde yangin devam ediyor. Ya buraya ya da Hacihidir’a dogru inecek. Insallah rüzgar ters yöne eserse geride kalan yanan bölgeye yönelip, o kisimda yanginin son bulma ihtimali de var. Tüm temenniz bu yönde" açiklamasinda bulundu.

Baskan Gürhan Inal, yanginin yogun yasandigi bu bölgenin disinda Gördes’e bagli Malkoca Mahallesi’nde de bir yanginin devam ettigini belirterek, “Orada da Gördes ekibimizden 4 aracimiz ve itfaiye personellerimiz bulunuyor. Onlar da oradan müdahale etmekte.”diye konustu.



"Cigerlerimiz yaniyor"

Öte yandan, bugün Gördes’e bagli Dalkara ve Salihli’ye bagli Hacihidir mahallerinin arasinda bulunan ormanlik tepeye ulasan yangin sonrasi, mahallelerde yasayan vatandaslar ve hayvanlar tahliye edildi. Vatandaslar o anlarda yasadiklarini anlatti. Yanginin yaklastigi Hacihidir Mahallesi sakinlerinden Cemile Çelik, “Hiç insan kalmadi köyde. Köyler yandi, evler yandi. Bu yasimiza kadar biz böyle bir sey görmedik" dedi.

Hacihidir Mahallesi’nde yasayan Ibrahim Kalkan ise, “Köye çok yaklasti. Zor durumdayiz. 54 yasindayim. Ilk defa böyle bir sey oldu" diye konustu.

Dalkara Mahalle Muhtari Zekeriye Dalkara da, “Cigerlerimiz yaniyor. 4 gündür sürüyor. Allah yardimcimiz olsun. Belediyeler burada. Orman, jandarma herkes burada. Kendi önlemlerimizi de aldik. Her seyimiz hazir. Kendi köyümüzde tehlike olursa aninda müdahale etmeye haziriz" seklinde konustu.

Dalkara Mahallesi’nde yasayan vatandaslara destek olmak için geldigini söyleyen Yaka Mahallesi sakini Metin Kaya, “Yangin çok genis. Boyali’dan basladi.

Rüzgardan dolayi mesafesi çok genisledi. Müdahale ediliyor, helikopterler, uçaklar, vatandas herkes burada. Vatandas da burada, jandarma da burada, itfaiyesi de burada ama rüzgardan dolayi önlenmiyor. Bizim köyümüz yukarida. Biz buraya komsu köy olarak yardim amaçli geldik. Yaka Mahallesindeniz. Is makinalariyla, tarallarla, tankerlerle yardima geldik" dedi.



Alevlerin Kurttutan Mahallesi’ne siçramasi son anda önlendi

Büyüksehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve orman ekiplerinin yogun mücadelesi sonucu, yanginin adeta teget geçtigi Kurttuan Mahallesi sakinlerinden Ali Olgun, dün gece yasadiklarini anlatti. Yürümekte zorluk çektigini belirten Olgun, "Yanan köylerimize, komsularimizin Allah yardimcisi olsun. Köyümüz aksam geç vakitte bosaltildi. Gördügünüz çam agaçlarina gelseydi mahvolmustuk. Ates düstügü yeri yakar" dedi.

Kurttutan Mahallesi’nde yasayan Coskun Sen ise, “Dün yangin baslayinca, Allah razi olsun komsu köylerden gelen tankerlerle, kendi imkanlarimizla devletimize yardimci olduk. Evimizi birakmak istemedik. Tankerlerimizi su motorlarimizi kurduk. Evimizin etrafinda bekledik. Hanimlarimizi, ihtiyarlarimizi köy disina çikardik. Dünürlerim, damadim Karayakuplu’ydu. Evleri kül oldu, gitti. 2-3 dakikada yandi köy. Yangin sönüyor gibi oluyor, sonra yeniden alevleniyor. Bizim Salihli hududuna kadar geldi. Su an Hacihidir’da da çok yangin varmis. Allah razi olsun köyümüzde hiç su sikintisi yok. Kahvenin önüne vardim, Salihli’den, muhtarlarimizdan, komsu köylerden araba araba su geldi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile