Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli 7 kadın itfaiyeci, aldıkları eğitimler ve katıldıkları tatbikatlar sayesinde yangınla mücadeleye hazır bekliyor. Zamanla yarışarak hayat kurtarmak için kendi canlarını hiçe sayan kadın itfaiyecilerin hiçbirisi mesleklerinin zorluklarından şikayetçi olmuyor. Bazen su baskınlarına, sıkışmalı trafik kazalarına müdahale etmek, kimi zaman da bir hayvanı kurtarmak ve alevlerin arasına dalıp bir canlıyı kurtarmak, onların bu mesleğe bağlanmalarını ve işlerini severek yapmalarını sağlıyor. Nazım Ergelen idaresindeki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 20 ilçede yaklaşık 14 bin kilometrekare alanda 634 personel ile hizmet veriyor.
İtfaiye eri Gupse Özkal, mesleğin birçok zorlukları olduğuna dikkat çekerek, "Yangın yerinde patlama tehlikesi olabiliyor. Yangından dolayı ortaya çıkan duman bile bizim için tehlike. Yangınların korkuttuğu da oluyor tabii ki, ama yangının büyüklüğüne göre değişiyor. Bizim mesleğimiz bu. Sonuçta biraz soğuk kanlı olmamız gerekiyor. Ben mesleğime Yalova’da 2 yıllık üniversite bitirerek başladım. Tamamen şans eseri kazandım bu okulu, hiç istemeyerek gittim. Okula ilk başladığım zaman itfaiyecilik haftasıydı, o günden sonra istemeyerek gittiğim okuldan severek mezun oldum. Şu an mesleğimi çok seviyorum" dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Bandırma Gurup Amirliğinde görevli itfaiye eri Merve Öztürk ise, mesleğini severek yaptığını ifade ederek, "Mesleğimi yapmaktan gurur duyuyorum. Bizim yaşadığımız birçok unutulmaz an var. Yangınlara ve trafik kazalarına gidiyoruz. Evet çok zor bir mesleğimiz var, ama oradan çıkan bir vatandaş bize Allah razı olsun dediğinde bütün yorgunluğumuzu unutuyoruz. Yakında gittiğimiz bir trafik kazasında anne ile çocuğu hayatını kaybetmişti. Bu çok zor, atlatılması imkansız bir şey, ama biz buna alışmak zorundayız. Bunun yanı sıra hayat kurtardığımızda bunların onurunu taşıyoruz. Mesleğimizi yapmaktan mutluyuz" şeklinde konuştu.
Eğitimci Hikmet Kapçak ise, "İtfaiye erlerine iç hizmet yönetmeliğine göre verilmesi gereken eğitimlerin tekrarını yaptırıyoruz. İtfaiyeciliğe yeni başlayanlara temel itfaiyecilik eğitimleri veriyoruz. Yangın söndürme, kurtarma, enkaz altından kurtarma ve ilk yardım eğitimleri mevcut. Aynı zamanda iş yerlerine ve resmi kurumlara iş sağlığı güvenliği esaslarına göre eğitimler veriyoruz. İlkokullarda özellikle 4 ve 8. sınıflara yönelik itfaiye dersleri verildi.
Bu derslerde yangın çıktığında ne yapacakları hakkında bilgiler veriyoruz" dedi.
Alevlerin Kadın Alev Savaşçıları
Zorlu ve tehlikeli mesleklerin başında yer alan itfaiyecilikte artık kadınlar da boy gösteriyor.