Van'da yaşanan Ermeni ayaklanmasının öncesinde 1908 yılında Batum'da Ermeni komitacılar tarafından öldürülen Van Valisi Ali Paşa için yakılan 'Ali Paşa Ağıdı'nın, Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurulan Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun repertuarına alındığı ve Modern Folk Üçlüsü'nün 1970li yıllarda söylediği yorumuyla seslendirildiği öğrenildi.
"Üç atım var biri yedek, arkadaşlar binin gidek, Ali Paşa'yı vurmuşlar, yavrusuna haber edek" sözleriyle başlayan Ali Paşa Ağıdı'nın yakıldığı dönemin ardından da 1970li yıllarda aralarında Modern Folk Üçlüsü, Ruhi Su, Zafer Erdaş gibi pek çok sanatçı tarafından seslendirildiği, 1915 olaylarının üzerinden yaklaşık 100 yıl geçtikten sonra Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çok dilli Müzik Topluluğu'nca yeniden dillendirildiği belirtildi. Hakkari Mutasarrıfı iken 1907 yılında Van Valiliğine atanan Ali Paşa'nın, Van'ın demografik yapısını oluşturan Türkler, Kürtler, Ermeniler ve Yahudiler arasında bir barış ortamı tesis ettiği, Van'daki barış ortamının, yabancı devletler tarafından yapılan kışkırtmalarla bozulmaması durumunda gelecek yüzyıllarda bile örnek olarak verilebilecek bir düzeye ulaştığı dile getirildi. Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Dilli Müzik Topluluğu Yöneticisi Prof. Dr. Sedat Cereci, 21. Yüzyıldaki Ali Paşaların da sık sık savaş yanlısı güçlerce engellendiğini veya yok edildiğini belirtti.
Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç Dr. Bahattin İşcan'ın danışmanlığında, Hüseyin Azi'nin koordinatörlüğünde ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin yönetiminde çalışan Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun, Ali Paşa Ağıdı'nın yanı sıra Ermenice türküler de seslendirmesinin, topluluğun amacını ortaya koyan bir seçim olduğu bildirildi. Yörede yaşayan Kürt, Türk, Arap, Süryani, Yezidi, Zaza kökenli öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımıyla oluşan topluluğun, Batman ve yöresinde konuşulan Kürtçe, Arapça, Türkçe, Ermenice, Zazaca, Süryanice gibi dillerde yakılmış türküleri seslendirdiği öğrenildi.
Batman Üniversitesi Çok Dilli Müzik Topluluğu kurucusu Dekan Prof. Dr. Sedat Cereci, tarihin acıları, zaferleri, uygarlıkları, yıkımları ve binlerce yılın kültürel mirasıyla beslenmiş olan Anadolu'nun tarihin uzak geçmişine uzanan demokratik geleneğinin ve çok unsurlu değerlerinin mutlaka gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı. Mezopotamya'nın da bir parçası olan Batman ve yöresinin, Anadolu tarihinin en renkli kültürlerine ev sahipliği yaptığını, Batman ve yöresinde yaşamış olan toplumların bıraktığı sanat yapıtlarının 21. Yüzyıl kuşaklarına da uygarlığın, demokrasinin, barışın ve insancıllığın tadını tattıracağını bildirdi.
Ayrılıkçı Ermenilerin düzenledikleri oyunlar ve sıkı bir takip sonucunda Ali Paşa'nın öldürülmesi üzerine bir ağıt olarak yakılan Ali Paşa Ağıdı'nın 21. Yüzyılda artık bir sanat yapıtı olarak değerlendirildiğini söyleyen Prof. Cereci, ağıttan marşa, ilahiden Mevlevi ayinine geçmişten kalan her türlü yapıtın, tarihsel hikâyeleriyle birlikte genç kuşaklara aktarılması gerektiğini, kültürün ve insanlığın ancak bu aktarımlarla binlerce yıl sonrasına kalabileceğini vurguladı.
'Ali Paşa Ağıdı' Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun Repertuarına Alındı
Van'da yaşanan Ermeni ayaklanmasının öncesinde 1908 yılında Batum'da Ermeni komitacılar tarafından öldürülen Van Valisi Ali Paşa için yakılan 'Ali Paşa Ağıdı'nın, Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde kurulan Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun repertuarına alındığı ve Modern Folk Üçlüsü'nün 1970li yıllarda söylediği yorumuyla seslendir