KEMAL ÖZDEMIR - Erzincan'in Üzümlü ilçesinde geçimlerini mangal kömürü üreterek saglayan isçiler, sicak hava ve yakilan kömürün yaydigi isiya ragmen yogun bir mesai harciyor.
Mangal kömürü üretimi için Mardin'den gelerek ilçeye bagli Pelitli köyüne yerlesen Eren ailesi, burada geçici olarak kurduklari çadirlarda yasamlarini sürdürüyor.
Günün ilk isiklariyla mesaiye baslayan ve traktörlerle ormanin yakinlarina kadar giden isçiler, ardindan yürüyerek meselerin bulundugu daglik alanlara dagiliyor.
Orman Isletme Müdürlügünce orman sahalarinda yürütülen gençlestirme çalismalari kapsaminda belirlenen alanlarda kestikleri mese odununu, kurduklari ocaklarda, 2 ila 3 hafta arasinda kontrollü sekilde ve basinda 24 saat nöbet tutarak yakan isçiler, ardindan sogutma çalismasi yapiyor.
- Üretimlerini dogal yöntemlerle yapiyorlar
Atalarindan gördükleri dogal yöntemlerle üretim yapan isçiler, ocaktan çikan odun kömürlerini çuvallara doldurarak kamyona yükledikten sonra alicilara ulastiriyor.
Bu süreçte yasamlarinin büyük bir kismi konakladiklari çadirda, ormanda ya da odun kömürü elde etmek için yaktiklari odunlarin basinda nöbet tutarak geçiren ve yüzlerinden kömür karasi eksik olmayan isçiler, ates basinda verdikleri zahmetli mücadeleye es ve çocuklari da destek oluyor.
Isçilerden Abidin Eren, AA muhabirine, ailesi ile çalismak için Erzincan’a geldigini ve 30 yildir bu isle ugrastigini söyledi.
Erzincan Orman Isletme Müdürlügünün belirlemis oldugu bölgede orman bakim çalismalarini sürdürdüklerini ifade eden Eren, söyle konustu:
"Çoluk çocuk herkes sabah saat 06.00'da kalkariz. Bir kismimiz ormana kesime gider, bir kismimiz ise odun çeker. Yaptigimiz is aslinda çok riskli bir is. Ben 30 yildir bu meslegin içindeyim. Çok sükür bu güne kadar bir kaza atlatmadik çünkü tedbirlerimizi aliyoruz. Özellikle bu aylarda çalismak çok zor. Hem havanin sicakligi hem de 90 derece kömürün sicakligi insani perisan ediyor. Kömürün sicakligi tek basina yetiyor."
- "Ekmegimizi buradan kazaniyoruz"
Isçilerinden Mazlum Eren de üretilen kömürün çuvala girene kadar birçok asamadan geçtigini anlatti.
Büyük ve küçük olmak üzere iki ocak kurduklarini dile getiren Eren, sunlari kaydetti:
"Kurdugumuz büyük ocak 20-25 günde, ufak ocak ise 5-6 günde yanarak kömür haline gelir. Ocagin yanma süresi ortalama 10 gündür. Yaptigimiz isin tehlikesi var. Üstündeki toprak altindaki ise yanan odun. Bir bosluk yaratsa ve siz de o bosluga basarsaniz ayaginiz yanar. Tabi bunun yani sira ocagin patlamasi da var. Ocaginizin atesi gürledigi zaman dumani kismazsaniz patlama da olabiliyor. Simdi kolay ekmek yok ama çok sükür bizler de ekmegimizi alin terimizi buradan kazaniyoruz."
Mahir Eren de odun kömürü üretimindeki en zor kismin, ocaktan kömürü çikartmak oldugunu vurgulayarak "Haziran ve temmuz aylarinda sicaklar basliyor. Bizim buradaki en zor isimiz kömür çikarmak. Çikaracagimiz kömür sicaklara denk geliyor." ifadelerini kullandi.
Alin Terine Kömür Karasi Karisanlar Açiklamasi 'Mangal Kömürü Isçileri'
Isçiler, Erzincan'da Orman Isletme Müdürlügünce orman sahalarinda yürütülen gençlestirme çalismalari kapsaminda belirlenen alanlarda kestikleri mese odununu yakip mangal kömürüne dönüstürüyor Isçilerden Abidin Eren: 'Özellikle bu aylarda çalismak çok zor. Hem havanin sicakligi hem de 90 derece kömürün sicakligi insani perisan ediyor'