Alışverişte Zarar Edenler Soluğu Tüketici Hakem Heyeti’nde Aldı (özel)

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne yapılan bin 400 başvurunun sadece 76’sını tüketici aleyhine sonuçlandırdı.


Tüketici mahkemelerinin kurulması ile birlikte insanların ayıplı mal konusunda duyarlılığı da her geçen gün artıyor. Fethiye Kaymakamlığı bünyesinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne bu yıl adeta başvuru patlaması yaşandı. Geçtiğimiz yıl 587 başvurunun yapıldığı kuruma bu yıl bin 400 başvuru yapıldı. Komisyona yapılan başvuruların büyük bölümü tüketici lehine sonuçlanırken, sadece 76 başvurudan tüketici aleyhine karar çıktı.
Yapılan başvurulan büyük bölümünü kredi kartı aidatları oluşturulurken, başvuruda bulunan bin 213 kişiden bin 108’i`ilgili bankalardan aidatlarını geri aldı. Yine ayıplı mal satıldığını belirterek komisyonun kapısını çalan 95 kişinin 65`i, ayıplı hizmet aldığını belirten 35 başvurunun 15’i haklı bulunarak ya aldığı ürünü değiştirme ya da parasını alma hakkını kazandı. Komisyon yapılan 16 tane kapıdan satış başvurusunun ise 15’inde tüketici haklı bulundu.

3 YILDA YAPILAN BAŞVURUNUN 2 KATI 1 YILDA YAPILDI
Komisyondan alınan bilgiye göre, 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında Tüketici Hakem Heyeti`ne iletilen 2 bin 301 şikâyetin yüzde 91’ine denk gelen 2 bin 084 başvuru tüketici lehine sonuçlandı. Toplam başvurunun yüzde 9’u olan 217 ise tüketici aleyhine sonuçlandı.


İNSANLAR HER KONUDA HAKKINI ARIYOR
Komisyonun belgeleri düzgün olan başvuruların büyük çoğunluğuna kart aidatını geri alabilmesi için karar verdiği ifade edilirken, insanların hemen her konuda mağduriyetini gidermek için komisyonun kapısını çaldığı belirtildi.
İnsanların başvurularında sadece kredi kartı aidatları ile sınırlı kalmadığı, çok farklı taleplerle komisyonun kapısını çaldığı ifade edilirken şu bilgilere yer verildi: "Fethiye’de Tüketici Sorunları Hakem Heyeti`ne yapılan bin 285 başvurunun bin 132’si kredi kartı aidatlarının başını çektiği haksız şart işlemleri oluşturuyor. 95 başvuru ayıplı mal, 35 başvuru ise ayıplı hizmetten geldi. Kapıdan satış için yapılan başvuru sayısı 16, internet ve telefonla yapılan alışveriş için yapılan başvuru sayısı ise 5 olarak kayıtlara geçti. Hakem heyeti birer adet de tüketici kredisi ve abonelik sözleşmesi ile ilgili başvuru alırken bu 2 başvuru da tüketici lehine sonuçlanmıştır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile