Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dünyaya damga vuran ve hızlı şekilde yükselen birçok teknoloji şirketinin gencecik insanlar tarafından kurulduğunu belirterek, 'Eğer onlara yeterli destek ve imkanı sağlarsak, bizim gençlerimizin de aynı başarıyı yakalayacaklarından hiçbir kuşkumuz yoktur.' dedi.
Özlü, Aliya İzetbegoviç Uluslararası Bilim Olimpiyatları Final Sergisi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, gençlerle bir araya gelince, gençlerin heyecanına şahit oldukça kendilerini genç hissettiklerini belirterek, 'Bir bayram ve bir şenlik havasında geçen bu törenin 19 Mayıs'ın hemen bir gün sonrasında gerçekleşmesini de son derece anlamlı buluyorum. Bu vesileyle, ülkemizin bütün gençlerinin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı bir kere daha tebrik ediyorum.' dedi.
12 ülkeden 484 projenin katıldığı olimpiyatlarda dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan gençleri tebrik eden Özlü, bilim ve teknoloji sayesinde dünyanın her geçen gün değiştiğini, ancak bu değişimin her zaman iyi yönde olmadığını dile getirdi.
Özlü, hayatta, insanların karşı karşıya olduğu birçok sorun, problem, acı ve sancı bulunduğuna işaret ederek, dünyada yaşanan siyasi, ekonomik veya sosyal bütün sorunların çözüm adresinin insan olduğunu vurguladı.
'Bu sorunları aşacak olan, çözecek olan aklıyla ve ürettiği bilgi ve teknolojiyle insandır.' diyen Özlü, sözlerine şöyle devam etti:
'Geçmişte bilimin ve teknolojinin iyi niyetler için olduğu gibi kötü niyetler için de kullanıldığına zaman zaman şahit olduk. İnşallah bugünün gençleri, bizim ve bizden öncekilerin yaptığı hataları yapmayacaktır. Bilgiyi ve teknolojiyi, sadece ve sadece insanlığa hizmet etmek amacıyla üreteceklerdir. Özellikle İslam ülkelerinin gençlerine bu açıdan çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bugün İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı sorunların temelinde, bilimden uzaklaşmış olmamız yatıyor. Bilimle ve teknolojiyle aramız açıldığından bu yana, tarih sahnesinde geriye düşmeye başladık. Bilimi ve teknolojiyi üreten değil, tüketen toplumlar haline geldikçe, başımıza açılan sorunlara çözüm üretemez hale geldik. Sorunlarımızı çözmek için bilim ve teknolojiyle aramızda açılan mesafeyi kapatmalıyız. Buna da kendi medeniyetimizin büyük bilginlerini İbni Sina, Biruni, İbni Heysem ve Ali Kuşçu gibi isimleri daha yakından tanıyarak başlamalıyız. Bu isimleri, tarihimizi ve medeniyetimizi daha iyi tanıma amacımız, kuru kuruya övünmek olmamalıdır. Buradaki amacımız örnek olmak, öykünmek ve özgüven tazelemek olacak. Hiçbir mazerete sığınmadan, daha çok çalışarak, çalıştığımız alanlara yoğunlaşarak, bilim ve teknolojide yeni bir yükseliş dönemi başlatmalıyız.'
-'Bir ülkenin, nasıl bir ülke olacağını o ülke gençliğinin hayalleri belirler'
Bilim ve teknoloji alanında yaptıkları faaliyetlere değinen Özlü, Türkiye'nin bütün şehirlerine üniversiteler kurduklarını, Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısını 66'ya çıkardıklarını ve Ar-Ge harcamalarını istikrarlı bir şekilde artırdıklarının altını çizdi.
Özlü, bilime ve teknolojiye, bilim insanlarına ve genç girişimcilere yönelik desteklerini sürekli geliştirdiklerine dikkati çekerek, 'Mesela üniversite mezunu bir genç girişimcimiz teknolojik bir iş fikrini hayata geçirmek isterse, ona 150 bin lira hibe desteği veriyoruz. Üniversite mezunu gençlerimizi, bu desteklerden yararlanmaya davet ediyoruz.' diye konuştu.
Dünyaya damga vuran ve hızlı şekilde yükselen birçok teknoloji şirketinin gencecik insanlar tarafından kurulduğunu belirten Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Eğer onlara yeterli destek ve imkanı sağlarsak, bizim gençlerimizin de aynı başarıyı yakalayacaklarından hiçbir kuşkumuz yoktur. Biz, ülkemizdeki bilim ve teknoloji ekosistemini iyileştirmeye ve güçlendirmeye bundan sonra da devam edeceğiz. TÜBİTAK’ı ve Bakanlığımızı yeniden yapılandırmak için bir kanun tasarısı hazırladık ve meclise sevk ettik. Ülke olarak, bilime ve teknolojiye ayırdığımız kaynağı artıracağız. Ayırdığımız kaynakları en doğru alanlara yönlendireceğiz. Ancak mesele sadece para veya bina meselesi değildir. Mesele öncelikle bir zihniyet meseledir. Bilimi ve teknoloji hayatımızın merkezine yerleşecek ve bunu sanayi ile entegre edeceğiz. İnşallah bunu başaracağız.
Bilim ve teknoloji alanında yakalayacağımız ivmeyi, başta ekonomi olmak üzere diğer alanlara da aksettireceğiz. Ülkemizin dünyadaki gücünü, ağırlığını ve etkinliğini artıracağız. Hem kendi insanımıza refah sunacağız hem de dünyaya huzur sunacağız. Şu sözü her zaman çok anlamlı bulmuşumdur: 'Kader, gayrete aşıktır'. Gayret edeceğiz, çok gayret edeceğiz, o kadar çok gayret edeceğiz ki, kaderimizi değiştirebilelim. Bir ülkenin, nasıl bir ülke olacağını o ülke gençliğinin hayalleri belirler. Biz istiyoruz ki siz şimdiden elinizi taşın altına koyun. Enerjinizi, heyecanlarınızı, dinamizminizi Türkiye için şimdiden devreye sokun.'
-'Gelecekte bu salondan Aziz Sancarlar çıkacaktır'
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ise artık Türkiye'nin kendi tankını, topunu, helikopterini, silahını yapabilecek bir noktaya geldiğini belirterek, 'Bu sanayide dünya ile yarışabilecek bir noktaya geldi.' dedi.
15 Temmuz ruhuna uygun icat da yapıldığını belirten Poyraz, bunu yapan gençliği tebrik etti.
Poyraz, gençlere seslendiği konuşmasında, 'Gelecekte bu salondan Aziz Sancarlar çıkacaktır. Buna inanıyorum.' ifadelerini kullandı.
Törende Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda dereceye giren projeler de açıklandı. İcat çıkaran liseli gençlerin katıldığı olimpiyatlarda, 12 ülkeden 484 proje yarıştı.
Enerji kategorisinde Borla Gelen Enerji projesi, teknoloji kategorisinde Robotik El Sistemi, araştırma kategorisinde ise Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork projesi birincilik ödülünü layık görüldü.
Araştırma, teknoloji ve enerji verimliliği adı altındaki 3 kategorinin birincilerine 15 bin lira, ikincilerine 10 bin lira, üçüncülere 5 bin lira, 4. ve 5.’lere ise bin lira ödül verildi.
Teknoloji, tıp ve savunma sanayi alanlarında yerli beyinlerin yetişmesinde umut vadeden projeler, akademisyenler tarafından değerlendirildi. İlk 100'e kalan projeler Maltepe Üniversitesi Kampüsü'nde sergilendi.
Törenin ardından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Mustafa Ceceli sahne aldı.
Aliya İzetbegoviç Uluslararası Bilim Olimpiyatları
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Dünyaya damga vuran ve hızlı şekilde yükselen birçok teknoloji şirketi gencecik insanlar tarafından kuruluyor. Eğer onlara yeterli destek ve imkanı sağlarsak, bizim gençlerimizin de aynı başarıyı yakalayacaklarından hiçbir kuşkumuz yoktur' 'TÜBİTAK'ı ve Bakanlığımızı yeniden yapılandırmak için bir kanun tasarısı hazırladık ve meclise sevk ettik' 'Şu sözü her zaman çok anlamlı bulmuşumdur: 'Kader, gayrete aşıktır'. Gayret edeceğiz, çok gayret edeceğiz, o kadar çok gayret edeceğiz ki, kaderimizi değiştirebilelim'