Aliya Izzetbegoviç, Trakya Üniversitesinde Konferansla Anildi

Arastirmaci yazar Davud Nuriler: 'Osmanli'nin gidisinden bu yana ilk defa Balkanlar'da Bosnak milleti, bir asirdan fazla süredir direnis kültürüyle bilenmis bu millet, Aliya Izzetbegoviç'in liderliginde bagimsiz devletine kavustu'.

Arastirmaci yazar Davud Nuriler, Osmanli'nin Balkanlar'dan çekilmesinin ardindan bölgedeki Müslümanlarin bir asir boyunca büyük mücadeleler verdigini, 1992'de Aliya Izzebetgoviç liderliginde kurulan bagimsiz Bosna-Hersek devletiyle mücadelelerin sonuca ulastigini söyledi.

Trakya Üniversitesi Balkan Arastirma Enstitüsünce "Ölümünün 18. Yilinda Fikri ve Siyasi Yönüyle Aliya Izzetbegoviç" konferansi düzenlendi.

Moderatörlügünü Enstitü Müdür Yardimcisi Dç. Dr. Ali Hüseyinoglu'nun yaptigi çevrim içi düzenlenen konferansta sunum yapan Nuriler, Aliya Izzetbegoviç'i ölümünün 18. yilinda saygi ve rahmetle andigini söyledi.

Nuriler, Bosna-Hersek basta olmak üzere Balkanlar'daki Müslümanlarin Osmanli'nin çekilmesinin ardindan önemli mücadeleler verdigini ifade etti.

Bosnaklarin, bagimsizligini ilan edene kadar sürekli bir direnis mücadelesi verdigine dikkat çeken Nuriler, "Kendilerine tepeden dikte edilen bir kimlik problemi vardi. Belgrad rejimleri Bosnaklarin aslinda Sirp oldugunu dikte etti. Bu politikalara karsi hep bir mücadele vardi. Bir asir süren bu baskici politikalara karsi sürekli bir direnis gösterildi, soydaslarimiz Türkiye'ye göç ederek bu zulümden kurtulmaya çalisti. Orada kalanlar da basta Bosnaklar olmak üzere baska türlü bir direnisle bu baskilara gögüs germeye çalistilar." dedi.

- Asirlik mücadele

Nuriler, Bosnaklarin, Izzetbegoviç önderliginde kurulan Bosna-Hersek ile asirlik mücadelelerinin meyvesini almaya basardigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ne yazik ki Osmanli'dan sonra o bölgede Müslüman milletlerin, basta Türklerin bir devleti olmamisti. Devleti olmadigi için sürekli baskici devletlerin baskisiyla yasamak zorunda kalmislardir. Ilk defa 1992'de Bosna Hersek'in referandumla bagimsizligini kazanmasi ve legal bir yapi ortaya çikmasiyla, kisa sürede Bosna Hersek'i, 150'den fazla ülke bagimsizligini tanidi. Bu neticede Bosna kendi yasal ordusunu kurdu, legal bir yapi ortaya çikti.

Osmanli'nin gidisinden bu yana ilk defa Balkanlar'da Bosnak milleti, bir asirdan fazla süredir direnis kültürüyle bilenmis bu millet, Izzetbegoviç'in liderliginde bagimsiz devletine kavustu. Kamil manada insan haklarini uygulama anlaminda önemli bir mesafe katetti. Bütün dünya onun mücadelesinin hakliligini, hukukiligini ve ne kadar insani bir mücadele verdigini kabul etmek durumunda olmuslardir."

Eski AK Parti Milletvekili Hüseyin Kansu da konferansta bir sunum yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile