Alkoç; “Derslik Açıkları Yeni Sistemi Gölgelememelidir”

Alkoç; “Derslik Açıkları Yeni Sistemi Gölgelememelidir”

Eğitim Bir Sen Aydın Şube Başkanı Süleyman Alkoç, “Yeni dönemde eğitim kalite, eğitimciler ise saygı beklemektedir” dedi.

2012-2013 eğitim-öğretim yılının 10 Eylül itibarıyla ilkokul birinci sınıfların uyum programı sebebiyle fiilen başladığını anımsatan Süleyman Alkoç, “17 Eylül’de bütün okul ve sınıflarda ders başı yapılacak ve yeni bir maraton başlayacaktır. Yeni eğitim-öğretim yılında ilkokulu 4, ortaokulu 4 ve liseyi 4 yıl olarak 12 yıl zorunlu kesintili eğitimi ön gören 4+4+4 yeni eğitim sistemi 1-5 ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanmaya başlanacaktır. Özü itibarıyla tarihi bir değişiklik olarak gördüğümüz 4+4+4 eğitim sisteminin uygulanacağı yeni dönemde okula kayıt yaşının geri çekilmesi ve lisenin zorunlu olmasından dolayı öğrenci sayısında kayda değer artış söz konusudur. Kademeli eğitim sisteminin uygulanacağı 2012-2013 ders yılı öğrenciler, veliler ve eğitim çalışanları için hangi şartlarda başlamıştır ve bu dönemde ne gibi sorunlar çözüm beklemektedir” dedi.

Türkiye’nin eğitimde altyapı sorunlarını yıllardır gideremediği savunan Alkoç, “Son 10 yıllık sürede okullaşma oranı ve yeni derslikler kazandırmada kayda değer ilerlemeler yaşanmıştır. İlkesel olarak merkezi yönetim bütçesinden en fazla payın eğitime ayrılıyor olması çok önemlidir fakat dünyadaki değişkenlere paralel eğitimde zorunluluk sürelerinin değişmesi derslik ihtiyaçlarını artırmakta ve altyapıya kaynak ayırmayı zorunlu kılmaktadır. Ülkemizin ve neslimizin geleceği adına önemli olan kademeli eğitim sisteminin sağlıklı olarak işlemesi için okulların normal eğitim olması ve ayrıştırılması gerekir. Eğitim kurumlarına merkezi yönetimden bütçe ayrılmaması ve kurumların giderlerini Okul Aile Birlikleri kanalıyla velilerden bağış yöntemiyle karşılaması, eğitimin en önemli çıkmazlarından birisidir. Okullarda yardımcı hizmetli personelin yok denecek kadar az olması aile birlikleri bütçeleriyle ücretli personel istihdamını zorunlu kılmakta, bu durum eğitim kurumlarında yöneticilerin eğitim liderliği görevini yerine getirmesini engellemektedir. Yeni eğitim-öğretim yılında da okulların yardımcı personel sorunları giderilememiş, kaynak problemine henüz köklü bir çözüm getirilememiştir” diye konuştu.

“Öğretmenler, aile bütünlüklerinin sağlanmasını beklemektedir” diyen Alkoç, şunları söyledi: “Öğretmenlerin il içi, il dışı isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile özür grubu atamalarında yaşanan sorunlar, henüz aile bütünlüğü sağlanamamış 7 bini sınıf öğretmeni olmak üzere 11 bin öğretmen olduğunu ortaya koymaktadır. Tayin dönemlerinin kurgulanmasından önce, alan değişikliği gibi bir kısım adımların zamanında atılmaması nedeniyle normlarda yaşanan daralma, öğretmenlerin tayin taleplerinde hareket alanını daraltmıştır. Özellikle sınıf öğretmenlerinin il dışı tayin taleplerinde 7 il, özür grubu tayin taleplerinde ise 10 ilin açılması, il emri hakkının verilmemesi nedeniyle anayasal zorunluluk olan aile bütünlüğü hala sağlanamamıştır. Yeni eğitim-öğretim yılının aile bütünlüğü sağlanamayan öğretmenlere zehir olmaması için bir an önce öğretmen tayinleri yapılmalı, aile bütünlükleri sağlanmalı ve il dışı isteğe bağlı atamalarda tayin olamayan öğretmenleri de rahatlatmak adına becayişin yolu açılmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasında kontenjan sınırlamasını iptal etmesinden sonra yeni düzenleme ile ilgili sürecin uzaması mevcut hükümlere göre şartları tutanlar açısından mağduriyetler oluşturmaktadır. Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı’nda konu başlığı olarak çalışılan öğretmenlik mesleğinde kariyer basamakları uygulamasına ilişkin Bakanlığın yürüttüğü çalışmayı yeni bir tartışmaya meydan vermemek için eğitimin paydaşları ile paylaşarak bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile