İzmir'in turistik ilçesi Foça'da faaliyet gösteren turizmci, iş adamı ve sektör temsilcileri, 90 gün sonra yürürlüğe girecek olan gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin perakende satış yasağını değerlendirdi.
Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilerek Meclis'e geri gönderilmesini beklerken onaylanması ile hayal kırıklığına uğradığını belirten turizmciler, yeni yasanın turizmle bağdaşmayacağını ve ülke ekonomisine ciddi darbe vuracağını savundu.
ALKOL YASASI KÜÇÜK ESNAFI BİTİRME PROJESİDİR
İzmir'de toptan ve perakende olarak Tekel maddesi satışına yönelik dükkanlar zinciri olan iş adamı ve CHP Foça İlçe Başkanı Osman Mert, “İçki yasağı turizm ilçelerindeki küçük esnafı bitirme adına hazırlanmış bir projedir” dedi.
Dünyanın Türkiye’ye olan bakışı ve turizm sektörü adına yeni alkol yasasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Mert, şöyle konuştu: "Genelde turizm kentlerinde insanlar saat 21:00 sıralarında yemekten kalkıp gezip eğlenmek için dışarı çıkar. Dolayısıyla buralarda hayat gece saat 22.00 sıralarında başlar. Ancak, yeni yasaya göre bu saatlerde içki satışı yasaklanıyor. Bu noktada perakende dükkanlarından içki satışını yasaklama kararı Foça ve benzeri turizm ilçelerinde ciddi sıkıntılar teşkil edeceğini düşünüyorum."
Günde ortalama 18 saat çalışarak toplumun her kademesine hizmet veren küçük esnafın yeni düzenleme ile yok edilmek istendiğini iddia eden Mert, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni alkol yasasının ideolojik tarafını değerlendirecek olursak; Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti maalesef bu yaşananları hak etmiyor. Daha Gezi Parkı olayları soğumamışken, insanlar Gündoğdu'dan,Taksim'den çadırlarını daha kaldırmamışken ve halen her gece evlerin balkonlarından tenekeler çalınırken, ışıklar yanıp sönerken üstüne böylesine alınmış bir kararın maalesef yasa olarak onaylanmış olmasını büyük bir talihsizlik olarak görüyorum. Türk halkı bunların hiçbirini hak etmiyor. İş adamı kimliğimin yanında Cumhuriyet Halk Partisi'nin Foça İlçe Başkanı olmam nedeniyle bu söylemlerim 'siyaset yapıyor' olarak yorumlanabilir. Ancak, ben tüm samimiyetimle ifade ediyorum ki; Türkiye'de yüzde ellinin içinde olanlar sadece hayat görüşlerine, ideolojilerine ve özgürlüklerine saygı gösterilmesini istiyor."
Esnaf teşkilatlarının yoğun taleplerine rağmen, Türkiye'de büyük alışveriş merkezleri ve hipermarketlerin işleyişlerini düzenleyecek yasanın uzun yıllardan bu yana çıkarılamadığını anlatan Mert, şöyle konuştu: "Ülkemizde hipermarketler yasasının çıkmamasıyla hükümetin bir taraftan ideolojik davrandığını, diğer taraftan da hipermarketlerin ekmeğine yağ sürdüğünü düşünüyorum. İddia ediyorum 2013 yılının sonunda esnaf kapanış oranlarına baktığınızda aşırı sayıda kapanışı veren esnaf olacaktır. Kapanan dükkanların büyük çoğunluğunda da ekel maddesi satan küçük işletmeler olacaktır"
KÜÇÜK ESNAFIN ÖLÜM FERMANIDIR
"Bu düzenleme yok olma noktasındaki küçük esnafın adeta ölüm fermanıdır" diyen Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Günal Menemenli, jet hızı ile geçen bu yasanın küçük esnafa büyük zarar vereceğini söyledi.
Tekel maddesi satarak işletmesini ayakta tutan esnafın sadece gece geç saatlerde yani hipermarketlerin kapanış saatinden sonra iş yapabildiğini anlatan Menemenli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, yeni düzenleme ile bu tür işletmelerimiz kepenklerini hipermarketlerle aynı saatlerde açıp kapamak zorunda kalacaktır. Hipermarketlerin konumu dolayısıyla daha uygun fiyatlara satış yaptığını düşünürsek, gece belli saatlerden sonra tekel maddesi satarak ayakta durmaya çalışan küçük esnafımıza bu büyük bir darbedir. Ayrıca biz zaten geçmişte yasaklarla büyümüş bir kuşağız. Yasaklar çözüm değildir. Yasaklar kaçak alım satıma yok açar. Burada mağdur olan sadece esnafımız olur."
İÇKİ YASAĞI İLE MESAJ VERİLMEK İSTENİYOR
20 yıldır kafe ve bar işletmeciliği yapan Foça Belediye Meclisi üyesi Cenk Bakırlı da, "İçki yasağını onaylayan merciler, içki yasağını başka ülkeleri örnek göstererek bu yasayı onaylıyor. Ancak, bizim ülkemizde içki yasağının kendi örf ve adetlerimize göre uygulanması gerektiğini düşünüyorum. İçki yasağı ile verilmek istenen mesajın ne olduğunu biz çok iyi anlıyoruz. Öte yandan içki yasağı özellikle Foça gibi turistik ilçeleri olumsuz etkileyecektir. Bu yasa düzenlenirken turizm beldeleri dikkate alınmalıydı" dedi.
TÜRKİYE ALKOLİK BİR TOPLUM DEĞİLDİR
Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yeni yasadan dolayı turizmcilerin endişelendiğini ifade eden Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaf Derneği Başkanı Işıl Dirim Kavitaş, "Türkiye'nin alkolik bir toplum olduğuna inanmıyoruz. Türkiye'de kişi başına içki tüketiminin 1,5 litre olduğu söyleniyor. Bugün ülkemizde alınan önlemler, kişi başı 10-15 litre olan ülkelerde uygulanıyor diye basında okuyoruz. Öte yandan turizmle kalkınmaya çalışıyoruz. Ancak ülkemize gelen turistlerimize bir takım yasak ve zorlamalar uygularsak biz bu işin altından kalkamayız. Kaldı ki turizm ülkemiz ekonomisine önem arz eden bir sektördür. Alkol yasağı gibi yasal düzenlemeler hazırlanırken ülkemizin turizmden elde ettiği gelir ve turizmin istihdama olan katkısı iyi hesap edilmeliydi. Elbette 18 yaşından küçüklere içki satışının yasaklanmasını, alkollü otomobil kullananların cezalandırılmasını bizlerde destekliyoruz. Ancak, son yapılan düzenlemenin gereksiz ve anlamsız olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Kavitaş, alkol yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
ÖZGÜRLÜK HAKLARI ENGELLENİYOR
Alkol düzenlemesinin sadece Foça'ya değil tüm ülkeye büyük bir darbe vuracağını savunan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, şunları söyledi: "Söz konusu kanun tasarı Meclis'e iade edilip yeniden görüşülmesi gerekiyordu.Ancak, aksine onaylandı. Bana göre, kişilerin özgürlük haklarını engellemek doğru değildir. Turizmin parlayan yıldızı olma hedefini koyan turistik ilçelerin geleceği açısından büyük handikaptır. Ayrıca, bu düzenleme küçük esnafa bir darbedir"
ALKOL YASASI YUNANİSTAN'A YARAR
Alkol Yasası'nın Türkiye'yi uluslararası rekabette geri bırakacağını savunan Foça ilçesinin duayen turizmcilerinden Sabahattin Karaca ise, sözlerini şöyle tamamladı: "Onaylanan alkol yasasının turizm sektörünü olumsuz etkiyeceğini düşünüyorum. Özellikle Foça, her ne kadar bir Bodrum,Maramaris gibi eğlence merkezi olmasa da İzmir ve Manisa'dan gelen yerli turistlere hizmet veren bir ilçedir. İnsanlar buraya balık yemek, rakı içmek için gelmektedir. Ancak, bu duruma biz neresinden bakarsak bakalım söz konusu yasa ilçemize gelecek olan misafirlerimize bir kısıtlama getirecektir. Bu kısıtlama da ilçemiz ekonomisine ciddi anlamda zarar verecektir. Keşke böyle olmasaydı.Çünkü bu yasanın bizi İtalya,İspanya, Portekiz gibi ülkelerin gerisinde bırakacağı noktasında endişe ediyorum. Türkiye bu şartlar altında emsalleri ile rekabet etmekte zorlanacaktır. Türkiye'nin bu durumu da en çok karşı komşumuz Yunanistan'a yarayacaktır."
Alkol Yasağı Turizmi Etkiler İddiası
Alkol yasasının onaylanması, tepkileri de beraberinde getirdi.