Alkollü Sürücünün Itirazi Yargitay'dan Döndü

Bursa Emniyet Müdürlügü Trafik Denetleme Subesi ekiplerinin yol kontrolünde ‘alkollü’ oldugu gerekçesiyle bin lira ceza kestigi sürücü, para cezasinin iptali için mahkemeye müracaat etti. Yillar süren yargilama sonrasi Yargitay, emsâl bir karara imza atti.

Bursa’da 15 Ekim 2019 günü uygulama yapan trafik polisleri, alkollü oldugu gerekçesiyle durdurdugu sürücüye “2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu’na muhalefet” suçundan bin 2 TL idarî para cezasi kesti. Sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu. Ekiplerin saat 00.51’de alkol metre ile aldigi ölçümlerde 0.52 promil alkollü çikan sürücü, Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi’nden saat 02.02’de aldigi raporda alkollü olmadigini öne sürdü. Hastane raporuyla birlikte Bursa 6. Sulh Ceza Hakimligi’ne müracaat eden sürücü, cezanin haksiz oldugunu öne sürdü. Hakimlik, cezanin iptaline ve sürücü belgesinin iadesine hükmetti. Karara yapilan itirazi degerlendiren 1. Sulh Ceza Hakimligi cezayi yerinde buldu. Adalet Bakanligi, 20 Mayis 2020’de kararin kanun yararina bozulmasi talebiyle Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na basvurdu. Bassavcilik dosyayi 19. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargitay 19. Ceza Dairesi emsâl bir karara imza atti. Kararda su ifadelere yer verildi: “Dosya kapsamina göre, Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi tarafindan tanzim edilen 15/10/2019 tarihli ve 02:02 saatli raporda kabahatlinin etanol sonucuna göre alkollü oldugunun tespit edilemedigi, alkolmetre cihazi ile yapilan ölçümün ise 15/10/2019 tarih ve 00:51 saatinde yapildigi ve kabahatlinin 00.52 promil alkollü oldugunun tespit edildigi anlasilmaktadir. Her iki ölçüm arasinda 1 saate yakin fark bulundugu ve tibben her bir saatte kisinin kanindaki alkol oraninin 0.15 promil azalma gösterecegi nazara alindiginda, kanunî sinirin altinda bir alkol kullaniminin oldugu anlasilmaktadir. Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginin kanun yararina bozma talebine dayanan ihbarname içerigi yerinde görüldügünden, Bursa 1. Sulh Ceza Hâkimliginin 25/12/2019 tarihli ve 2019/7647 degisik is sayili kararinin kanun yararina bozulmasina, davaci hakkinda uygulanan idarî para cezasi ile sürücü belgesinin geçici olarak geri alinmasina dair kararlarin kaldirilmasina oy birligiyle karar verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile