Allianoi davasında bilirkişi heyetini baraj karşıtları gezdirdi

İzmir'in Bergama ilçesindeki Yortanlı Barajı alanı içinde kalan Paşa Ilıcası (Allianoi) Termal Yerleşkesi'nin üzerinin Koruma Kurulu kararıyla mille ö

İzmir'in Bergama ilçesindeki Yortanlı Barajı alanı içinde kalan Paşa Ilıcası (Allianoi) Termal Yerleşkesi'nin üzerinin Koruma Kurulu kararıyla mille örtülmesiyle ilgili rapor hazırlayacak bilirkişi heyeti, alanda inceleme yaptı. Heyetin çevrecilerle birlikte gezerek onlardan bilgi alması ise dikkat çekti. Bilirkişi heyetinin tartışmalı alanı davacılarla birlikte gezmesi ve bilgi almasının normal olup olmadığı yönündeki soruya İzmir 4. İdare Mahkemesi Başkanı İbrahim Aydoğdu, "Davada taraf olmaları nedeniyle birlikte geziyoruz." dedi. Gezi esnasında Devlet Su İşleri (DSİ) ve diğer kamu kurumlarının yetkilileri ise bulunmadı.

Durumun mahkemeye intikal ettiğini, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkemenin karar vereceğini açıklayan Allianoi Girişim Grubu Üyesi Av. Arif Ali Cangı, oldu bitti mantığıyla tarihi kaplıcanın üzerinin örtüldüğünü iddia etti. Grup üyelerinin, "Burayı böyle görmekten utanıyoruz." şeklindeki sözleri üzerine Av. Cangı, "Bu konuda utanacak birisi varsa önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ardından İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri ve bu projeyi koruma adıyla hazırlayan bilim insanları olsa gerek. Burada tarihi bir varlığın mezara gömülmesiyle karşı karşıyayız. Başka bir işimizde bu kadar çabuk hareket etmeyiz." diye konuştu.

Mart ayında Allianoi Girişim Grubu sözcülüğünü üstlenecek olan İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş ise, "Yapılan, insan hakkı mücadelelerinden birisidir. Yaşam hakkı, tarihe sahip çıkmayla başlar. Bir çevre ve doğa mirası vardır. Bu mirasın gelecek nesillere aktarılması bir görevdir. Hukukçuların ve çevrecilerin üzerine düşen bir görevdir. İzmir, bu görevi yapmaya adaydır. İzmir Barosu da bu görevi yapmaya başlamıştır. Bu görev, bizim için aynı zamanda bir onurdur." dedi.

Baraj alanında inceleme gezisi yapan İzmir 4. İdare Mahkemesi Başkanı Aydoğdu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş ve Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Birol Kaya, fotoğraf çekerek kum numunesi aldı.

BARAJIN YAPIM HİKAYESİ

Yortanlı Barajı'nın inşaatına, 1994 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan gerekli izinler alınarak başlandı, 2005'te bitirildi. Bitmesine rağmen su tutulmasına izin verilmedi. Sebep olarak da bazı sivil toplum kuruluşlarının kamuoyu baskısı ve mahkeme kanalıyla yaptıkları müracaatlar gösterildi. Bölge yaşayan 6 bin 500 çiftçi ailesi, barajda su tutulması için çeşitli eylemler düzenlerken DSİ Genel Müdürlüğü, iki tarafın da mağdur olmaması için çözüm arayışına girdi. Son olarak İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 17 Ağustos 2010 tarih ve 6037 sayılı kararıyla barajların 50 yıl ömrü olduğu belirtilerek alanın önce restore edilmesine, sonra da üzerinin mille örtülerek su tutulmasına izin verildi. Bu karar, bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı. Derhal harekete geçen DSİ, titiz bir çalışmayla alanı mille kapladı. Aralık ayında da barajın su tutmasına izin verildi. 67 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip barajın devreye girmesi halinde 18 bin 304 hektarlık alan sulanacak ve köylünün cebine, ürün artışıyla birlikte yılda 35 milyon 200 bin lira fazladan para girecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile