Alman Adalet Bakanı, Neonazi Kurbanlarının Ailelerine Tazminat Ödeyecek

Almanya’yı sarsan Neonazi terörünün ardından açıklama yapan Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’in (FDP), kurbanların ailelerine tazminat ödemek istediği bildirildi.

Öte yandan oğlu Uwe Mundlos’u Neonazilere kaptıran baba Siegfried Mundlos’un tüm gayretlerine rağmen oğlunu bu ağdan kurtaramadığı ileri sürüldü.

Neonazi terör hücresi Nasyonal Sosyalist Yeraltı Grubu’nun (NSU) öldürdüğü esnafların ailelerine başsağlığı dileyen Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’in (FDP), bu ailelere tazminat ödeyeceği haber verildi. Bakanlığının bütçesinden yapılacak mali yardımın acıları yaşanmamış kılmayacağını, fakat bu şekilde kurbanların ailelerinin yanında oldukları mesajı vermek istediğini söyleyen liberal Bakan, Neonazi terörü soruşturmalarının sonunda şu an bilinenden daha fazla yabancı nefreti kurbanının ortaya çıkmasından korktuğunu dile getirdi.
Federal Meclisin Gizli İstihbarat Dairesini Kontrol Kurulu Başkanı Thomas Oppermann (SPD) da kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi gerektiği şeklinde konuştu. Geride kalanların vicdanlarının rahat olmasını isteyen Oppermann, NSU’nun hayatta kalan üyesi Beate Zschaepe’nin örgüt hakkında bilgi vermesi karşılığında ceza indiriminden yararlanacak olmasını eleştirdi.
Avukatının tavsiyesine uyan Beate Zschaepe’nin ise susmaya devam ettiği dile getirildi. Halkın, NSU terör örgütünün yapısı ve yardımcılarını büyük bir merakla öğrenmek istediğini sözlerine ekleyen Oppermann, “Kurbanların aileleri de aile fertlerinin neden öldürüldüğünü bilmek istiyor.” dedi.

Federal Meclisin terör hücresi olaylarında yaşanan aksaklıkları açıklığa kavuşturmak için özel bir denetleme kurulu oluşturacağına inanan siyasi, “Bu suçlar Almanya’yı derinden sarstı.” dedi ve sadece gerçeğin ortaya çıkarılmasının devletin vatandaşları koruyabileceğine ve demokrasiye güveni sağlayacağını ifade etti.

Partisinin bir programında konuşan Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich (CSU), bazı güvenlik birimlerinin rezilce başarısız olabileceklerini söyledi. Bazı yetkililerin sorgulanabileceğini sözlerine ekleyen İçişleri Bakanı, hangi yapılanmalarda hata yapıldığının ortaya çıkacağını kaydetti.

PROFESÖR, OĞLUNU NEONAZİ AĞINDAN KURTARAMAMIŞ
Bu arada 2000 ila 2006 yılları arasında sekizi Türk olmak üzere dokuz esnafı öldüren NSU’nun intihar eden üyelerinden Uwe Mundlos’un babası Siegfried Mundlos’un oğlunu Neonazi ağından kurtarmak için mücadele verdiği fakat bunu başaramadığı ortaya çıktı. Ortadan kaybolan oğlunu aramak için gayret gösteren bilgisayar profesörünün, Federal Kriminal Dairesinin (LKA) memurlarına takıldığı ileri sürüldü.
Stern dergisinin haberine göre 90’lı yıllarda oğlunu Neonazi çevrelerde arayan babaya Neonaziler, Uwe Mundlos’un çok farklı işlere bulaştığı ve bu yüzden ondan uzak durmasını tavsiyesi etmişler. LKA memurlarının da soruşturmayı tehlikeye atacağı gerekçesiyle kaygılı babaya yardımcı olmadıkları iddia edildi.

Öte yandan üçlü NSU üyelerine yardım eden en az beş kişinin olduğu tahmin ediliyor. Soruşturmayı yürüten memurlar, bunların iki tanesinin Neonazilerin cinayetlerini ortaya koyan Pink Panther DVD’lerini hazırlamaya yardımcı olduklarını düşünüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile