İncirlik Üssü'ne gitmek amacıyla Türkiye'ye gelen Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri, TBMM Milli Savunma Komisyonu'na ziyarette bulundu.
Konuk heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt ve beraberindeki komisyon üyeleri karşıladı.
Alman heyeti Türkiye'de görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Beyazıt, Türkiye'nin yakın dostu Almanya'nın mülteci krizi başta olmak üzere, tüm sorunlara yapıcı bir liderlik sergilemediğini kaydetti.
Bu liderliğin Avrupa'nın geleceğine ışık tutmakta olduğunu ifade eden Beyazıt, 'Türkiye ve Almanya coğrafi bakımdan birçok ülkeden daha yakın bir ilişkiye ve her alanı kapsayan ilişkiler ağına sahiptir. Almanya'da Türkiye'ye ve kültürüne bağlı, aynı zamanda Alman kültürüne uyum sağlamış 3 milyondan fazla insanımız var. Bu yıl sayısı biraz azalmış olmasına rağmen her yıl ortalama 5 milyon Alman Türkiye'ye turist olarak geliyor. Türk misafirperverliği, bu sayıya bakıldığında kendini göstermiş, Alman vatandaşlar Türkiye'ye yerleşme noktasında da irade göstermişlerdir.' diye konuştu.
Son zamanlarda bazı aşırı akımların yükseliş göstermesine rağmen, Alman halkının sağduyulu ezici çoğunluğunun Türk toplumu ve diğer göçmenleri aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu aktaran Beyazıt, 'Federal hükümetin 2 Eylül 2016 tarihinde yaptığı açıklama ile özellikle Ermeni tasarısının kabulünden sonraki süreci biraz daha kolaylaştırmıştır. 1915 olaylarının Almanya'da daha fazla siyaset malzemesi yapılmayacağını da temenni ediyorum.' ifadesini kullandı.
- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi
Yusuf Beyazıt, Türk Silahlı Kuvvetleri arasında örgütlenen cuntacı bir grubun 15 Temmuz gecesi harekete geçtiğini, Türkiye'nin demokratik, siyasal düzenine el koymak amacıyla terörize yöntemleri de kullanarak bir darbe girişiminde bulunduğunu anımsattı.
Bunun ilk aşamasının Genelkurmay Başkanlığında hakimiyeti sağlamak olduğunu kaydeden Beyazıt, şunları söyledi:
'Böylece Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere, kuvvet komutanlarına darbe bildirisini imzalatarak onların da bu bu darbe içerisinde, emir komuta içerisinde olmaları talebinde bulundular. İkinci aşamada ise Türkiye'nin her yerinde alan hakimiyetini sağlamaya çalıştılar. Askeri üniforma giymiş FETÖ terörizmine ait bu güçler karşı direnişi de engellemek istediler. Kendilerine karşı çıkacaklarını düşündükleri özel kuvvetleri, özel harekatı ve emniyeti bombaladılar. Halkta panik yaratmak amacıyla ikmal yollarını da kapatarak iletişimin yaşandığı bazı alanları da işgal etmek istediler. Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanımıza karşı suikast girişiminde bulundular ama başaramadılar.'
Darbe girişiminin, özellikle milletin irade göstererek sokağa çıkmasıyla önlendiğine vurgu yapan Beyazıt, 'Burada ikinci güçlü unsur da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Darbenin en sıcak saatlerinde televizyon kanallarına bağlanarak, halkı sokağa davet etmiştir. Ardından kendisi de F-16 savaş uçaklarının tacizine rağmen İstanbul'a hareket etmiştir. İktidar ve muhalefet milletvekilleri de milletin meclisinde, milletin iradesinin gerçekleşmesi noktasında dik duruş sergilemiştir. ' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Kalkışmanın daha açık yüreklilikle kınanmasını beklerdik'
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 170'e yakın ülkede özellikle eğitim alanında örgütlendiğini ifade eden Beyazıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Özellikle o gece Avrupalı, Amerikalı dostlarımızdan hukukun üstünlüğünün, demokratik ilkelerin, milli iradenin yanında olması noktasında daha fazla gayret göstermesini isterdik. Yapılan kalkışmanın daha fazla, daha açık yüreklilikle kınanmasını beklerdik. Maalesef o anki tepkiler çok cılız şekilde tezahür etmiştir. Çünkü bu olay milletin iradesine yapılmış, canlarına mallarına kast edilmiş bir harekettir. 214 vatandaşımızı şehit verdik. 3 bine yakın insanımız yaralandı. Uçaklardan, helikopterlerden bombalar yağdı. Tüm Türk milleti, hangi inançtan olursa olsun, bunlara karşı durdu ve iradesine sahip çıktı. Şükürler olsun bugünlere gelindi.'
- 'Dost iki ülkeyiz'
Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl A. Lamers, 3 günlük Türkiye ziyaretine TBMM Milli Savunma Komisyonu tarafından kabul edilerek, başlamasına fırsat tanındığı için teşekkür etti.
Beraberindeki heyet üyelerini de tek tek tanıtan Lamers, şöyle konuştu:
'Türkiye ve Almanya olarak hem müttefik hem partner hem dost iki ülke. Bizim buraya ziyaretimiz ortak tehdit karşısında gerçekleşmektedir. IŞİD tehdidi şu anda bizi birleştiren, ortak mücadele etmek durumunda olduğumuz ve Birleşmiş Milletlerin de dünya barışını tehdit ettiğini ifade ettiği bir tehdit. İncirlik ziyaretimiz de bu kapsamda gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarım adına da şunu söyleyebilirim, 15 Temmuz tarihli darbe girişimini hepimiz büyük bir şiddetle kınamaktayız. Bunu burada özellikle vurgulamak istiyorum. Türk halkının hissettiklerini, yaşadıklarını da çok iyi anladığımızı da ifade etmek istiyorum. Bu saldırı Türk insanına, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Etkileyici bir şekilde o anı anlattınız. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlerce insanın yaralandığını belirttiniz. Gerçekten bu olayı şiddetle kınamaktayız.'
Görüşme daha sonra basına kapalı devam etti.
Alman heyet, görüşmenin ardından, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak eşliğinde, FETÖ'nün darbe girişiminde Meclis'in hasar gören bölümlerini inceledi.
Alman Federal Meclis Savunma Komisyonu Üyeleri TBMM'de
İncirlik Üssü'ne gitmek üzere Türkiye'ye gelen Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nu ziyaret etti.