Alman futbol makinası, İspanya karşısında çalışamadı, durdu!

Alman futbol makinası, İspanya karşısında çalışamadı, durdu!

Dünya Kupası'nda Almanya İspanya karşısında 1-0 yenilerek Dünya Kupası'na yarı finalde elendi. Dünya Kupası finalinde Hollanda ve İspanya eşleşti. Dünya Kupası yarı final maçı 11 Temmuz günü oynanacak

  DURBAN
Cape Town ' da Salı gecesi Hollanda-Urguay maç ; ını seyrettikten sonra , dü ; n sabah uç ; ağını yakalayıp Johannesburg ü ; zerinden Durban ' a ulaşmak ve Almanya-İspanya maç ; ına yetişmek bü ; tü ; n gü ; n soluk soluğa sü ; ren gerç ; ek bir macera oldu .
Hava trafiğinin yoğunluğundan ö ; nce uç ; aklar gecikti , hiç ; beklenmedik seferler iptal edildi . Hint Okyanusu kıyısındaki Durban ' a indikten sonra da , bu kez , stadyuma ulaşmak tam bir işkenceye dö ; nü ; ştü ; .
Ama aynı zamanda eğlenceliydi her şey . Cape Town ' dan başlayarak hem havalimanlarında , hem uç ; aklarda futbol geyiği ve eğlence hiç ; bitmedi .
Bir yanda Almanlar , ö ; bü ; r yanda İspanyollar , sırtlarında milli trikoları , ellerinde bayrakları , biraları ve vuvuzelaları birbirlerine takılıp durdular .
Gazeteci milletinin derdi ise daha farklıydı . Kiminin maç ; bileti garantiydi , kimininki değildi . Ama her şeyden ö ; nce ö ; nemli olan , maç ; başlamadan iki saat ö ; nce stadyumun medya merkezinde hazır bulunmaktı , yoksa bileti başkasını kapabilirdi .
Stada giden yollar bir sınırın ö ; tesinde trafiğe kapatılmıştı . Bu olağan uygulamaydı ama Durban ' da bu iş anlaşılan abartılmıştı .
Bu nedenle , bir yerden sonra gazeteci milleti iç ; in arabalardan inip kan ter iç ; inde koşturmaktan başka ç ; are kalmadı . Medya merkezinin bilet dağıtım noktasına nasıl nefes nefese geldiğimi hiç ; unutmayacağım .
Omzumda bilgisayar ç ; antamla koştururken , bir yandan da vuvuzelalarını ü ; stü ; me ü ; stü ; me bağırtarak eğlenen İspanyol ve Alman taraftar gruplarını arada bir yarmak zorunda kaldım , hatta bazen itişip kakıştık .
Futbol kaç ; ıkları olarak Almanya-İspanya yarı final maç ; ının her tü ; rlü ; zahmete değeceğine inanmıştık bir kere , bu nedenle hiç ; bir fedakarlıktan kaç ; ınmadık .
Ben İspanya ' yı tutuyorum .
Hem ç ; ok iyi futbol oynuyor , hem de renkleri sarı kırmızı . . . Ayrıca , İspanya ' nın sempatik bulduğum , oyunlarını , stillerini sevdiğim topç ; uları Almanlara gö ; re daha fazla .
Evet , Almanya tarafında ' sakin gü ; ç ; ' Mesut Ö ; zil orta sahada ç ; ok iyi , bü ; yü ; k bir gelecek vaad ediyor .
Bu arada Alman futbol makinası form bakımından turnuvanın başlangıcından itibaren tırmanışa geç ; ti . Avustralya ' dan sonra İngiltere ve Arjantin ' e de 4 ç ; ekerek , 4 maç ; ta tam 13 gol atarak yarı finale geldi .
Golcü ; leri 20 yaşındaki Mü ; ller cezalı da olsa , tecrü ; beli golcü ; leri Klose oyanayacaktı . Orta sahada ise pili hiç ; bitmeyen Schweinsteiger , Arjantin maç ; ında Messi ' yi kilitleyen Tunuslu Sami Khedira var .
Bir başka deyişle :
&ldquo ; Ç ; ok tecrü ; besiz bir ekip&rdquo ; klişesini yıkarak yarı finale yü ; kselen bir takım Almanya . Ayrıca genç ; bir takım olarak dö ; nü ; k başarıya aç ; lığı da Almanya ' yı mü ; thiş motive ediyor .
Ama İspanya tarafında da kimler yoktu ki . İniesta ' yla Xavi vardı orta sahada . Kanatları ç ; ok iyi kontrol edip oyunu bir anda hızlandırabilen bir ikili bu .
Veyahut Alman Teknik Direktö ; rü ; Lö ; w ' ü ; n , &ldquo ; Dü ; ğmeleri mutlaka kapatılması gereken iki motor&rdquo ; diye sö ; z ettiği yaratıcı organizatö ; rler . . .
Ya da İspanya ' nın 6 maç ; ında 5 golle gol krallığına adaylığını koymuş olan David Villa ' ya rakip defans arasından ö ; ldü ; rü ; cü ; gol pasları atan mü ; thiş ikili . . .
Bu arada Almanların hocası Lö ; w , İspanya ' nın bir değil , birden ç ; ok Messi ' ye sahip olduğunu ve ç ; ok az hata yaptıklarını belirterek İspanyolların ü ; stü ; n bireysel yeteneklerini de teslim ediyordu maç ; tan ö ; nce . . .
Ayrıca İspanyol savunması , yani Ramos-Pique-Puyol-Capdevilla ' dan oluşan geri dö ; rtlü ; , İngiltere ve Arjantin ' le mukayese edilemeyecek kadar gü ; ç ; lü ; , kolay gedik vermiyor .
Ve her maç ; ta altı yedi oyuncusu Barcelona ' dan olan İspanyollar bir takım kulü ; bü ; kimliğinde . . .
Ama Almanya da , 2008 Avrupa Şampiyonluğu ' nu Viyana ' da İspanya ' ya Torres ' in tek golü ; yle kaptırmanın acısını ç ; ıkarmak iç ; in sahaya ç ; ıkacaktı . Ve Almanya bugü ; ne kadar İspanya karşısında hiç ; bir Dü ; nya Kupası maç ; ını kaybetmiş değildi .
Buna karşılık İspanya da yü ; zü ; p yü ; zü ; p kuyruğuna gelmişti . İlk kez Dü ; nya Kupası ' nı kaldırabilirdi , bu yü ; zden Almanya maç ; ına bü ; tü ; n gü ; cü ; ve heyecanıyla asılacaktı .
Bu duygu ve dü ; şü ; nceler dü ; n gece Durban stadına girdik , hepimize futbol ateşi basmıştı .
* * *
90 dakikanın sonunda ise sö ; zü ; uzatmak yersiz :
Alman futbol makinası İspanya karşısında ç ; alışamadı , durdu!
İngiltere ' ye , Arjantin ' e dö ; rt ç ; eke ç ; eke yarı finale gelen Almanya , İspanya ' nın saat gibi tıkır tıkır işleyen temel yapısını bozamadı . İngiliz ve Arjantin savunmasını paramparç ; a etmiş olan Alman panzerleri , İspanya savunmasının da , orta sahadaki organizasyonunun da karşısında da etkisiz kaldılar .
Sahayı parselleyen İspanya oldu . Bunun karşısında Mesut Ö ; zil , Schweinsteiger , Sami Khedira her hangi bir varlık gö ; steremediler .
Yine Xavi , onun kadar olmasa da İniesta , oyunu istedikleri gibi yö ; nlendirdiler . İspanyol defansı neredeyse hatasız oynadı , pek ö ; yle gedik vermedi .
İleride fırlama oyun stiliyle David Villa ve Pedro kontrataklarda biraz dikkatli olsalardı , İspanya farkı aç ; abilirdi .
Kısacası :
İspanya , Euro 2008 ' in rö ; vanşını Almanya ' ya vermedi .
Pazar gü ; nü ; Soccer City ' deki finalin adı artık malum : İspanya-Hollanda .
Her iki takım da tarihlerinde ilk kez Dü ; nya Kupası ' na ellerini uzatmış durumdalar . Mü ; thiş bir final olacağa benziyor .
Milliyet

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile