İzmir Efes'ten Sonra Türkiye'de ikinci kazı çalışması yapılan Side Antik Kent'te tarihin gün yüzüne çıkarılması çalışmasının 55 yıldır yakından takip ettiğini belirten Alman heykeltıraş ve sanat tarihi uzmanı Diemar Friese(84), ilk kazı çalışmasını yapan Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel ile Jale İnan'ın çok zor şartlar altında çalışma yaptığını kaydetti.
Son 3 yıl içinde Side Antik Kent'te tarihi eserleri korumaya yönelik çalışmalardan mutluluk duyduğunu belirten Friese, antik kent içinde tarihi dokunun korunması için risk unsuru oluşturan yapıların kaldırılması gerektiğini söyledi.
Friese, "Side'nin geleceği kültür, tarih ve arkeolojik zenginliğinde saklı. Side Belediyesi'nin Son yıllarda antik şehirde tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmasını takdirle karşılıyorum. Tarihi dokunun korunması ve eserlerin gün yüzüne çıkmasında eserlere zarar verecek unsurlar ortadan kaldırılmalı. Side'yi Side yapan ana unsur arkeolojik zenginliği. Bu zenginliği çok iyi korumalıyız." dedi.
5 yıl içinde Side Müzesi'nde 78 tarihi heykeli onararak nemden koruduklarını belirten Frise, tarihi eserlerin en fazla nem, anlık ışık, yüksek ısı, anlık soğuma ve mermer yiyen ve aşındıran bakterilerden etkilediğini kaydetti.
Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, 55 yıldır Side Antik Kent'te tarihi eserlerin korunmasına yönelik yaptığı çalışmaları için Alman heykeltıraş Friese'ye teşekkür etti.
Alman Heykeltraş: Side'nin Geleceğini Arkeolojik Zenginliği Belirleyecek
55 yıldır Antalya Side'de yaşayan Alman heykeltıraş, tarihi ören yerinde tarihi eserleri korumaya yönelik çalışmaların kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.