Alman Hükümeti Eski Nükleer Santrallerinin Kapatılması İçin ‘Gönüllülük‘ Peşinde

Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in ülkede halen faaliyette bulunan ve 1980 yılından önce kurulan nükleer santralleri şimdilik devre dışı bırakma kararına yasal engeller çıkabileceği belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in ülkede halen faaliyette bulunan ve 1980 yılından önce kurulan nükleer santralleri şimdilik devre dışı bırakma kararına yasal engeller çıkabileceği belirtildi. Hıristiyan Demokrat Birlik‘ten (CDU) Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, 15 Haziran‘da sonuçlanacak moratoryum sürecinde eski santrallerin kapatma kararı için önceden faaliyet süresinin uzatılmasına yönelik kabul edilen yasalarda değişiklik yapılmasının mümkün olup olmadığının araştırılmasını istiyor.

Merkel, ‘süper seçim yılı‘ olan 2011‘de bir taraftan Baron Karl-Theodor zu Guttenberg‘in intihal skandalı ve diğer taraftan Japonya‘daki Fukuşima nükleer santralindeki gelişmelerden dolayı zor duruma düşmüş, bir çıkış yolu arıyordu. Arka arkaya düzenlediği üç basın toplantısında bu kararı açıkladığında Merkel‘e yasal şartlar hakkında da sorular soruldu. Federal Çevre Bakanı Jürgen Röttgen (CDU), 1 Ocak 2011‘den itibaren geçerli yeni Atom Yasası‘nda konuyla ilgili bir düzenlemenin mevcut olduğunu belirtti. Ama muhalefet partileri başta olmak üzere hukuk uzmanları nükleer santrallerin bu şekilde kapatılabileceği konusunda şüpheleri dile getirdi. Bilindiği gibi, Siyah-Sarı hükümeti Almanya‘da santrallerin faaliyet süresini 8 ila 14 yıl uzatma kararı almış, bunun için Atom Yasası değiştirilmişti.

SANTRALLER GÖNÜLLÜ KAPATIRSA SORUN ÇIKMAZ

Röttgen‘in Atom Yasası‘ndaki düzenlemelerin mevcut olduğunu belirtmesine rağmen santralleri hemen kapatmak kolay olmayacak gibi görünüyor. Muhalefet partileri ise yasal değişikliğin şart olacağında ve sadece moratoryumun yetersiz kalacağında hemfikir. Çünkü yasal şartlara bakılırsa nükleer santralleri çalıştıran enerji devlerinin anlaşmaları var. Bu anlaşmalar Merkel‘in sözlü açıklaması ile bu anlaşmalar feshedilmiş olmuyor. Devlet Çevre Müsteşarı Ursula Heinen-Esser, nükleer enerji şirketlerinin ‘sağduyulu‘ olduklarına inandığına belirterek, hukuki işlemlere başvurmamaları yönünde uyarıda bulundu.

ALTERNATİF ENERJİYE GEÇMEK İÇİN İYİ BİR FIRSAT

Almanya, ülkedeki 17 nükleer santralinden elektrik ihtiyacının yüzde 23‘ünü karşılıyor. Yenilenebilir enerjiye düşen pay ise yüzde 18‘lerde. Nükleer enerjiden vazgeçip tamamen yenilenebilir enerjiyre geçmek için milyarlarca Euro‘ya ihtiyaç var. Ama Başbakan Merkel‘in ifadesiyle "Japonya‘daki gelişmelerden sonra eskisi gibi düşünemeyiz." diyen uzmanlar bu gelişmeyi bir imkân olarak değerlendiriyor.

Almanya‘da elektrik, nükleer ve yenilenebilir enerjinin yanı sıra farklı kaynaklardan elde ediliyor. Bunların başında kömür ve doğalgaz geliyor. Bu ‘klasik‘ kaynaklara düşen pay yüzde 50‘lilerde. Kömürle çalışan termik santraller hem çevreye verdiği zarar ve hem verimliği bakımından cazibesini kaybederken, gaz ise ithal edildiğinden ‘bağımlılık‘ tehlikesini beraberinde getiriyor. Çevre Danışmanlık Kurulu Başkanı Martin Faulstich‘e göre tamamen yenilenebilir enerjiye geçmek mümkün. Federal hükümete bu konuyla ilgili bir rapor sunan Faulstich , “Bu hedefe 2050 yılına kadar ulaşmanın mümkün olduğunu ve maliyetin ödenebilir bir çerçevede kaldığını belirttik. Yenilenebilir enerjiler uzun dönemli olarak bakıldığında en ucuz ekonomik stratejidir ve uygulamaya geçirilmesi siyasetin güçlü bir irade sergilemesine bağlıdır.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile