Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, temaslarına ilişkin Almanya Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi. Maiziere, görüşmelerinde dinlerin birlikte yaşaması, Türkiye-Almanya arasında klasik hale gelen terör ve güvenlik konuları ve 40 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konularını ele aldıklarını anlattı. Almanya'da 4 milyon Müslüman nüfusun yaşadığını ve bunların büyük oranda Türk olduğunu belirten Maiziere, kendi
ülkelerinde yaşayan yabancıların entegrasyonunun ancak dinler arası diyalogla olacağını vurguladığını kaydetti. Türk mevkidaşı Beşir Atalay ile yaptığı görüşmeye de değinen Maiziere, Atalay ile vatandaşlık, entegrasyon, güvenlik konuları, organize suçlar, uyuşturucu ve terör olaylarını ele aldıklarını kaydetti. Görüşmelerde PKK konusunu da ele aldıklarını belirten Alman Bakan, terör sorununun sadece polis ve güvenlik güçleriyle çözülemeyeceğini, siyasetin de devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
Terör konusunda Türkiye ile işbirliğini yeniden düzenleyerek daha iyi hale getirmek istediklerini ifade eden Maiziere, bu kapsamda her iki ülkenin üst düzey yöneticilerini biraraya getirmek istediklerini vurguladı. Maiziere, Türkiye'ye misafir olarak geldiğini ve dost olarak ayrıldığını söyledi.
Maiziere, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin terör ve güvenlik konusunda Türkiye-Almanya arasında işbirliğinde nelerin eksik olduğunu ve neden yenilenmesini istediklerini sorması üzerine Alman Bakan, iki ülke arasında zaten mevcut işbirliği olduğunu söyledi. Türkiye-Almanya arasında özellikle iltica ve sınır güvenliği konusunda çok iyi bir işbirliği olduğunu kaydeden Maiziere, bunun gayet işleyen bir işbirliği olduğunu ve bunun bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.
Maiziere, "Bu işbirliğinin dışında siyasi bir koordinasyon sağlanması için üst kurul kurulmasını istiyoruz" dedi. Maiziere, Almanya'nın buna benzer işbirliğini çok az ülke ile gerçekleştirdiğini kaydetti.
Bir gazetecinin İsrail'in Mavi Marmara gemisine baskınıyla gündeme gelen İnsani Yardım Vakfı'na (İHH) ilişkin sorusu üzerine de Maiziere, kendi ülkelerinde faaliyet gösteren ancak HAMAS ile bağlantısı ortaya çıkınca yasaklanan İHH ile Türkiye'deki İHH arasında bir bağlantı olmadığını, sadece aynı ismi taşıdıklarını ve farklı kuruluşlar olduğunu söyledi.
Maiziere, bir gazetecinin PKK'nın Avrupa'daki finans kaynaklarına atıfta bulunarak terör örgütünün dernek veya sivil toplum örgütü adı altında faaliyet göstermesine ilişkin sorusu üzerine ise, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kendisine PKK'nın Almanya ve Avrupa bağlantıları ile ilgili bir dosya verdiğini belirtti. PKK'nın Almanya'da yasaklanan bir örgüt olduğunu anımsatan Alman Bakan, terör örgütünün bir dernek ve sivil toplum örgütü adı altında faaliyet göstermesine de izin vermeyeceklerini söyledi.
Alman istihbarat servisinin PKK'nın yönetim kadrosunu ve diğer ülkelerle bağlantısını çok iyi bildiğini belirten Maiziere, "Dolayısıyla istihbarat servislerinin elde ettiği bilgilerle Türkiye'nin verdiği bilgiler karşılaştırılacak ve bir sonuç alınacaktır" diye konuştu.
Maiziere, PKK'ya bir operasyon yapacaklarsa da bunu basının önünde söylemenin doğru olmayacağını ifade etti. Terör konusunda Türkiye-Almanya arasında ortak komite kurulmasına ilişkin bir soru üzerine Maiziere, kararın yeni alındığını, bu konunun henüz detaylandırılmadığını ifade etti. Maiziere, kendi düşüncesine göre komitenin yönetici kademesinde müsteşarların yer alması ve konunun uluslararası boyutlarıyla ele alınması gerektiğini ifade etti.
Bir başka soru üzerine Maiziere, temaslarında Deniz Feneri konusunu görüşmediklerini, Türkiye'nin AB sürecini ise geniş kapsamlı ele almadıklarını, sadece güvenlik, iltica ve göç konularını içeren 24. fasıl ile ilgili görüştüklerini söyledi.
Bir gazetecinin 'Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda Türk yetkililer nasıl yanıt verdi?' yönündeki sorusuna Maiziere, "Onu Türk yetkililerine sorun. Ben ümitliyim" yanıtını verdi.
(EDA-CC-Y)
Alman İçişleri Bakanı Maiziere'nin Basın Toplantısı
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, terör sorununun sadece güvenlik güçleriyle çözülemeyeceğini, siyasetin de devreye girmesi gerektiğini söyledi.