Sol Parti ve Yeşiller hazırladıkları yasa tasarısında, Türk vatandaşlarının Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı 1980 Ankara Anlaşması’ndan dolayı Türk vatandaşlarına "Oturum, çalışma ve memuriyet“ haklarının verilmesini talep ediyor. Türklerin, Almanya’ya gelişinin üzerinden 50 yıl geçtiğini fakat hala haklarının verilmediğini belirten Sol Parti, 1980 Anlaşması’nın etkili şekilde uygulamasını istiyor. Yasa tasarısı 1980 Ankara Anlaşması’nın uygulanmasında hakların kötüleştirilemeyeceği vurgusu yapıyor. Yasa tasarısı hakkında bilirkişi raporu hazırlayan Darmstadt İdari Mahkemesi Hakimi Dr. KlausDienelt, "Türk vatandaşlarının haklarıyla ilgili yasa tasarısı memnuniyet verici. Türk vatandaşlarının hakları verilmeli. Türkler haklarından habersiz. Avrupa hukukundan kaynaklanan anlaşmalar uygulanmalı." dedi.
Hakim Dr. Dienelt, Türklerin hakları verilirken uyum tedbirleri, hangi şartlarda oturumun iptal edilebileceği ve süresiz oturum şartlarında belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Türk vatandaşlarına ve aile üyelerine dair 1980 Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan hakların yasal olarak uygulanması taraftarı olduğunu söyleyen Dienelt, "Bunlar somut olarak belirtilmeli." dedi.
Türk vatandaşlarına yönelik hukukun uygulanması konusunda yabancılar daireleri, avukatlar ve mahkemelerde bir belirsizliğin olduğunu söyleyen Dr. Dienelt, "Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) kararlarıyla Türk vatandaşlarının elde ettiği haklar bilinmiyor." ifadelerini kullandı. ATAD’ın kararlarının resmi kurumlar tarafından doğru şekilde uygulanmadığını söyleyen Darmstadt İdari Mahkemesi Hakimi Dr. Heinelt, "Bu yabancılar dairelerine bir eleştiri değil. ATAD kararlarıyla birçok hak somut hale geldi ve gelişti. Yabancılar dairelerinin yanında idari mahkemeler, sosyal ve iş mahkemeleri mahkeme kararlarının sonuçlarıyla ilgililer." dedi.
Başta Federal İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkların 1980 Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan haklar veya ATAD kararlarıyla ilgili resmi kurumları bilgilendirmesinin ve talimat verilmesinin gerekliliğine değinen Hakim Dr. Dienelt, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Türkiye herhangi bir ülke değil. AB üyeliğine aday bir ülke. Türkiye ile yapılan anlaşmalar uluslararası anlaşmalardır ve uygulanmalı." sözlerini kullandı. Yasa tasarısı teklifini hazırlayanlardan İçişleri Komisyonu Üyesi ve Yeşiller Partisi Milletvekili Memet Kılıç ise Almanya’nın 50’ye yakın mahkeme kararına rağmen hale 1980 Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan hakları vermeye yanaşmadığını söyledi.
"ATAD geçtiğimiz yıllarda Soysal kararıyla hizmet getirenlere vize uygulanmayacağına hükmetti. Hükümet ise bunu uygulama yerine, kararın sadece TIR şoförlerini kapsadığını ileri sürdü. İyi ki sadece ‘sadece TIR şoförü Soysal’ı kapsar’ demedi." diyerek hükümetin yaklaşımını eleştirdi.
Hukuk konusunda Avrupa’ya ders verecek güce sahip Almanya’nın Avrupa hukukundan kaynaklanan sorumluluğunu yerine getirmemesinin anlaşılır olmadığını kaydetti.
Hollanda ve Avusturya’nın ATAD kararları sonrası hızlı bir şekilde adım atarak yabancılar yasasını gözden geçirdiğini ve Türk vatandaşlarına haklarını verme için adımlar attığını hatırlatan Avukat Ünal Zeran, Almanya’nın tutumunun anlaşılır olmadığını söyledi.
"Türkler bu ülkeye geleli 50 yıl geçmiş. Avrupa hukuku haklarının verilmesi için bir elli yıl daha mı geçmesi gerekiyor?" diye soran Zeran, Türklerin oturum ve vizede kaynaklanan sorunlarının Ankara Anlaşması kapsamında çözüleceğini belirtti.
Alman Meclisi'nde Türklere Vizesiz Giriş Hakkı Görüşüldü
Alman Federal Parlamento İçişleri Komisyonu, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat, hizmet alma ve hizmet götürme hakkını içeren "Türk vatandaşlarına 1980 Ankara Uyum Anlaşması’ndan kaynaklanan hakların verilmesi hakkında yasa tasarısını görüştü.