Alman Meclisi, Npd'nin Kapatılması İçin Başvurmayacak

Alman Federal Meclisi, NPD’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayacak.

Angela Merkel yönetimindeki Federal Hükümet de, başvuruda bulunmayacağı yönünde karar almıştı. Meclisin kararıyla birlikte Eyaletler Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) NPD Davası konusunda yalnız kalmış oldu.
Angela Merkel yönetimindeki Federal Hükümet’ten sonra Federal Meclis’in de ırkçı eğilimli Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmayacağı kesinleşti. Bugün mecliste yapılan oylamada 326 ‘hayır’, 211 ‘evet’ ve 40 çekimser oy çıktı. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), NPD’nin yasaklanması için başvuru yapma önergesinin Yeşiller tarafından da destek görmemesi dikkat çekti. Yeşiller oylamadan önce çekimser oy kullanacaklarını açıkladı.

Diğer taraftan hükümetteki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) ‘aşırı sağcılıkla yoğun mücadele’ başlıklı önergesi 318 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.
Oylamadan önce SPD Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Thomas Oppermann, demokrasinin düşmanlarına karşı sessiz kalınmaması ve bunların vatandaşların vergisinden finanse edilmemesi gerektiğini söyledi.

Hükümetteki partililer ise NPD’nin tüm meclislerden uzaklaştırılması gerektiğini dile getirdi, ancak NSU Davası’nın başarılı olacağı konusunda temkinli olduklarını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile