2000'li yıllarında başından itibaren doğu Avrupa'da medya yatırımlarına girişen Alman medya grubu WAZ, 10 yılı geçmeden politika değişikliğine gitti. Grup, art arda aldığı kararla bu ülkelerdeki yatırımlarını tek tek elden çıkarma kararı aldı. Çekilme kararını tetikleyen ilk olay Sırbistan'da patlak verdi. Haziran ayında Sırp bakan WAZ grubunu 'ülkelerindeki yatırımlarıyla ilgili şeffaf olmamakla' suçladı. Bunun üzerine WAZ grubu bir basın açıklamasıyla Sırbistan'dan çekileceğini duyurdu. Sırbistan'da yüzde 50'sini alman grubunun elinde tuttuğu Politika gazetesinin kalan hisseleri ise Sırp devletine ait. Ayrıca Dnevnik gazetesinin yüzde 55 hissesine sahip olan WAZ grubunun, Vecernia Novosti isimli gazeteyi alma girişimi basına yansımıştı.
Romanya'da 100 yıldan fazla maziye sahip Romania Libera'nın yüzde 50'sine sahip olan WAZ grubu, ayrıca matbaa ve ajanslarla, bazı dergileri de bünyesinde barındırıyor. Bulgaristan'da daha etkin olan Alman grubu, bu ülke tirajlarının yüzde 70'ini elinde tutuyor. Ülkenin en çok satan iki gazetesi Trud ve 24 Çasa WAZ grubu bünyesinde bulunuyor. WAZ grubunun Makedonya, Hırvatistan ve Macaristan'da da medya yatırımları olduğu biliniyor.
Bu arada Deutsche Welle'ye konuşan WAZ grubu CEO'su Bodo Hombach, bölge ülkelerinden çekilme kararlarını açıklarken önemli suçlamalarda bulundu. Bölge ülkelerinde oligarşinin medyada gittikçe aktif olmaya başladığı suçlamasında bulunan Hombach, "Bu oligarşik yapı para kazanmak için değil, bu yolla siyasi nüfuz oluşturmak için medya yatırımına giriyor. Oligarşi ile siyasi gücün girdiği sıkı ilişki piyasayı olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı. Hombach, Romanya'ya ilişkin tespitini ise 'medya anlayışının alt üst olduğu' şeklinde yaptı.