Alman Ögrenciler Mersin'i Taniyor

Alman Ögrenciler Mersin'i Taniyor

Almanya’nin Oberhausen kentinden ‘Kardes Sehirler Ögrenci Degisim Programi’ çerçevesinde İçel’e gelen ögrenciler, kentin güzelliklerini tanimaya devam ediyor.

Ögrenciler ilk olarak Gastronomi ve Yöresel Ürün Konagi’ndaki Damitma Atölyesi’nde İçel’in lavanta bahçelerinden toplanan lavantalardan yag elde ettiler. Atölyede bulunan kazan ve distilasyon ünitesinin nasil çalistigini ögrenen ögrencilere, damitma hakkinda genel bilgiler verildi.

Lavanta damitiminin her asamasini deneyimleyen ögrenciler, yag çikarma islemi yapmanin da keyfini yasadi. Ögrencilerin deneyimleme firsati buldugu bir diger atölye çalismasi da, kurutma atölyesinde meyve kurutma islemi oldu. Kurutma isleminin üretim teknikleri, meyvelerin dilim kalinliklari, kurutma sicakligi ve süreleri hakkinda bilgi alan ögrenciler, elma, muz ve limonun nasil kurutuldugunu pratikte ögrenmis oldu. İçel’in cografi isaretli olan ve olmaya aday ürünlerini kurutup paketleyen ögrenciler, İçel temali saglikli atistirmaliklar elde ettiler. Ögrenciler için verimli geçen bir diger atölye ise mum yapim atölyesi oldu. Ögrenciler, içerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmayan uçucu yaglardan mumlar hazirladilar. Hazirladiklari mumlara lavanta, vanilya ve portakal gibi farkli yaglar ilave eden ögrenciler, mumlarini kurutma atölyesinde kuruttuklari meyvelerle süslediler. Ögrenciler mum atölyesinin ardindan mutfaga geçerek, usta sefle birlikte Hatay usulü tarator yapimini ögrendi. Kendi yaptiklari taratoru tadan ögrenciler, deneyimledikleri bu yöresel lezzeti ülkelerine döndüklerinde de yapacaklarini ifade ettiler.

İçel’i ve insanlarini çok sicak buldugunu söyleyen ögrencilerden Golekuh Caesar, “İçel çok renkli bir kent ve insanlari çok sicakkanli. Genel olarak çok begendigimi söyleyebilirim. Özellikle havasi çok güzel ve deniz kente ayri bir anlam katiyor” dedi.

Gastronomi ve Yöresel Ürün Konagi’nda gerçeklestirdikleri atölyeleri degerlendiren Caesar, “Öncelikle mum yapim atölyesine girdik. Orada bize çevre dostu mumlar yapildigi söylendi. Sonrasinda da meyve kurutma tesisinde meyveleri kestik ve kuruttuk” diye konustu.

Caesar, daha önce meyve kurutma ve mum yapimi gibi bir deneyimi olmadigini sözlerine ekleyerek, “Böyle bir deneyimim aslinda hiç olmadi. Bu benim için bir ilkti ve çok güzel bir sey” ifadelerini kullandi.

Ögrencilerden Christina Angenent ise, “İçel’i çok begendim. Çok güzel bir sehir, ama ayni zamanda çok sicak. Atölye çalismalari da çok güzeldi. Her seyin çok güzel oldugunu düsünüyorum. Geleneksel bir Türk mezesini yapmak iyi bir deneyimdi” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile