Alman Parlamenterler TBMM'yi Ziyaret Edecek

Alman Federal Meclisi TürkAlman Parlamenterler Dostluk Grubu üyeleri Türkiye'ye gidiyor Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu: 'Seçilmiş bir parlamentoya ve onun vekillerine silahla saldırmak hiçbir demokraside kabul edilebilecek bir durum değildir. Meclis’i ziyaret ederek dayanışmamızı göstereceğiz'

Alman Federal Meclisi Türk-Alman Parlamenterler Dostluk Grubu Başkan Vekili Özcan Mutlu, grup üyeleri olarak Türkiye'ye gideceklerini belirterek, ''Seçilmiş bir parlamentoya ve onun vekillerine silahla saldırmak hiçbir demokraside kabul edilebilecek bir durum değildir. Meclis’i ziyaret ederek dayanışmamızı göstereceğiz.'' dedi.

Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman Federal Meclisi Türk-Alman Parlamenterler Dostluk Grubu üyeleri olarak 5-9 Şubat'ta heyet halinde Türkiye'ye gideceklerini belirtti.

Ankara'da TBMM’yi de ziyaret edeceklerini belirten Mutlu darbe girişiminde yaşananları dinleyip yerinde görmek istediklerini belirterek, ''Seçilmiş bir parlamentoya ve onun vekillerine silahla saldırmak hiçbir demokraside kabul edilebilecek bir durum değildir. Meclis’i ziyaret ederek dayanışmamızı göstereceğiz.'' dedi.

Özcan Mutlu parlamentolararası dostluk gruplarının görevinin zor günlerde köprüler kurmak, aradaki mesafeyi kapatmak ve anlaşmazlıkların giderilmesi için her iki tarafta çalışma yapmak olduğunu vurgulayarak, ''Almanya ile Türkiye arasında bunu yapmamız için de sayısız sebep var. Bir araya gelip kaşılıklı ön yargıları yıkmak ve her iki ülke arasındaki ilişkilerin rayına girmesi için çalışmak lazım. Çünkü Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye ile başka bir Avrupa ülkesindeki ilişkilere benzemiyor. Yüzyıllarca beraberlik var, kültürel olsun, sanatsal olsun, spor alanında olsun, ekonomide olsun, çok büyük bağlar var. Bugün Almanya’nın yaklaşık 6 bin şirketinin Türkiye’de yatırımları var, istihdam yaratıyor. 30’lu yıllarda Hitler diktatöryasından kaçan birçok sanatçı, bilim adamı ve siyasetçiye Türkiye kapılarını açtı. Aynı şekilde 2. Dünya Savaşı sonrasında enkaz altında olan Almanya’nın tekrardan ekonomik güce sahip olmasında, Türk göçmenlerin büyük katkısı var. Bizim dedelerimiz 60’lı yıllarda gelip bu ülkenin kalkınmasında büyük emek verdiler. Bu liste saymakla bitmez. Almanya’da günümüzde Türklerin açtığı yaklaşık 80 bin işletme yaklaşık 500 bin insana istihdam sağlıyor.'' ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda hem Alman hem Türk parlamenterlere görev düştüğünün altını çizen Mutlu, ''Biz aslında bu ziyareti geçen yıl için planlamıştık. Fakat hem Ermeni karar tasarısı, hem de Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında ziyaret ertelendi. Bu ziyaret bizim inisiyatifimizle gerçekleşiyor.'' dedi.

Türkiye ile görüşüp, demokratik bazda ortak çalışma alanları yaratmak için çok gerekçe olduğunu kaydeden Mutlu, ''Mevkidaşlarımızla birçok konuyu ele alacağız. Bütün partilerle görüşeceğiz. Yargı bağımsızlığını, basın özgürlüğünü de konuşacağız. Aynı zamanda STK'lar, iki ülke arasında köprüleri sağlamlaştıran kurumlar, Türk-Alman ticaret ve sanayi odaları, Türk-Alman Üniversitesi gibi kurumlarla görüşeceğiz.'' diye konuştu.

Özcan Mutlu zor dönemlerde siyasetçilerin görevinin iki ülke arasında köprüleri yıkmak değil, köprüleri inşa etmek olduğuna dikkati çekerek, ''Hem bizim, hem oradaki mevkidaşlarımızın görevi bu olmalıdır. Şu an Almanya’da Türkiye’ye yönelik ön yargılar tavan yapmış durumda. Aynı şekilde Türkiye’de Almanya konusunda ön yargılar almış başını gidiyor. Ayrıntısına girdiğimizde bunların çoğunun çözülmesi iyi niyete bağlı konulardan oluştuğunu görüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Bu yüzden karşılıklı diyalogun şart olduğunu vurgulayan Özcan Mutlu, dost acı söyler misali Türkiye'de gördükleri bazı sıkıntıları da dile getireceklerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile